Profesorii în halate albe de la Spitalul din Mangalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi 12 dascăli vin la spital pentru a se îngriji de educaţia micilor pacienţi. Copiii internaţi pentru recuperări sau tratamente de lungă durată la Spitalul Municipal din Mangalia au posibilitatea să-şi continue studiile de pe patul de spital.

La etajul 4 al Spitalului Municipal din Mangalia, 12 profesori se întâlnesc într-o rezervă unde funcţionează cancelaria Şcolii Sanatoriale. Educatorul, învăţătorul şi profesorii coboară îmbrăcaţi cu halate albe pe secţie şi predau la patul copiilor bolnavi. Cei mai mulţi dintre copiii de aici suferă de afecţiuni ortopedice, care necesită multe luni de internare şi care, în mod normal, ar pierde anul şcolar.

Banca - patul de spital

O placă de lemn este banca elevului, iar salteaua patului este biroul de lucru al copilului. „Am în jurul meu cărţile de la toate materiile, caietele. Profesorul se aşază pe patul alăturat sau pe al meu şi mă ascultă, îmi explică lecţia“, povesteşte Cosmin Mihalescul, elev în clasa a V-a, bolnav de hipoplazia membrului pelvin, cu scurtime de femur. El este internat din luna august, dar graţie acestor profesori, el a reuşit să termine primul semestru din clasa a V-a.

Când îi dă lucrare de control, profesorul îi pune o plăcuţă de lemn în faţă, pe care el îşi pune caietul şi scrie. „Mă bucur că nu am abandonat şcoala şi că pot să învăţ chiar şi bolnav. Eu am numai note de zece“, se mândreşte elevul venit tocmai din localitatea suceveană Fântânele.

Profesori în halate albe

Unul dintre profesorii Şcolii Sanatoriale Mangalia este Gheorghe Bordianu, care predă geografia. În fiecare zi merge în halat alb prin saloanele unităţii medicale pentru a preda copiilor internaţi aici. Cu atlasul geografic în mână, Gheorghe Bordianu este mândru că îi poate ajuta pe copii să nu piardă contactul cu şcoala. „În şcoala noastră nu sunt clase cu număr fix de copii, băncile sunt paturile de spital, iar catedra este cadrul de metal de la marginea patului“, spune profesorul de geografie.

Atunci când medicul vine la vizită în salonul bolnavului, profesorul se retrage. „E mult mai greu să le predăm, dar o facem cu dra“, mărturiseşte Sirona Asarian, singura învăţătoare de la Şcoala Sanatorială Mangalia. Are trei elevi de clasa I, alţi trei de clasa a II-a şi a IV-a şi doi în clasa a III-a.

„Nu avem un număr fix de elevi. Unii fac şcoala aici doar pe perioada tratamentului. Alţii pleacă la operaţie în alt oraş şi se întorc apoi aici şi reluăm studiile“, explică învăţătoarea.

Citiţi mai multe în !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite