Un nou sfânt în Calendarul Ortodox. Cine este Pafnutie Zugravul, care va fi prăznuit anual în ziua de 7 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârvu Mutu şi-a făcut ucenicia timp de şase ani la un faimos zugrav rus FOTO: romaniamama.ro
Pârvu Mutu şi-a făcut ucenicia timp de şase ani la un faimos zugrav rus FOTO: romaniamama.ro

În Calendarul Creştin-Ortodox vom avea un nou sfânt, pe Pârvu Zugravul, care va fi prăznuit la 7 august, potrivit unei decizii luate în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ultima şedinţă de lucru, din zilele de 4 şi 5 iulie, solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735). Proclamarea oficială va avea loc în ziua de 6 august 2017, urmând ca Sfântul Cuvios Pafnutie să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.

Cine a fost Pârvu Zugravul? Un meşter genial care şi-a desfăşurat activitatea în Ţara Românească la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. 

De-a lungul vieţii, Pârvu Mutu a fost pictorul de curte al Cantacuzinilor. Bisericile Cotroceni, Filipeştii de Pădure, Măgureni, Lespezi, Colţea, Sinaia, Fundenii Doamnei sunt o parte din capodoperele sale. 

În vremea lui Constantin Brâncoveanu, şantierele domneşti au funcţionat ca adevărate şcoli, iar zugravul renumit a contribuit semnificativ la formarea noilor generaţii de pictori, scrie Raluca Brodner în ziarul Lumina. 

La bătrâneţe, s-a retras la Mănăstirea Robaia, vatră monahală în care îşi doarme somnul de veci. Din nefericire, locul mormântului său a rămas necunoscut.

Pârvu Pârvescu şi-a câştigat porecla de „Mutu” din cauza greutăţii în vorbire şi datorită legământului de tăcere pe care obişnuia să îl împlinească atunci când picta.

Vă mai recomandăm:

Istoria Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, prima biserică ridicată după 1877. Chipurile sfinte pictate semănau cu boieroaicele de la malul mării

O poveste despre Dumnezeu şi comunişti. Cum au reuşit credincioşii să apere biserica din Năvodari de buldozerele trimise de Ceauşescu să o doboare

Securitatea şi obsesia pentru Vatican, pepinieră de preoţi-spioni pentru SUA. Episcopul Gerald O' Hara, americanul pe care n-au reuşit să-l omoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite