VIDEO Lanţ uman pentru salvarea a două adolescente, la Eforie Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi turişti din Eforie Nord au format un lanţ uman pentru găsirea a două adolescente, care nu s-au mai putut întoarce la mal.

După modelul din Noua Zeelandă, când s-a făcut un lanţ uman în apă pentru a salva un băieţel de la înec, la Eforie Nord, turiştii au sărit în ajutorul salvamarilor.  

Din fericire, ambele au fost salvate, una dintre fete fiind transportată la spital. Cea de-a doua s-a ales doar cu o sperietură groaznică. 

În sudul litoralului a fost arborat steagul roşu, semn că scăldatul este interzis. 

Un tânăr a murit marţi, 8 august, după ce a salvat de la înec o femeie şi pe copilul acesteia, care intraseră în apa mării deşi salvamarii arboraseră steagul roşu care interzice scăldatul. Adrian Ciureanu avea 30 de ani, era din Argeş, satul Stroeşti, comuna Muşăteşti şi se afla la plajă cu soţia, cu o verişoară şi cu nepoţii acesteia.

Tragedia s-a petrecut pe plaja Laguna din Mangalia. Turistul a observat că femeia şi copilul care intraseră în apă se află în dificultate şi nu reuşesc să se întoarcă la mal, fiind acoperiţi de valurile mari. Deşi nu ştia să înoate prea bine, tânărul s-a aruncat în apă. A reuşit să-i prindă pe cei doi şi să-i ducă spre mal, unde i-au preluat salvamarii, dar forţa mării l-a tras înapoi.

Femeia salvată şi copilul ei au fugit

În ajutorul lui a sărit un salvamar care a reuşit să-i arunce un tub de salvare, numai că forţa apei a fost atât de puternică încât tânărul a scăpat tubul şi a fost înghiţit de valurile de peste doi metri înălţime. Trupul lui neînsufleţit a fost adus la mal abia miercuri dimineaţă, pe aceeaşi plajă. Femeia salvată şi copilul s-au făcut nevăzuţi, povesteşte Viorel Bara, şeful salvamarilor din Mangalia. „Aşa se întâmplă în aproape toate cazurile. Nu spun nici măcar «Mulţumesc!». Soţia băiatului stătea pe plajă şi plângea implorându-ne să-i salvăm soţul, deşi era evident că nu se mai poate face nimic, iar femeia salvată cu copilul au fugit printre umbrele“, a spus el.

Nu există nicio sancţiune

Salvatorul spune că se confruntă zilnic cu turişti teribilişti, care le ignoră sfaturile. „Oamenii mei merg la pas prin apă ca să-i avertizeze pe turişti că este pericol de înec. Toţi ne ignoră“, a adăugat Viorel Bara.

Legislaţia care reglementează activitatea salvamarilor este permisivă în privinţa teribiliştilor. „Noi, de fapt, nu avem o lege, avem nişte normative. Până nu se vor hotărî nişte sancţiuni drastice, lucrurile nu se vor schimba pe litoral. În trei luni, avem mai mulţi înecaţi decât morţi în războiul din fosta Iugoslavie. Nimeni nu respectă nimic. Românii noştri sunt foarte cuminţei afară, dar când vin în ţară încalcă toate legile“, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Pe aceeaşi temă:

Militar ISU: „Salvamarii nu sunt Dumnezeu, respectaţi-le sfaturile. Aţi venit să vă distraţi la mare, nu să vă înmormântaţi“

VIDEO Eroul de la Mangalia, condus pe ultimul drum. Tânărul mai salvase de la înec alte două persoane cu o zi înainte de a muri

VIDEO Românul, când vrea să intre în apă, intră în apă. Salvamarii se luptă cu valurile şi cu oamenii pentru a-i salva de la înec

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite