Mirajul Dobrogei, descoperit pe două roţi. Cele mai frumoase trasee pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseu de poveste în Dobrogea FOTO Facebook
Traseu de poveste în Dobrogea FOTO Facebook

Sportivi sau simpli turişti pot descoperi mirajul Dobrogei pe două roţi. Regiunea scăldată în soare este înfrumuseţată de rezervaţii naturale, de cetăţi, de gospodării cu oameni frumoşi.

În sudul Dobrogei se poate face un traseu de 150 de kilometri, pe drum, de asemenea, asfaltat. Ruta constănţeană pleacă din reşedinţa de judeţ, merge la Agigea traversând Canalul Dunăre-Marea Neagră, trece de dunele litorale de la Agigea, apoi se îndreaptă spre Techirghiol. Aici, se face turul lacului vizitându-se Mănăstirea Sfânta Maria şi Farul din Tuzla.

La ieşirea pe şoseaua Constanţa-Mangalia se mai merge câţiva kilometri şi se coteşte stânga spre Costineşti, cu două simboluri importante ale vacanţei la mare: Obeliscul şi epava Evanghelia. Înapoi pe şosea, direcţia spre graniţa bulgară.

Puteţi face o oprire la Mangalia, unde puteţi vizita mai multe vestigii arheologice, expuse la Muzeul de Arheologie Callatis şi cel mai vechi papirus din România.

Tot aici se află moscheea Esmahan Sultan din Mangalia. Este cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România, fiind ridicată în anul 1575.

Ultima oprire sunt vestitele 2 Mai şi Vama Veche, care aparţin de comuna Limanu. Aici găsiţi peşteri, lacuri cu apă sărată şi rezervaţia naturală de la Hagieni.

Pe drumul de întoarcere vă puteţi opri în salba de staţiuni Saturn – Venus – Cap Aurora – Jupiter – Neptun – Olimp.

Traseul de nord

Un alt traseu este în partea de nord a judeţului. De la Constanţa se pleacă spre Hârşova, pe un parcurs asfaltat de 147de kilometri. Se vizitează la Târguşor Mănăstirea şi Peştera Sfântului Ioan Casian. Alte două peşteri, La Adam şi Liliecilor, sunt pe traseu, apoi se urcă pe Masivul Cheia de pe Valea Casimcei. Urmează Cetatea Ulmetum din Pantelimonu, descoperită de academicianul Vasile Pârvan.

Se fac opriri la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Crucea şi Schitul Stejaru din satul cu acelaşi nume din comuna Saraiu.

Hârşova merită descoperită, prin Muzeul de Istorie locală, Cetatea Romană Carsium, geamia Sultanului Mahmut şi Canarale. Sau tot spre Hârşova se poate merge pe un drum mai scurt, de 124 de kilometri, prin Medgidia – Cernavodă şi apoi de-a lungul Dunării, pe la Topalu şi Capidava. La Topalu este singurul muzeu de artă din ţară situat în mediul rural, iar la Capidava este cetate unde se desfăşoară pe timpul verii tabăra arheologică.

Recomandări pe aceeaşi temă

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite