Românul vecin cu Moş Crăciun în Laponia: „Este foarte fain, exact cum mi-l imaginam în copilărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel, la poşta moşului FOTO Arhivă personală
Daniel, la poşta moşului FOTO Arhivă personală

Exact pe unde trece cercul polar, în provincia Laponia, într-o căsuţă desprinsă din poveşti, locuieşte Moş Crăciun. Un român îl vizitează în fiecare an şi retrăieşte emoţiile copilăriei.

Moş Crăciun există. Cei care cred îl el îl pot vizita la complexul turistic Santa Village din Rovaniemi, în provincia Laponia. Moşul locuieşte într-o peşteră de gheaţă. Ca să ajungi la el trebuie să te înarmezi cu răbdare, întrucât copii din toate colţurile lumii vin să-l cunoască şi să-i spună cele mai ascunse dorinţe.

Daniel Podea, un român de 27 de ani originar din Bistriţa, trăieşte de patru ani în Rovaniemi, în oraşul lui Moş Crăciun. El ne dezvăluie emoţiile pe care oricine le trăieşte atunci când are şansa să îl întâlnească pe bătrânul care face din iarnă o poveste. 

La intrare în casa de gheaţă a moşului te întâmpină elfii. „E foarte fain. Este exact aşa cum mi-l imaginam în copilărie. Este bătrân, blând, cu barbă. Moş Crăciun stă pe un scaun şi poţi să vorbeşti cu el. Ce mi s-a părut interesant este că ştie o grămadă de limbi: engleza, franceza, germana, cam toate limbile scandinave, dar şi italiana. Poate vorbi cu mulţi turişti, ceea ce este un lucru deosebit. Moş Crăciun mi-a mărturisit că nu ştie româna, dar că se va strădui să o înveţe“, ne povesteşte Daniel.

Magia de la Polul Nord

acasa la mos craciun

„Cred că pentru copii este ceva magic, mai ales că pot vedea elfii, renii, dar şi locul unde ajung scrisorile la Moş Crăciun“. Într-una dintre vizite a descoperit că au ajuns la Polul Nord şi scrisorile trimise de mai mulţi copii din Braşov. Erau frumos împăturite şi aşteptau să le vină rândul la citit. 

Vizita la Moş Crăciun este gratuită. Nu ai voie însă să filmezi şi nici să fotografiezi. „După ce vorbeşti cu Moş Crăciun, un elf îţi face poză. Toată conversaţia este filmată. Dacă vrei să intri în posesia ei plăteşti cam 50 de euro“, spune Daniel. Doritorii primesc un link şi un cod de acces, de unde le pot descărca.

După ce îi spui Moşului ce-ţi doreşti să îţi aducă sub brad, poţi face plimbări cu reni şi cu câini husky. Cine doreşte o vacanţă de neuitat poate închiria o căsuţă la Santa Village.

Românul din Rovaniemi spune că orăşelul se animă brusc odată cu venirea iernii, iar în luna decembrie este pur şi simplu asaltat de turişti din toate colţurile lumii, care vin să trăiască magia sărbătorilor în Ţara lui Moş Căciun. A rămas surprins să vadă foarte mulţi asiatici, care aleg Rovaniemi ca destinaţie de vacanţă. 

Temperaturi polare

Români nu a întâlnit în Laponia. „Probabil nu le plac vacanţele la minus 20 sau minus 30 de grade Celsius. Aici, din decembrie şi până în februarie este foarte frig. Cu cât stai mai la nord, cu atât este mai frig. Au fost şi zile când temperaturile au scăzut până la minus 40 de grade Celsius. Orice bucată de piele care nu este acoperită te doare“, dezvăluie el.

Tânărul din Bistriţa a ajuns în Finlanda în urmă cu trei ani. „Am plecat de acasă cu gândul la un job mai bine plătit. Am găsit un anunţ pe internet cu un post asemănător. Sunt programator de strunguri şi freze cu comandă numerică“, povesteşte el. Iniţial, a locuit în Lappeenranta, oraş situat mai la sud. Ulterior, a găsit un post asemănător la Rovaniemi.

Românul s-a îndrăgostit iremediabil de Rovaniemi. „Oraşul este foarte întins, deşi populaţia nu este mare, trecând puţin peste 60.000 de locuitori. Avem aici foarte aproape pârtiile de ski, iar de-a lungul lui sunt piste de alergat şi plimbări, iar pe timpul iernii se pot practica mai multe sporturi de sezon. În centrul oraşului Rovaniemi întâlneşti sănii trase de reni cu care te poţi plimba“, spune Daniel.

acasa la mos craciun

Trăieşte printre oameni buni la suflet. „Odată ce ajungi să îi cunoşti, îţi dai seama cât de frumoşi sunt. Dar mai este aici ceva ce m-a uimit. Gardurile de aici sunt doar de decor“, spune el.

De când locuieşte şi munceşte în Rovaniemi nu a văzut niciun cerşetor. „Vremea rece ţine oamenii la distanţă“, găseşte el explicaţia.

Îşi aminteşte că a ajuns în Finlanda în luna mai, când încă era gheaţă pe lacuri. „Eram lângă un lac şi am văzut cum o doamnă de vârsta a doua a ieşit dintr-o căsuţă şi a intrat în lacul aproape îngheţat“, îşi aminteşte el.

Locul unde soarele nu apune

Clima şi anotimpurile sunt cu totul altfel ca în România. În Finlanda, sunt zile când la miezul nopţii e lumină, iar iarna începe să apună soarele la miezul zilei. Mai sunt şi zile de iarnă când când astrul ceresc nu răsare deloc.

„Cu lumina a fost destul de interesant când am văzut că trece de ora 11.00 noaptea şi nu e întuneric. Aici, în Laponia, sunt câteva zile în care soarele nu apune deloc. E «middsummer-ul», care care este sărbătorit cu focuri pe lacuri. Cu cât locuieşti mai la nord, cu atât efectul este mai de durată“, ne explică Daniel. 

Cum rişti să pierzi vara

Vara, temperatura nu urcă mai sus de 25 grade Celsius. „Zilele calde sunt puţine. Este o expresie aici «Dacă te îmbeţi la începutul verii, rişti să o pierzi»“, spune el.

Vara lui 2015 a fost cea mai rece din ultimele două decenii, când temperatura nu a trecut de 25 de grade Celsius decât câteva zile. 

Cel mai frumos, mărturiseşte românul, este când apare aurora boreală. „Oricâte poze sau filmuleţe vezi pe internet, nimic nu se compară când eşti afară şi o trăieşti live“, este el de părere. 

Iarna, sunt zile când soarele nu răsare deloc. La începutul lunii decembrie, soarele începe să apună în mijlocul zilei, iar pe la ora 15.00 – 16.00 este deja întuneric. Aproape în fiecare seară, localnicii merg la saună, un fel de cult acolo. Toate casele au şi câte o saună în dotare. Până şi apartamentele au astfel de camere.

Deşi temperaturile scad cu foarte multe grade sub 0 grade, niciodată, spune românul, nu au fost probleme cu încălzirea. La case, focul se face cu lemne, iar în apartamente căldura este livrată în sistem centralizat. „În case este o temperatură plăcută, constantă. Eu stau în tricou, spre exemplu“, spune Daniel.  

acasa la mos craciun

Somonul afumat, delicatesa de la Polul Nord 

În zona unde locuieşte Daniel se vorbesc finlandeza şi suedeza, iar mai la nord Sami, limba laponilor. 

Românul are de gând să rămână în Finlanda. Este foarte mulţumit de banii pe care îi câştigă. „Reuşesc să îmi plătesc chiria, utilităţile. Îmi cumpăr haine şi fac dese plimbări cu maşina. Mai pot pune şi bani deoparte. Da, am de gând să rămân aici, sau cel puţin nu plănuiesc să mă întorc în ţară“, spune el.  

De când trăieşte alături de laponi, a descoperit gustul cărnii de ren, dar cel mai mult îi place somonul afumat. Nu a fost convins de băutura tradiţională a finlandezilor, care se numeşte „salmiakki koskenkorva“, care are o aromă de licorice (lemn dulce).

În Finlanda, spune el, nu ştii niciodată când vine vara sau iarna. Anul trecut, a început să ningă în octombrie, iar anul acesta, iarna a venit la începutul lunii noiembrie. A început să ningă, iar zăpada nu se va topi până la vară. Cu toate acestea, drumurile sunt circulabile. Nu se curăţă zăpada până la asfalt, ci se lasă un strat consistent. 

Vă mai recomandăm: 

Ambasadorul României în Finlanda asigură că toate scrisorile copiilor au ajuns la Moş Crăciun: „Am vorbit cu moşul, care ştia multe despre România“

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite