VIDEO Nava lui Băsescu a ajuns rafinărie plutitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biruinţa, nava care a fost comandată de Traian Băsescu, se numeşte acum Armada Perdana şi este ancorată pe ţărmul Africii. Vasul nu a fost dat la casat aşa cum se ştia, ci aparţine acum unei companii de rafinare a produselor petroliere care a investit în el 300 de milioane de dolari.

Flota României a avut patru petroliere construite în ţară: Independenţa, Biruinţa, Unirea şi Libertatea. Independenţa şi Unirea s-au scufundat, iar Libertatea a fost casată în 2005.

FOTOGALERIE cu nava „Biruinţa", comandată de Traian Băsescu


Supravieţuitoarea flotei este Biruinţa, nava cu o capacitate de 163.647 de tone deadweight, construită în 1984 în Şantierul Naval Constanţa. Biruinţa mai este celebră pentru un motiv: în anii 1984 şi 1987 a fost comandată de actualul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Mai citeşte şi:

Flota României mai are cinci nave

Nava-amiral a flotei româneşti - care s-a numit pe rând Biruinţa, Iris Star, Histria Crown şi acum Armada Perdana -, construită în întregime cu echipamente româneşti, aparţine acum unei companii de rafinare a produselor petroliere. La „vârsta" la care alte vase sunt demult fier vechi, Biruinţa aduce bani frumoşi italienilor de la AGIP, care au investit în ea 300 de milioane de dolari, transformând-o într-o rafinărie plutitoare.

Investiţie de 300 de milioane de dolari

Aşa se ştia şi de Biruinţa, că a fost dată la casat. Ultimul ei proprietar român ne lămureşte care a fost soarta fostei mândrii a flotei. „Durata medie de viaţă a unei nave este de 25 de ani, iar Histria Crown - cum botezasem noi nava - era deja bătrână şi nu mai putea fi exploatată. Acum este operată de una dintre primele zece societăţi din lume care se ocupă de rafinarea şi prelucrarea produselor petroliere şi de petrochimie - compania petrolieră AGIP, care face parte din grupul ENI din Italia.

Firma are concesionate câmpuri petroliere din vestul Africii şi a luat nava pe un contract de 10 ani", dezvăluie magnatul Gheorghe Bosînceanu, directorul Şantierului Naval Constanţa. Biruinţa nu ar mai fi putut să navigheze, dar armatorii­ străini au ţinut să-i folosească potenţialul. Cea mai mare companie de profil din Malaysia, Bumi Armada, a investit în ea 300 de milioane de dolari şi, în 18 luni, a transformat-o într-o rafinărie plutitoare.

După lucrările efectuate în şantierul din Singapore, Armada Perdana are acum un sistem de ancorare în 12 puncte, cu lifturi-platformă, multiple facilităţi de punte şi modernizări pentru echipajul de exploatare format din 75 de membri. Din septembrie 2009 este situată în vestul Africii, de-a lungul coastei Nigeriei, la Oyofield.

A luat foc pe mare

Biruinţa a fost lansată la apă în 1984, fiind construită în Şantierul Naval Constanţa. Vasul are o lungime de 302 metri şi o lăţime de 48 de metri. Viteza de deplasare era  de 16 noduri. Noul tanc petrolier se pregătea să fie lansat la apă după ce se înregistraseră două dezastre: explozia Independenţei în 1979 şi scufundarea navei Unirea, în 1982.

„Te numesc «Biruinţa» şi îşi urez vânt bun din pupa!", scria presa la acea vreme. „Şi cea mai tânără sudoriţă din Secţia debitări electronice a Şantierului Naval Constanţa, Mirica Iordan, sparge de copastia navei, în uralele celor prezenţi, tradiţionala sticlă de şampanie", mai scriau ziarele. Era prima navă în întregime românească. Celelalte tancuri petroliere aveau motoare produse în străinătate. Cele de pe Biruinţa erau fabricate la Reşiţa.

Puţini ştiu însă că nava-amiral a flotei româneşti a luat foc cu puţin timp înainte să fie botezată, în timpul probelor pe mare. „Era un prototip, cel mai greu vapor pe care-l construise România până atunci", spune Adrian Mihălcioiu, fost ofiţer pe Biruinţa. Despre incident nu s-a aflat atunci şi vasul a fost băgat de urgenţă în şantier, unde a suferit reparaţii capitale. Tot atunci, i s-a schimbat şi comandantul. Aşa a ajuns Traian Băsescu cel mai tânăr comandant de navă. Avea doar 34 de ani.

"Durata medie de viaţă a unei nave este de 25 de ani, iar Histria Crown - cum botezasem noi nava Biruinţa - era deja bătrână şi nu mai putea fi exploatată."
Gheorghe Bosînceanu
director Şantierul
Naval Constanţa


„Băsescu stătea şi la motoare, şi pe punte"

Traian Băsescu se simte bine pe vapor  Foto: Mediafax

Adrian Mihălcioiu (50 de ani), liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, se poate mândri că a navigat pe Biruinţa. A nimerit pe tancul petrolier dintr-o întâmplare, după ce anterior îşi făcuse ucenicia pe cargouri.

În 1984, un inspector de la Navrom i-a propus să facă un voiaj pe un tanc petrolier, întrucât nu aveau echipajul complet, însă Mihălcioiu nu a vrut. „Îmi era frică, ziceam că sunt bombe plutitoare", spune el. În cele din urmă a acceptat oferta. Comandant era atunci Traian Băsescu.

image

Timp de doi ani, Mihălcioiu a navigat pe Biruinţa. „Era o mână forte Băsescu, în sens profesional. Ajuta foarte mult echipajul, însă când era vorba de atribuţii de serviciu era foarte aspru. Noi avem o vorbă: «Când comandantul e bun, pleci în siguranţă cu el». Aşa era cu Băsescu. Te simţeai în siguranţă cu el. Era un comandant care cunoştea foarte bine nava. Stătea şi la motoare, dar şi pe punte", îşi aminteşte Mihălcioiu.

Adrian Mihălcioiu şi-a amintit o poveste haioasă pe care a trăit-o în acei ani. Într-un voiaj scurt pe care nava l-a făcut la ruşi, în cadrul unui control la bord, care ţinea foarte mult, Mihălcioiu, care ocupa funcţia de ofiţer 3, a adormit pe scaunul din cabina sa. Era ora 3.00 dimineaţa. La un moment dat, comandantul l-a strigat însă el nu l-a auzit. Un coleg de-al lui Mihăl­cioiu l-a turnat comandantului: „Ăsta doarme toată ziua!".

Băsescu i-a cerut apoi lui Mihălcioiu carnetul de marinar. „După ce a scris ceva pe el, mi l-a aruncat. Am fost «arestat» în cabină tot drumul de întoarcere. Nici n-am mâncat, doar am dormit tot drumul. Pe carnet scria: «Debarcat pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu»", îşi aminteşte Mihălcioiu.

„Am condus-o bine"

În 1987, Băsescu a abandonat nava şi a devenit şef al Agenţiei NAVROM din Anvers. După 20 de ani, Băsescu, de data aceasta preşedintele României, a participat la botezul tancului petrolier Giada Histria în 2007. În faţa oficialităţilor şi a muncitorilor din Şantierul Naval Constanţa, fostul comandant de cursă lungă declara:

„Mulţi dintre dumneavoastră ştiţi, ne cunoaştem de la recepţia petrolierului de 157.000 de tone Biruinţa. A fost un moment extrem de important în cariera mea şi a fost un moment foarte important pentru şantier. După 23 de ani, Biruinţa este singura nava aflată încă în circulaţie din seria ei. Asta înseamnă că şi dumneavoastră aţi construit-o bine şi eu am condus-o bine, în primii ani de exploatare".  

„Aveam şi femei în echipaj"

„A fost un comandant foarte exigent", spun toţi cei care l-au cunoscut pe Băsescu. De aceeaşi părere este şi Mircea Băsescu, fratele lui, care i-a fost subordonat pe tancul petrolier Crişana. „Era foarte sever şi cunoştea foarte bine vaporul. Mă trata pe mine la fel ca pe ceilalţi membri din echipaj", spune Mircea Băsescu. „Erau doar români în echipaj - 44. Aveam şi femei: la bucătărie şi chiar un ofiţer radio - telegrafist", adaugă fratele mai mic.

1984 este anul în care a fost lansat la apă petrolierul de mare tonaj Biruinţa, construit la Şantierul Naval Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite