Plajele "virgine", ultima frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

turistic. Mai mult, oficialii locali s-au declarat "conştienţi de exodul turistic" şi au promis transformarea plajelor neprihănite în "complexuri" special amenajate...La zeci de kilometri de

turistic. Mai mult, oficialii locali s-au declarat "conştienţi de exodul turistic" şi au promis transformarea plajelor neprihănite în "complexuri" special amenajate...
La zeci de kilometri de agitaţia staţiunilor în vogă pe litoral, Grindul Chituc a rămas unul dintre principalele destinaţii pentru cei care, chiar şi la mare, caută linişte, dar şi nonconformism. Teritoriu virgin al litoralului românesc, grindul face parte din Rezervaţia Naturală a Biosferei Deltei Dunării. O limbă de nisip, lungă de peste 30 de kilometri, ce desparte Delta de mare. Grindul Chituc este încă zonă virgină, datorită unei campanii a ziarului Adevărul. Anul trecut, primarul din comuna Săcele urma să vândă terenuri din aria protejată Grindul Chituc la preţuri de dumping. Licitaţia a fost însă oprită de guvernatorul Deltei Dunării, care a aflat din Adevărul despre intenţia edilului.

Trusa turistului: apă, mâncare şi spray contra ţânţarilor
Bălţi pline cu stuf, nisip cenuşiu "spart" pe alocuri de boscheţi înalţi cu frunze aspre, numeroase păsări şi animale rare sunt câteva din ingredientele ce fac deliciul zonei. La Chituc, atât apa mării, cât şi nisipul plajei sunt cu mult mai curate decât în alte părţi ale litoralului. Este linişte, iar accesul auto până aproape de plajă "este garantat". Există totuşi şi dezavantaje. Apa curentă şi curentul electric sunt practic inexistente, iar cea mai apropiată localitate este la cel puţin cinci kilometri distanţă. "Suntem nevoiţi să ne aducem de acasă alimentele sau apa. Cel mai mult ne enervează însă roiurile de ţânţari care dau năvală seara...", spun turiştii. Cu toate acestea, în Grindul Chituc, turiştii ocupă întotdeauna locurile de cazare, fie cu corturile "pe unde apucă", fie în cabana Periboina, construcţie tradiţională dobrogeană cu o splendidă vedere către mare.

Plajele Vadu şi Corbu, uitate de Dumnezeu, descoperite de turişti
La marginea unui sat sărăcăcios din judeţul Constanţa, o plajă la fel de modestă atrage anual "doar o anumită categorie de turişti", cum le place localnicilor să precizeze. Pe plaja satului Vadu este ... linişte şi pace. Rar mai zăreşti câte un cort "aruncat" anapoda pe covorul de scoici care au luat locul nisipului de la malul mării. Nu departe de Vadu există şi alternative. Pentru petrecerea unui sejur cât se poate de reconfortant, turiştii aleg plaja de la Corbu, mult mai puţin aglomerată decât plajele din staţiunile învecinate, dar ceva mai bogată în "ofertă" decât sălbăticia de la Vadu. Pe lacul Corbu se află Tabăra de tineret, ce adăposteşte o pensiune, un stadion de fotbal cu gazon artificial, unul de volei, două de tenis, dar şi un complex pentru practicanţii de tir cu arcul. Mai mult, în apropierea comunei Corbu se află cetatea Histria, cea mai veche aşezare grecească de pe teritoriul României, întemeiată în 657 î.Hr, de coloniştii greci veniţi din oraşul Milet, din Asia Mică.

Mare şi Deltă ... la Portiţa
Portiţa, sălbatică, de vis, este o altă zonă ce fascinează. Locuită de lipoveni şi atestată documentar încă din 1710, destinaţia de vacanţă se prezintă ca o alternativă tentantă de petrecere a timpului liber între Marea Neagră şi Delta Dunării. După aproape 300 de kilometri pe şosea de la Bucureşti la Jurilovca, apoi cu vaporaşul sau cu şalupa, traversând apele Goloviţei, se ajunge la Gura Portiţei. Condiţiile de cazare se adresează tuturor categoriilor de turişti, iar posibilităţile de agrement sunt deosebit de variate. De la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei până la închirierea de bărci cu rame, bărci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis şi volei.

Pentru locuitorii din apropierea plajelor, turiştii nu sunt bine-veniţi
Deşi amabili şi primitori, sătenii din zona plajelor virgine au motive de îngrijorare faţă de fluxul impresionant de turişti, ce ia amploare de la o zi la alta. "Or să înceapă şi pe aici să construiască tot felul de hoteluri, cârciumi. Aceste minunăţii ale naturii or să devină staţiuni la fel de gălăgioase ca Mamaia sau Costineşti", se plâng localnicii din Corbu. De altfel, chiar primarul comunei, Marian Gălbinaşu, promite că zona Corbu se va dezvolta foarte mult în scurt timp, pe seama "turismului nebunesc". "Voiajul începe să devină, aici, un exod, o nebunie, de aceea trebuie să ţinem pasul (...) să construim case de vacanţă, poate chiar şi un mic port pentru ambarcaţiunile de croazieră, de agrement...", şi-a mărturisit, edilul, intenţiile.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite