Mesajul unui soldat american trimis la Baza Mihail Kogălniceanu, pentru prietena rămasă acasă: „Fii tare, iubito!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto Armata SUA
Sursa foto Armata SUA

Peste 350 de militari din Armata SUA au ajuns în ultimele zile în baza aeriană din judeţul Constanţa, iar alţi 150 urmează să sosească în perioada următoare. Soldaţii desfăşoară acţiuni umanitare, îşi instalează armamentul şi se pregătesc pentru un exerciţiu de amploare desfăşurat împreună cu Armata Română.

În decurs de o săptămână, mai mult de 350 militari americani au sosit la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, în cadrul exerciţiului NATO Atlantic Resolve, ce urmăreşte întărirea poziţiei SUA pe linia de est a Europei. Americanii vin din Colorado, de la Fort Carson, unde este baza Diviziei a 4-a Infanterie. Până la finele lunii februarie urmează să mai sosească la Kogălniceanu 150 soldaţi, care să completeze efectivul de 500 militari ce va staţiona aici timp de 9 luni. La terminarea misiunii, locul lor va fi luat de alte trupe, ce se vor roti în stagii de pregătire.

„Fii tare, iubito!“

Militarii americani au adus echipament de luptă performant: zeci de tancuri (M1 Abrams), maşini de luptă (M2 Bradley) şi obuziere autopropulsate de calibrul 155 mm (M109A6 Paladin), pentru a fi rodate pe teritoriul României. Efectele continuă să sosească la Kogălniceanu, încărcate în containere. Toată lumea are câte ceva de făcut, iar pe fundalul agitaţiei de la instalarea în baza aeriană, specialistul Doroteo Ramirez-Delgado, mitralior din Plutonul 3 al Companiei Bravo din Batalionul 1 al Regimentului de Infanterie nr. 8 din cadrul Brigăzii a 3-a blindate de la Fort Carson - Colorado, lansează un mesaj: „Mă bucur foarte mult că sunt aici, în Europa. Vreau să transmit celor de acasă salutări şi în special iubitei mele. Fii puternică, iubito!“, spune Doroteo, filmat de echipa media a exerciţiului Atlantic Resolve.

Într-un video asemănător, camaradul său Marcus Colon îşi asigură părinţii că totul este bine la Mihail Kogălniceanu, unde petrece un „timp grozav“ alături de aliaţii SUA. „Este o dimineaţă frumoasă! Muncim din greu la mentenanţă şi facem planuri pentru antrenamente. Urmează veşti de aici!“, a anunţat centrul de presă SUA de la Mihail Kogălniceanu.

Drumul către România

Trupele americane au plecat din centrul Statelor Unite, călătorind prin Germania, Polonia, Cehia, Austria, Ungaria şi România. „Am învăţat o grămadă în acest drum, am testat abilitatea batalionului de a asambla rapid echipamentul şi de a se deplasa pe drumuri feroviare şi rutiere. Cooperarea şi încrederea aliaţilor sunt esenţiale pentru reuşita manevrelor militare, pentru succesul Operaţiunii Atlantic Resolve şi asigurarea securităţii ţărilor aliate din Europa“, adaugă maiorul Scott Stephens de la Fort Carson - Colorado, aflat la Mihail Kogălniceanu.

Infanteriştii denumiţi „Vulturii Luptători“ şi tanchiştii de la „Brigada de Fier“ care au venit la Mihail Kogălniceanu au parcurs aşadar prin Europa 1.800 kilometri, din vestul Europei, acolo unde a început distribuirea celor 3.500 soldaţi din Colorado în ţările estice aliate NATO. „După 36 ore în autobuz, mă bucur să anunţ că am reuşit să ajungem în România“, a scris Rachael Bassett, una dintre femeile-militar care fac parte din echipele medicale ale Atlantic Resolve. 

La câteva zile de la sosirea în România, la data de 14 februarie, americanii au început deja vizitele de curtoazie la unităţile vulnerabile ale sistemului social românesc. În weekend au fost la Oratoriul Don Bosco din Constanţa, un centru unde copiii nevoiaşi găsesc sprijin la lecţii, hrană, haine, încălţăminte şi unde se fac activităţi pentru timpul liber. Americanii în fruntea cărora s-a aflat părintele militar Joe Brankatelli i-au tratat pe copii cu pizza şi le-au organizat un carnaval cu clovni. „Asta ne-a ajutat să reîntărim prietenia strânsă dintre Armata SUA şi comunitatea din România“, au afirmat ei.

„Suntem aici“

Operaţiunea militară de amploare se desfăşoară în ţări precum Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi România. „Suntem nerăbdători să începem antrenamentele cu aliaţii noştri şi exerciţiile de integrare cu Armata Română. Trăind şi lucrând zilnic cu ei va creşte încrederea în abilitatea noastră de a acţiona ca o echipă, de vom fi vreodată chemaţi să răspundem imediat la orice criză“, a declarat maiorul Michael Harrison, din acelaşi batalion de la Fort Carson, Colorado.

Antrenamentele din România vor culmina cu un exerciţiu de amploare în luna iulie, Saber Guardian 17, precum şi cu oportunitatea de a evolua într-o brigadă multinaţională cu baza în România, înfiinţată în urma Summitului NATO din iulie 2016. „Suntem aici, avem capacităţi incredibile de luptă cu noi. Stăm umăr la umăr cu partenerii noştri, pentru a-i reasigura că NATO este o forţă viabilă. Nu este doar exprimată prin cuvinte, ci prin acţiuni şi prezenţă“, mai precizează maiorul Stephens.

Din aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, acţiunile americanilor aflaţi în bazele militare din Europa s-au intensificat. SUA a organizat stagii de pregătire şi antrenamente multinaţionale cu aliaţii şi partenerii din Europa de Est. Atlantic Resolve a fost creată pentru a apăra flancul est-european de o eventuală intervenţie a Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina, ce a avut ca scop anexarea Crimeeii. 

Pe aceeaşi temă: 

Americanii revin cu forţe sporite la Kogălniceanu. Militarul care a fost aici şi acum 14 ani: „Este foarte schimbat locul. Am cerut să mai vin o dată în România“

Militari americani, în vizită la o grădiniţă din Constanţa. Împreună au confecţionat mărţişoare şi au făcut clătite americane

FOTO VIDEO Militarii americani şi tehnica lor performantă de luptă au sosit la Mihail Kogălniceanu: „Suntem pregătiţi pentru orice ameninţare“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite