Sucuri colorate cu extract de gândaci pentru masa de Revelion. Specialiştii în protecţia consumatorilor au testat băuturile răcoritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucuri colorate, gustate de români Sursă foto APC România
Sucuri colorate, gustate de români Sursă foto APC România

Studiul a fost realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), care a achiziţionat pentru analiză 28 de sortimente de băuturi răcoritoare fără zahăr. Rezultatele au fost surprinzătoare: unii producători folosesc un colorant extras dintr-un gândac.

Studiul privind calitatea băuturilor răcoritoare light (fără zahăr) face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: „Hrana sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră“.

„Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor“, a transmis echipa de experţi APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, un consumator român consumă, în medie pe an, 150 litri de băuturi răcoritoare, în special acidulate. Studiul realizat de APC România a cuprins 28 de sortimente de băuturi răcoritoare fără zahăr, dintre care 93% sunt carbogazoase.

Specialiştii au regăsit o serie de ingrediente mai mult sau mai puţin nocive în compoziţia băuturilor răcoritoare fără zahăr/dietetice analizate: apă, apă carbogazoasă, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%), suc natural de fructe (căpşuni, zmeură, coacăze negre, afine, vişine în proporţii variabile), maltodextrină, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus şi morcov, arome naturale de lămâie şi lime, aromă naturală de portocale şi alte arome, cafeină, arome, suc de portocale, antioxidanţi (acid ascorbic), acidifianţi (acid citric, acid fosforic, citraţi de sodiu), îndulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranţi (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubină, roşu ponceau, caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine), conservanţi (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citraţi de sodiu), stabilizatori (gumă arabică, gumă de ester, gumă de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai răşinilor din lemn) şi nu în ultimul rând coşenilă - colorant natural roşu obţinut dintr-o specie de gândac din America de Sud,.

Toate produsele analizate conţin îndulcitori sintetici (aspartam, zaharine, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu). Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 200 de ori mai mare decât zahărul. Experţii APC România atrag atenţia că aceştia pot declanşa o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie.

„Băuturile răcoritoare fără zahăr sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome, cantităţi infime de suc din fructe şi aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienţi, generează impresii olfactive artificiale şi nu au valoare biologică. Din păcate, aceste produse, din cauza accesibilităţii date de preţ (în medie 47 de bani per litru), sunt consumate în cantităţi mari de către familiile cu venituri situate sub salariul mediu pe economie. Având în vedere numărul mare de substanţe chimice din astfel de produse, solicităm menţionarea pe etichetă a unui mesaj de atenţionare de tipul <A nu se consuma de către copii!>“, solicită conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

Pe aceeaşi temă:

Top 10 cozonaci, întocmit în funcţie de conţinutul de aditivi. Alerta specialiştilor: „Reţeta de pe piaţă este denaturată, fără gustul tradiţional“

Îngheţata, o combinaţie de uleiuri vegetale şi chimicale

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite