VIDEO Anonimii care au inventat din greşeală viralele româneşti pe internet. Cele mai tari poveşti, de la „Şasă cai frumoşi“ la „Perversă ca pe Târgu Ocna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

YouTube împlineşte în 2015 zece ani de existenţă. Site-ul pe care oricine poate să posteze un video a făcut ca Internetul să explodeze cu ajutorul conţinutului creat de simplii utilizatori. România nu a pierdut valul, iar în ultimii ani am asistat la apariţia clipurilor virale. Adevărul vă prezintă cele mai cunoscute asemenea video-uri.

Pe YouTube găsim colecţii întregi de materiale care s-au răspândit viral. Prin definiţie, un video viral este un clip, de cele mai multe ori amuzant, care este transmis de un număr foarte mare de utilizatori într-o perioadă scurtă de timp. Viralele româneşti au reuşit să facă vedete persoaneje care în viaţa de zi cu zi nu au nicio legătură cu Internetul. Iar protagoniştii au devenit foarte cunoscuţi. Ideile, feţele lor au fost preluate de emisiunile umoristice de la TV şi asta a contribuit la răspândirea lor şi mai rapidă.

Se poate spune că istoria viralelor din România este abia la început. Cele mai apreciate clipuri din clasamentul vizualizărilor online au apărut în urmă cu cinci ani. Iată cele mai virale clipuri din România. 

"Şasă cai frumoşi"

Un bărbat de etnie romă din Alba Iulia se poate lăuda ca fiind cel mai apreciat personaj de virale din România. Clipul în care el apare a fost copiat de mai multe ori pe Internet, iar numărul vizualizărilor depăşeşte 5,7 milioane. 

Bărbatul nu ştie să vorbească bine limba română, aşa că atunci când a fost acostat într-o piaţă de echipa unei televiziuni locale nu a înţeles bine ce se cerea de la el. Reporterii voiau să facă un concurs pentru elevi şi l-au rugat pe individ să le adreseze şcolarilor o întrebare şi apoi să dezvăluie răspunsul. Au hotărât ca întrebarea pusă de ţigan este "Câţi cai pot fi înhămaţi la o căruţă", doar că personajul dădea mereu răspunsul - "Şasă cai frumoşi". 

Replica a fost preluată în conversaţii care nu au legătură cu subiectul şi apoi a ajuns să fie vers al piesei "Cai verzi pe pereţi" interpretată de Smiley, Alex Velea şi Don Baxter. Partea de cântec este interpretată de Don Baxter care spune "Decât să am sub capotă 300 cai fiţoşi mai bine mă las tras de şasă cai frumoşi"

6 cai frumosi

 

Reportaj vasluian

Darius Groza scrie de ani buni pe popularul blog jeg.ro - Jurnal Editorialistic de Groza. În martie 2008 el a preluat un video postat pe un alt blog şi l-a prelucrat puţin. Personajul este o femeie din judeţul Vaslui care era acuzată că a bătut o vecină. Inspiraţia lui Darius Groza de a face trei variante pentru acest clip: originalul, o variantă cu subtitrare în stil hip-hop şi una cu o "traducere" academică a spuselor femeii l-a făcut popular peste măsură. 

Femeia pare că vorbeşte în engleză şi că îşi înjură vecina, dar ea vorbea doar o limbă română stâlcită, într-un accent puternic moldovenesc.

Reportajul Vasluian a reuşit să adune peste 4,5 milioane de vizualizări pe YouTube. 

Reportaj vasluian

"Perversă ca pe Târgu Ocna"

Este tipul de viral care a pornit de la TV, a trecut prin Internet şi apoi s-a întors la TV sub o altă formă. Aşa-numitul Sorin Ţiganu a fost intervievat de un reporter de la Pro TV după o încăierare între clanuri care a avut loc în cartierul bucureştean Rahova. Felul în care el povesteşte ce s-a întâmplat denotă lipsa de cultură, dar poate tocmai asta l-a făcut să fie amuzant. "Perversă ca pe Târgu Ocna" era descrierea unei lovituri pe care tânărul a aplicat-o altui bărbat din cartier cu care s-a bătut. 

Personajul a devenit celebru pe Internet şi clipurile cu el au peste 4.3 milioane de vizualizări, dar explozia subiectului a avut loc abia atunci când actorul Mihai Bendeac de la Antena 1 a început să-l imite. Sorin a început să fie invitat la emisiuni mondene şi a câştigat bani din asta, dar gloria personajului s-a stins după aproximativ doi ani. 

Perversa ca pe Târgu Ocna

Târgul de la Piscani

Un reportaj realizat de o echipă Argeş TV la Piscani a devenit şi el viral din cauza personajelor inedite care se înghesuie să apară în faţa camerei video. Sătenii din localităţile învecinate au ajuns să fie parodiaţi în emisiunile TV iar video a adunat peste 3,6 milioane de vizualizări.

În acest caz este amuzant felul oamenilor de a se exprima şi de a încerca să pară ceea ce nu sunt în faţa reporterilor. 

Târgul de la Piscani

„Cel mai tare beţiv“

Românii par să fie distraţi şi de felul în care se exprimă anumite personaje în situaţii speciale. Renumele de "cel mai tare beţiv" l-a primit un bărbat din Iaşi care a fost intervievat de Kanal D. El a intrat într-un supermaket, a furat o sticla de alcool şi a băut-o. Angajaţii magazinului l-au descoperit atunci când i s-a făcut rău la ieşirea din magazin. Păţania omului a adunat peste 3,5 milioane de afişări pe YouTube. 

Cel mai tare beţiv

Un alt personaj celebru este "cel mai sincer moldovean", un contrabandist de ţigări din Republica Moldova care a fost plătit de un necunoscut să treacă peste graniţă o cantitate mare de tutun. Prins de poliţişti, bărbatul este uimit de atenţia care i se acordă şi povesteşte reporterilor tot ce a făcut cu o sinceritate debordantă. El a fost transformat apoi în personajul "cel mai sincer raketz", interpretat de actorul Alexandru Bogdan pentru emisiunea Mondenii de la Prima TV.

Clipuri precum Raketzul şi parcagii, raketzul taximetrist au ajuns virale la rândul lor, iar actorul se identifică acum cu imaginea individului cu accent moldovenesc, îmbrăcat într-o maletă neagră care este mai sincer decât este nevoie.

Cel mai sincer moldovean

Un puşcăriaş care suferă de căldură în celulă, dar are şi emoţii în faţa camerei video a ajuns şi el celebru şi a reuşit să strângă peste 1,1 milioane de vizualizări. 

Puşcăriaşul în călduri

Gafe la TV

"Moş Crăciun şi Prietenii săi" este una dintre gafele celebre pe Internet. Un invitat într-un studio TV care este puţin mai tare de ureche este întrebat de moderatorul emisiunii de unde este. Bărbatul nu aude întrebarea care i se pune şi crede că interlocutorul său îi face semn să înceapă să citească fabula pe care o pregătise pentru telespectatori. 

Bărbatul aşteaptă până când camera video panoramează pe el şi apoi începe să citească dintr-o carte pe care o avea în mână. 

Moş Crăciun şi prietenii săi

 

Un alt moment amuzant îl prezintă pe un lider al rromilor din Botoşani. Acesta este filmat la ieşirea din sediul poliţiei, atunci când încearcă să explice unei echipei a televiziunii TeleM ce s-a întâmplat atunci când oamenii legii au participat la o razie, iar familia sa a fost victimă a unor presupuse abuzuri. 

Dialogul reporter - rom este savuros tocmai din cauza felului în care vorbeşte cel intervievat. "A venit poliţia cu cagule la ora 5 dimineaţa, o speriat copiii, le-a dat în spaimă şi cu femeile bolnav cu cardiece, bărbaţi cu cardiece. Băietu meu a fost pe caz de boală de Penticialu Iaşi, liber, uitaţi-vă docomentu care-i dat de către comisia penticialului, că-i cu capu, cu toate boalele...". 

A speriat copii, le-a dat în spaimă

Petreceri şi religie

Un alt clip ne arată că nu este nevoie să spui ceva în faţa camerei pentru a deveni celebru. O femeie care a fost filmată când se distra la o nuntă românească a ajuns vedetă pe tot Internetul cu doar o singură onomatopee "Yuyuyuyuyuhuhui". 

Cameramanul de la nunta românească a avut inspiraţia să facă un montaj de un minut şi jumătate cu chiuitoarea profesionistă. Norocul acestui clip de a ajunge viral a venit şi pentru că în luna februarie 2011, atunci când a fost publicat, site-urile de clipuri virale de afară promovau intens o înregistrare cu un cântăreţ rus din anii 70, cunoscut sub numele de "Trololololo guy". Românca de la nuntă a fost asemuită cu artistul rus şi imaginile au ajuns pe site-urile de profil din toată lumea. 

Nimeni nu ştie dacă răspunsul halucinant al unei femei filmate lângă o biserică este unul pregătit dinainte, dar acest simplu video care o înfăţişează în timp ce răspunde la întrebarea "Aţi ţinut post?" a ajuns să adune aproape două milioane de vizualizări. 

Talentul ei de a inventa pe loc cuvinte care nu există şi felul în care dă aparenţa unei persoane care ştie despre ce vorbeşte cu toate că bate câmpii au făcut din clip unui viral.

Incultură şi emoţii în faţa camerei video

Emoţiile i-au făcut celebri pe alţi doi români. Atunci când actorul american Paul Walker, cunoscut pentru rolul său din filmul "Fast and Furious" a murit într-un accident de maşină, fanii lui s-au strâns să-l comemoreze şi în România. Un astfel de miting paşnic l-a avut ca organizator pe Andrei. Tânărul a fost întrebat de reporterul Antenei 1 "De este fan Paul Walker", iar răspunsul gâtuit de emoţie a fost "Pentru că... din seria filmelor şi pentru că... automobile". Clipul de numai câteva secunde a adunat aproape un milion de afişări. 

De ce eşti fan Paul Walker? Răspunsul care nu lasă loc de comentarii

La fel de emoţionat a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac. Acesta a fost filmat de TeleM Botoşani chiar în momentul în care a uitat cum se pronunţă cuvântul "mineriade". Greşeala politicianului a fost că a repetat de mai multe ori cuvântul şi asta i-a adus peste 460.000 afişări pe YouTube.

Mineriade

Doi tineri din Moldova care nu ştiau pluralul cuvântului "telecomandă", dar îşi căutau partenere la TV au devenit şi ei vedete. Iar clipul numit "Pentru că... Pitong" este dovada vie că în cluburile din România se consumă substanţe stupefiante. Felul în care un posibil tânăr aflat sub influenţa stupefiantelor răspunde la întrebările reporterului a făcut clipul să adune aproape 300.000 afisări pe net. 

O telecomandă, două telecomezi

Pentru că pitong

Emoţii a avut şi victima unei furtuni intervievată de o televiziune locală. Explicaţia lui pentru fenomentul meteo a fost una pe cât de întortocheată pe atât de amuzantă. 

Un degajament într-o apă

Virale pe bandă rulantă

Ionuţ Oprea este creatorul unei agenţii de marketing online care urmăreşte îndeaproape fenomentele virale de pe Internetul din România. El este convins că toate clipurile au ajuns să aibă un succes atât de mare datorită elementelor amuzante, neaşteptate şi spectaculoase. Pe lângă aceste evenimente singulare, tendinţa din online-ul românesc este de a crea conţinut amuzant sau de calitate de către persoane, în special tineri, care câştigă bani din asta. 

"Unii sunt specializaţi, pe domenii de la jocuri pe calculator la gătit, alţii fac emisiuni periodice în care discută subiectele săptămânii, ale lunii, ce au mai descoperit interesant pe internet sau ce le mai trece prin cap. Video prezentate de televiziuni au fost cele mai mediatizate, însă cred că au mai fost şi alte clipuri de succes, unele dintre ele fiind parte a unor programe de conţinut video, cum este serialul "Robotzi". 

Mie-mi place să dau exemple de succes programat. Îmi place un clip video românesc creat ca parte a unei campanii locale de comunicare - concert la injectoare. Înainte să fie şters el a generat milioane de afişări.

A fost un exemplu foarte bun de continut creat special pentru a se raspandi pe internet, cu un mix de elemente care au inclus un script bun, implicarea unui stand-up comedian (e printre primele clipuri de succes ale lui Micutzu), si o campanie de seeding pe bloguri.  A fost recunoscut si de industrie, primind un Golden Effie in 2011", explică Ionuţ Oprea. 


Vă mai recomandăm:

Ziua Izabellei. Teoria specialiştilor: „Efectul fluture” a făcut din gafa copilei din Constanţa viralul românesc terminat cu o petrecere cu 160.000 de musafiri

FOTO Ziua Izabellei. Întrebarea disperată a fetei din Constanţa care s-a ales cu 145.000 de musafiri la ziua ei: „Mamă, şi dacă vin toţi la noi acasă?”

VIDEO Toată povestea „Ziua Izabellei“. Cum a devenit virală pe internet gafa unei copile din Constanţa care s-a trezit cu 90.000 de musafiri la petrecere

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite