Istoria pantofilor cu toc, irezistibila armă cu care femeile pot cuceri lumea. „Cenuşăreasa este dovada că o pereche de pantofi îţi poate schimba viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pantof cu toc creat de Gabriel Basso - artizanul român Sursă foto Facebook Gabriel Basso
Pantof cu toc creat de Gabriel Basso - artizanul român Sursă foto Facebook Gabriel Basso

Poate nu întâmplător, „Cenuşăreasa“, basmul care a înflăcărat de secole imaginaţia sexului frumos, se bazează pe un pantof - accesoriul-cheie care schimbă total ţinuta unei dame. „Cenuşăreasa este dovada că o pereche de pantofi îţi poate schimba viaţa“, afirmă artizanul de pantofi Gabriel Basso.

Originar din Galaţi, Gabriel Basso, românul în vârstă de 41 de ani, a devenit creator de încălţăminte în Italia, ţara strămoşilor săi care s-au stabilit cândva pe malul Dunării. Gabriel şi-a postat pe pagina personală de Facebook tricoul pe care stă scris sloganul său preferat. „«Cenuşăreasa este dovada că o pereche de pantofi îţi poate schimba viaţa». Îmi place mai mult decât celebrele vorbe ale lui Marilyn Monroe: «Dă-i unei fete pantofii potriviţi şi ea va cuceri lumea»“, zâmbeşte Gabriel Basso.

Artizanul ştie în detaliu povestea tocului care ridică femeile în ochii bărbaţilor. Culmea, tocul a fost inventat de bărbaţi şi a fost un accesoriu masculin pentru războinici. A fost inventat de călăreţii persani care aveau nevoie de a şarja, fiind în şaua armăsarilor. Tocul a reapărut apoi la curtea Regelui-Soare Ludovic al XIV-lea (1638-1715), unde pantofii nobililor erau cât mai înzorzonaţi.

Aşa a devenit tocul un simbol al statului social, iar tocul vopsit în roşu era considerat strict apanajul aristocraţilor. Oamenilor de rând nu le era permisă încălţarea unui astfel de pantof cu toc roşu, pentru că ar fi riscat decapitarea.

„Probabil Christian Louboutin de aici s-a inspirat când a creat talpa roşie“, spune Gabriel Basso. Promotorul tocului înalt a fost designerul italian Salvatore Ferragamo, care a dus moda la Hollywood, încălţând vedetele italiene care cuceriseră marele ecran.

Femeile au descoperit cât de senzuală poate fi purtarea unui pantof cu toc, astfel că emanciparea a fost în strânsă legătură cu ridicarea pretenţiilor. „Cu cât rochiile femeilor s-au scurtat, cu atât tocul pantofilor a devenit mai înalt. Acum tocurile au toate formele, toate culorile, toate dimensiunile şi toate materialele posibile. Lungeşte piciorul, subţiază glezna, bombează fundul, schimbă mersul, impune o altă postură“, enumeră artizanul avantajele pantofului cu toc.

Pantof cu toc creat de Gabriel Basso - artizanul român Sursă foto Facebook Gabriel Basso

Gabriel Basso recomandă un toc minim de 2,5 cm. Pentru purtarea de zi cu zi, nivelul este de 4-8 centimetri, iar ce depăşeşte 8 cm este deja un pantof elegant. Actualmente, tocurile de 12 cm sunt deja obişnuinţă pentru că pantofarii au creat şi calapodul comod. Dar dacă vreţi să nu daţi greş niciodată, purtaţi un stiletto - tocul-cui care place în primul rând bărbaţilor!

„Femeia vrea să se ridice la stele, astfel că va purta întotdeauna tocuri“, este sigur Gabriel Basso, artizanul de pantofi.

Pantof cu toc creat de Gabriel Basso - artizanul român Sursă foto Facebook Gabriel Basso

Gabriel Basso, artizanul de pantofi din România şcolit în Italia

Pantof cu toc creat de Gabriel Basso - artizanul român Sursă foto Facebook Gabriel Basso

Vă mai recomandăm

Cât costă pantofii de sticlă ai Cenuşăresei, reinventaţi de Jimmy Choo

FOTO VIDEO Doneţk: Miss Separatism. Femeile din armata prorusă au dat bocancii pe pantofi cu toc

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite