Unde ne putem distra de groază de Halloween. Cum a apărut sărbătoarea dovleacului luminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halloween, sărbătoare păgână
Halloween, sărbătoare păgână

Pentru noaptea cea mai înfricoşătoare din an, cluburile au pregătit petreceri tematice. Constănţenii trebuie să se costumeze în fantome sau dovleci.

La Hotel Vega, din staţiunea Mamaia, petrecerea de Halloween va avea loc vineri, 31 octombrie, începând cu ora 22.30. Sunt promise premii horror. 

În Unplugged Pub din Constanţa se va organiza o petrecere a duhurilor rele. Haunted Pub invită constănţenii la cea mai înfricoşătoare petrecere a anului vineri, 31 octombrie, şi sâmbătă, 1 noiembrie. Atmosfera va fi întreţinută de DJ George Iordan şi de DJ Sin.
 

Vineri, 31 octombrie şi sâmbătă, 1 noiembrie, începând cu ora 22.00, Club Heaven's Hell Constanţa organizează două seri dedicate Halloween-ului. Atmosfera va fi întreţinută de DJ Kronk.
 

Noapte albă va fi şi în Club 13, unde va fi organizată  petrecere de Halloween. Sunteţi invitaţi să vă costumaţi penru bal mascat, iar organizatorii promit premii surpriză.

La petrecerea de la Cafe Roma Lounge & Party Mamaia veţi avea parte de muzică live. 
 

De unde vine sărbătoarea
 

Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sãrbãtoare pãgânã în onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints” Day, creatã pentru creştinarea pãgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice. Deşi existã multe variante culturale ale tradiţiei, în esenţã existã acelaşi fond originar. Rãdãcinile Halloween-ului se regãsesc într-o festivitate celticã pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece, scrie Historia.
 

Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare.

În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigore al III-lea, ‘superstiţia pãgânã’ devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculară, marcatã de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate.
 

Dovleacul luminat
 

Simbolul suprem al sãrbãtorii este dovleacul luminat (Jack-o-Lantern), care are o legendã interesantã. Legenda lui Stingy Jack provine din folclorul irlandez. Un beţiv pe nume Jack se întâlneşte pe drum cu diavolul când se întoarce acasã de la tavernã. Diavolul îi solicitã sã-l însoţeascã în iad, dar Jack îl convinge sã se urce într-un copac din apropiere ca sã culeagã un mãr.

Îl pãcãleşte înfingând o cruce în trunchi, obligându-l sã rãmânã în copac. Jack consimte sã-l elibereze dacã îi promite cã nu-l va primi niciodatã în rai, lucru cu care este de acord. Când moare, pe Jack nu îl vrea nici raiul din cauza pãcatelor sale, nici iadul din cauza pactului.
 

Aşa cã Jack gãureşte un dovleac, pune înãuntru o candelã şi se foloseşte se instrument drept cãlãuzã între cele douã lumi. Jocul de lumini al dovleacului  face aluzie şi la cele doua culor simbolice ale sãrbãtorii: oranjul semnificã toamne, focul, recolta, în vreme ce negrul este asociat morţii, întunericului şi rãului.

Vă mai recomandăm:
 

Sărbătoarea care bagă groaza-n buzunare: Halloween-ul comercianţilor


Halloween, idei de costume şi decoraţiuni

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite