Soldat în Batalionul de Gardă al Regelui Mihai, despre generozitatea suveranului României: „Mi-a dăruit o ladă plină de mărci germane, pământ şi casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai în adolescenţă FOTO Wikipedia
Regele Mihai în adolescenţă FOTO Wikipedia

Gheorghe Coleş, soldat în Armata Română pe cele mai dure fronturi ale celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut onoarea de a fi membru al Batalionului de Gardă al Regelui Mihai.

Când soldatul Gheorghe Coleş s-a întors de pe front, Regele Mihai l-a împroprietărit cu pământ şi o casă. La bătrâneţe, fostul soldat în Garda Regelui Mihai le-a povestit nepoţilor întâmplări inedite legate de timpul petrecut alături de tânărul Suveran al României.

„Regele i-a dăruit o ladă plină de mărci germane, pe care bunicul meu a păstrat-o până după 1989. Mai spunea despre el că era un rege generos şi că a dovedit de-a lungul întregii sale vieţi o puternică dragoste faţă de ţară şi biserică“, povesteşte Bogdan Teleanu, preot la Biserica Sfântul Pantelimon din Bucureşti, nepotul lui Gheorghe Coleş.

Bătrânul spunea oricui îl asculta cum odată, atunci când îl strângeau cizmele, Regele Mihai s-a descălţat de cizmele sale elegante, din piele fină, şi i le-a dăruit. 

El l-a slujit pe rege până la abdicare şi a asistat la momentul în care Mihai a urcat în tren. „A plâns atunci bunicul, dar şi regele lăcrima pentru că se despărţea de ţară“, ne spune preotul Bogdan Teleanu. 

Gheorghe Coleş a participat la campania militară românească din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941), fiind rănit în apropiere de Odessa.

gheorghe coles

Gheorghe Coleş, soldatul din garda Regelui Mihai

România a intrat în război, iar sergentul Gheorghe Coleş a fost trimis să lupte în cea mai ingrată armă, infanteria (Regimentul 89 Infanterie), pentru eliberarea Basarabiei, şi apoi în „războiul lui Antonescu“ în Răsărit, adică în absurdul atac împotriva Odessei, într-un regiment care a aruncat în luptă 3.000 de oameni, dintre care au supravieţuit neatinşi doar 92.

Pentru faptele sale de eroism, a primit medalia "Crucea Serviciului Credincios" cu spade clasa II. Rănit grav în ziua de 3 noiembrie 1941, s-a întors în ţară. Medicii au decis să nu-i scoată cartuşul fixat în plămânul stâng, acoperit bine cu ţesut. A continuat să trăiască cu glonţul în el. Între timp fusese avansat la gradul de sergent. Cei patru copii ai lui, Bucur, Maria, Viorica şi Elena, au povestit cu mândrie nepoţilor lui faptul că Gheorghe Coleş a fost soldat în Batalionul de Gardă al Regelui Mihai.

Drept mărturie stau Medalia Centenarului Regelui Carol I (9 mai 1939) şi Brevetul corespunzător acesteia, semnat de ministrul cancelar Grigore Gafencu. Gheorghe Coleş a murit în 1998.

    

Vă mai recomandăm:

Abdicarea Regelui Mihai: „Monarhia reprezenta ultimul bastion al rezistenţei regimului democratic în faţa forţelor comuniste loiale Moscovei“

Dezinformare şi propagandă după 23 August 1944: „Regele a fugit în Turcia“, „guvernul a părăsit Capitala“, „ofiţerii sunt trimişi în Siberia“

Dosarul secret „23 August 1944“. Ce s-a întâmplat la întâlnirile de alcov dintre Regele Mihai şi văduva Doly Sterianopol

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite