VIDEO Restaurarea Cazinoului din Constanţa, la a patra strigare. Situaţia este critică: „Trebuie conservat de urgenţă, altfel se prăbuşeşte acoperişul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa Sursa Facebook Sorin Marius
Cazinoul din Constanţa Sursa Facebook Sorin Marius

Soarta Cazinoului este neclară, pentru că proprietarul Primăria Constanţa şi administratorul actual Compania Naţională de Investiţii se contrazic în privinţa responsabilităţiii privind conservarea edificiului. Conservarea ar fi singura soluţie pentru ca monumentul de patrimoniu naţional să nu se degradeze iremediabil.

Năruirea va fi deznodământul dacă monumentul de patrimoniu naţional, unul dintre cele mai frumoase edificii din România, nu va fi scos din încâlceala legislativă în care autorităţile l-au băgat. 

Cele două instituţii au încheiat în 2014 un protocol prelungit în 2017 pentru „demararea lucrărilor de consolidare şi restaurare“ pe care urmează să o facă CNI în decurs de 2 ani.

Direcţia de Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa va consulta protocolul pentru a vedea cui aparţine totuşi responsabilitatea conservării Cazinoului. Instituţiei în cauză i se va pune în vedere să îşi intre în atribuţii.

În acest moment, orice achiziţie publică pentru reabilitarea Cazinoului a fost anulată în instanţă (s-a întâmplat de trei ori în doi ani), ca urmare a contestaţiilor succesive la contestaţii, ce au împiedicat atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor.

Ca atare, Compania Naţională de Investiţii (CNI) trebuie să reia, pentru a patra oară, procedura de atribuire a contractului. Pentru aceasta trebuie refăcute studiile, expertizele şi calculele privind starea din acest moment a clădirii ce se degradează neîntrerupt, fiind neîngrijit, neprotejat şi supus intemperiilor vremii.

Toate aceste etape vor avea un cost mărit pentru că avariile au devenit inevitabil mai mari, mai multe.

„Cazinoul nu mai are curent electric să poată fi încălzit, reţeaua de conducte de apă a devenit inutilizabilă şi aşa mai departe, astfel că lucrările vor costa acum mai mult, de la 7 milioane euro cât erau estimate. Cui îi convine asta?“ - a atras atenţia arhitectul Radu Cornescu, de la Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea. 

Final previzibil

Când va fi organizată, conform legii, o nouă licitaţie publică pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare, aceasta va fi previzibil contestată de perdanţi, conform reţetei de până acum. Soluţia? Modificarea legii achiziţiilor publice pentru cazul monumentelor istorice, care pot muri efectiv până la consolidarea lor. Pentru aceasta, însă, este nevoie de Legislativ şi de Executiv care să opereze modificările necesare - în sensul scurtării demersului, cu respectarea paşilor legali.

Cum ambele puteri sunt în mâna partidului de guvernământ, nu există vreo şansă ca parlamentarii PSD de Constanţa să iniţieze vreun astfel de proiect. În societatea civilă locală există chiar temerea că aceşti bani care ar trebui alocaţi Cazinoului nici nu sunt, de fapt, decât pe hârtie - de aceea şi autorităţilor centrale, dar şi locale, să le convină acest statut incert care le ţin la stadiul de întocmit expertize şi licitaţii la nesfârşit, fără să se ajungă la finalizarea unui proiect concret.

Un parlamentar din opoziţie consideră că dacă legea ar fi fost respectată în amănunt, restaurarea Cazinoului n-ar mai fi putut fi contestată în instanţă, iar contestatarul n-ar mai fi avut câştig de cauză. „Înseamnă că nu s-a respectat legea, de fapt, din moment ce instanţa a dat dreptate contestatarului. Soluţia trebuia să fie respectarea legii astfel încât să nu se poată câştiga în instanţă - nu modificarea legii ca să le fie mai uşor cui să atribuie lucrarea. Problema Cazinoului durează pentru că nu s-a dorit, în mod real, rezolvarea ei“, este de părere avocatul Stelian Cristian Ion, activist de mediu, deputat USR de Constanţa. El îşi exprimă convingerea că dacă s-ar fi respectat cu stricteţe toţi paşii, Cazinoul ar fi fost acum renovat.

Răspuns evaziv: „Transpunem directivele europene“

„Transpunem directivele europene“ - acesta este răspunsul oferit de Compania Naţională de Investiţii la întrebările privind mecanismele care o împiedică să ducă un proiect major la bun sfârşit. Directivele europene se aplică însă diferit, de la stat la stat. „Nu preţul cel mai mic trebuie să fie criteriul suprem, ci calitatea lucrărilor şi experienţa contractorului“, au arătat specialiştii prezenţi miercuri, 17 ianuarie, la dezbaterea ţinută la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie de la Constanţa.

Cazinoul a fost inclus zilele trecute pe lista „Celor mai periclitate 12 monumente din Europa“, întocmită de Europa Nostra. Organizaţia este condusă de Placido Domingo şi este lider european în protejarea patrimoniului cultural.

Dacă ajunge pe lista scurtă de 7 monumente cele mai periclitate din Europa, Cazinoul va fi expertizat în cursul anului de o echipă internaţională, formată din cei mai buni specialişti ai Europei, care va constata exact starea monumentului.

„Este un lucru bun pentru că oferă, în 2018 - Anul European al Patrimoniului Cultural, o vizibilitate pe plan internaţional a situaţiei Cazinoului, monument de patrimoniu care este reprezentativ pentru România, nu doar pentru Constanţa“, a declarat Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului. Lista scurtă va fi cunoscută la 15 martie. 

Cea care a reuşit promovarea situaţiei Cazinoului pe plan internaţional este Asociaţia ARCHÉ, organizaţie nonguvernamentală care a creat „Castle Break“ (prima iniţiativă de redescoperire prin turism cultural a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România) şi „Monumente Uitate“ (proiect cultural privind expunerea castelelor şi conacelor de pe actualul teritoriu al României). 

Asociaţia ARCHÉ a adunat argumentele ce au convins juriul european că valorosul monument de patrimoniu trebuie reabilitat de urgenţă sau măcar conservat, nu lăsat la voia intemperiilor. „Este foarte probabil ca acoperişul monumentului să se prăbuşească dacă procesul de degradare nu este oprit urgent“, arată experţii Europa Nostra, organizaţia-lider în patrimoniul cultural din Europa, ce are sediul la Luxemburg.

ARCHÉ vrea să închege comunitatea pasionată de Cazinoul din Constanţa, pentru a da viaţă unui superb edificiu care trebuie să trăiască nu doar în trecut, ci zi de zi. Moderatorul discuţiei de la Constanţa, găzduite de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a fost arhitectul Eugen Pănescu - cel care a realizat PUG pentru arealul 2 Mai-Vama Veche. Pănescu a mărturisit că nu i s-a mai întâmplat să vadă atâta lume interesată de soarta unui edificiu, care să ceară răspunsuri cu atâta patos în dezbatere - „semn că vă pasă“, a rostit arhitectul.

Sorin Belu, activist Baricada Verde, a cerut responsabilitate din partea Primăriei Constanţa, care trebuie să fie prima interesată de starea Cazinoului. „Aşa cum constănţenii sunt amendaţi cu plata de 500% a imobilelor neîngrijite, pentru Cazino cine trebuie să plătească? Primarul ar trebui, din banii lui, nu ai constănţenilor“, a subliniat Belu. El a afirmat că societatea civilă ar fi dispusă să ajute fizic la protejarea Cazinoului, pentru a îl păstra în stare acceptabilă, până la consolidarea lui. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, inclus pe lista celor mai periclitate monumente ale Europei, în Anul Patrimoniului Cultural

Splendoarea Cazinoului din Constanţa, dezvăluită de nemţii care caută cele mai frumoase locuri abandonate din lume

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite