Salvare miraculoasă a unei corăbii naufragiate în Marea Neagră în anul 1900: cine i-a scos din apă pe cei nouă membri ai echipajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corabia eşuată în apropiere de Casin FOTO Arhivă Constantin Cumpănă
Corabia eşuată în apropiere de Casin FOTO Arhivă Constantin Cumpănă

În decembrie se împlinesc 115 ani de la naufragiul unei corăbii pe ţărmul constănţean al Mării Negre. Autorităţile au reuşit să-i salveze pe membrii echipajului, dar şi mare parte din încărcătură.

În anul 1900, pe 10 decembrie, corabia „Ghiorghios Filaretos“, care avea un echipaj format din nouă membri, a naufragiat în apropiere de Casinul din Constanţa.
 

Casinul, cel de-al doilea cazino al Constanţei, era o clădire provizorie construită din lemn, pe un parter de piatră, a avut viaţă scurtă şi a fost dezmembrat în anul 1910, pentru a face loc impresionantului edificiu ce avea să devină simbolul oraşului de la malul mării. El era amplasat tot pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe actualul loc al Acvariului. 

La amplasarea clădirii s-a folosit taluzul pentru a face două terase suprapuse, pentru ca ambele să aibă o privelişte deplină a falezei, a mării şi a portului. Unul dintre antreprenorii Cazinoului a fost căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă şi tatăl lui Horia Creangă, unul dintre cei mai mari arhitecţi români ai perioadei interbelice.
 

Cap compas Istanbul 
 

La 23 octombrie 1900, corabia ancorase în Portul Constanţa După 45 de zile, atât cât au durat operaţiunile de descărcare-încărcare, nava a ridicat ancora şi urma să plece la Istanbul. 
 

La scurt timp a fost surprinsă de o furtună puternică şi a fost nevoită să se întoarcă în rada Constanţa, aflăm din volumul „Amintiri despre o flotă pierdută. Voiaje neterminate“, semnat de Constantin Cumpănă şi Corina Apostoleanu. 
 

Furtuna a izbit corabia de ţărm 
 

În seara zilei de 10 decembrie, furtuna a crescut brusc în intensitate. Lanţul ancorei a cedat, iar valurile au împins corabia spre ţărm, unde a eşuat. Era ora 22.00. 
 

Cei nouă membri ai echipajului au fost salvaţi de localnici, care au sărit imediat în ajutorarea naufagiaţilor. După aproape două zile de muncă, au reuşit să repună corabia eşuată pe linia de plutire şi să recupereze mare parte din încărcătură cu ajutorul navei „Vasilachi“, aflată sub pavilion otoman. 
 

Numele celor cinci localnici-eroi sunt: marinarii Gheorghe Popa şi Arghir Metropol, Emanoi Panait – servant de scafandru, Teofil Cristu şi Anton  Stavru – barcagii. 

Vă mai recomandăm:

Cine a fost femeia care a botezat Biruinţa, nava lui Traian Băsescu. Cele mai ciudate superstiţii marinăreşti - de ce se sparge o sticlă de şampanie de nave

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

FOTO VIDEO Mărturii din Iad. Ultimul supravieţuitor de pe Independenţa: „Am deschis gura morţilor pentru a-i recunoaşte“

Mărturii cutremurătoare după 20 de ani de la cea mai mare tragedie din Portul Constanţa: „Valurile aruncau marinarii peste dig“

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“
 

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite