Român din Istanbul, despre pulsul oraşului după atentatul de la Aeroportul Atatűrk: „Prietenia cu Rusia este de vină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metropola turcă în care trăiesc peste 14 milioane oameni a fost împânzită de forţele de ordine după atentatul de marţi seară, de la Aeroportul Atatűrk. Internetul merge greu, elicopterele au survolat oraşul, iar străinii sunt legitimaţi pe stradă.

Locuitorii din Istanbul încearcă să-şi revină după atentatul de marţi seara de la Aeroportul Atatűrk, soldat cu 43 morţi şi 239 răniţi. Românii care trăiesc în metropola turcă au depăşit şocul iniţial şi încearcă să rămână în siguranţă, unii dintre ei programându-şi deja veniri acasă, până se liniştesc apele.

Cristian Tănase (27 ani) este un tânăr constănţean care merge lunar la Istanbul, cu serviciul. El a trăit deja experienţa mai multor atentate produse, în ultimul timp, în Piaţa Taksim, la Sultan Ahmet şi la sediul unei secţii de poliţie din cartierul unde locuieşte, Aksaray. Şi a mai fost o bombă, cu o maşină-capcană, dar de aceea a ratat-o, pentru că se afla în ţară.

Românul locuieşte la 12 kilometri de Aeroportul Atatűrk, iar în momentul deflagraţiei se afla într-o cafenea, aproape de casă. Explozia nu s-a resimţit până acolo, dar când televiziunile şi-au întrerupt programul pentru a relata despre catastrofă, oamenii s-au adunat toţi în faţa televizorului, să afle ce s-a întâmplat. Au plecat acasă târziu în noapte, neştiind unde e mai bine să stai: împreună cu ceilalţi în locuri publice retrase sau acasă în cartierele lor aglomerate.

„A fost un moment de panică, pentru ca nu ştiam ce se întâmplă. Vorbeam între noi şi ne ziceam că sperăm să nu fie bombe şi prin oraş. Unii ziceau să mai rămânem să vedem dacă mai apare ceva. Nu am plecat imediat spre casă, am mai stat vreo oră în faţa televizorului. Voiam să vedem dacă mai explodează ceva pe undeva, să nu fie în drumul nostru spre casă“, relatează Cristian.

Teama turcilor: „Dacă se prăbuşeşte turismul...“

Tânărul a mers apoi pe jos până acasă, preţ de 10 minute. Atunci a văzut mobilizarea forţelor de ordine. După explozie, străzile din Istanbul - oraşul cu peste 14 milioane locuitori - s-au golit, dar a apărut poliţia, care a început să legitimeze trecătorii. Mai ales pe arabi.

Străzile goale ale Istanbulului Foto Cristian Tănase

image

„În prima seară a fost panică mare aici. Primul efect: mulţi si-au anulat zborurile în Istanbul. Acum, oamenii sunt încă speriaţi de ce s-a întâmplat. Ei sunt de părere că atentatul este urmarea faptului că Turcia s-a împrietenit cu Rusia. Iar Turcia este o ţară care se bazează pe turism. Dacă se prăbuşeşte turismul... După explozie, imediat s-au mobilizat forţele de ordine. Elicoptere ale poliţiei survolau prin Istanbul, iar poliţia oprea oamenii pe strada şi îi legitimau. Nu îi opreau pe toţi, ci mai mult pe cei care le păreau suspecţi: arabi în mod special. Te legitima şi voia sa ştie ce faci tu în Istanbul. A fost prezentă pe străzi şi Poliţia civilă. În momentul de faţă, lucrurile s-au mai calmat, dar din nou, ca după fiecare incident, sunt sporite măsurile de siguranţă“, relatează Cristian.

Istanbulul fantomatic Foto Cristian Tănase

image

Efectele stării de urgenţă sunt vizibile şi palpabile. Reţeaua de internet a mers foarte prost în Istanbul, site-uri populare precum canalul YouTube neputând fiind urmărit, pentru că nu se încărca. Criza a afectat şi Ministerul Afacerilor Externe, care a uitat să trimită mesajele telefonice de alertă pe care le transmite, regulat, cetăţenilor români aflaţi în evidenţe ca lucrând în străinătate. „Mă mir că nu am primit SMS-ul de alertă de la MAE. De obicei, după astfel de cazuri, primeam sms-uri cu adresa ambasadei şi cu nr de telefon. Ultima dată l-am primit la 21 iunie, când am intrat în Turcia“, arată românul.

Drumul spre casă

Deşi este obişnuit cu starea de tensiune, Cristian îşi face griji de ce va urma. Se întoarce duminică în ţară şi speră să ajungă acasă teafăr.

„Eu vin cu maşina acasă. Mă bucur că nu vin cu avionul. Când va trebui, mă voi întoarce la Istanbul. Aksaray, unde locuiesc, nu este o zonă foarte liniştită. Când era cu imigranţii, aici se strângeau şi plecau mai departe. Acum, cu atentatele... pot spune că sunt obişnuit. Adică, am văzut şi cum s-au împuşcat doi inşi pe stradă“, spune Cristian Tănase (foto dreapta).

Foarte nemulţumite de ce s-a întâmplat au fost prostituatele. Bomba a atras poliţia pe stradă şi ele au fost nevoite să-şi încheie jobul mai devreme. „Inclusiv româncele noastre, care sunt la concurenţă cu cele din Africa“, râde tânărul.

Magazinele sunt deschise în continuare, iar Istanbulul, metropola vie care funcţionează pe aceeaşi oră cu România, nu vrea să se predea terorii. O singură uşurare au românii de acolo: că printre victimele din aeroport nu se afla niciun conaţional.

image

Pe aceeaşi temă:

Anchetatorii turci încearcă să-i identifice pe atacatorii de pe aeroportul din Istanbul FOTO VIDEO

Vladimir Putin şi Recep Erdogan s-au împăcat şi şi-au dat întâlnire în China

Harta ţărilor europene cu risc ridicat pentru turişti, după atentatul de pe aeroportul Ataturk: locul ocupat de Turcia şi cât de sigură este România

„Mi-au pus pistolul la cap!“ Un fost fotbalist din Liga I povesteşte clipele de groază petrecute pe aeroportul din Istanbul în timpul atentatului terorist

Turcia: raiduri antiteroriste împotriva unor presupuse celule jihadiste din Istanbul şi Izmir. 13 persoane reţinute

Şeful CIA: Atentatul de la Istanbul poartă marca Statului Islamic, iar jihadiştii ar putea lovi astfel şi în SUA


 


 



 


 


 


 


 


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite