La aniversarea lui Brâncuşi. Expoziţia iniţiată de un profesor de la Universitatea Ovidius, vernisată la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia-omagiu „Ex-Libris Brâncuşi” va fi vernisată luni, 19 februarie, la Muzeul Naţional Cotroceni, chiar în ziua de naştere a celui mai mare sculptor român. Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, Gorj. El a trecut în eternitate la 16 martie 1957, la Paris.

Cu capul plecat - aşa privesc vizitatorii expoziţia de gravuri Ex-Libris Brâncuşi, care a pornit de la Constanţa şi străbate acum lumea. 

Expoziţia „Ex-Libris Brâncuşi“ este un tribut adus „maestrului Infinitului“ în Anul Brâncuşi şi are o modalitate de expunere surprinzătoare: lucrările sunt aşezate pe pardoseală, astfel că trebuie privite aplecându-te asupra lor sau chiar îngenunchind, pentru a privi îndeaproape gravurile-omagiu.

Muzeul Naţional Cotroceni organizează luni, 19 februarie, ora 18.00, în Spaţiile medievale, vernisajul expoziţiei „Ex-Libris Brâncuşi”, marcând astfel împlinirea a 142 de ani de la naşterea celui mai mare sculptor român al tuturor timpurilor.

Expoziţia va reuni lucrările a peste 200 de artişti plastici - graficieni, pictori, sculptori, ceramişti - din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Turcia.

Ideea realizării acestei expoziţii îi aparţine artistului plastic Florin Stoiciu, profesor la Facultatea de Arte la Universitatea Ovidius din Constanţa. Discuţia cu studenţii, ce părea un experiment, a devenit o expoziţie itinerantă care străbate Europa sub înaltul patronaj UNESCO, cu oblăduirea Institutului Cultural Român.

Ex-Libris este „pecetea“ pusă pe o carte prin care o bibliotecă sau o colecţie îşi declară dreptul de proprietate asupra volumului. Menţiunea este făcută pe cărţile dintr-o bibliotecă, pentru a se indica posesorul ei. Ex librisul poate fi realizat printr-o ştampilă sau o etichetă aplicată pe copertă sau pe foaia de titlu a cărţii, dar cuprinde adesea şi gravuri cu valoare artistică.

„Prin acest Ex-Libris, artiştii plastici au vrut să îl declare pe Brâncuşi al României, într-o carte virtuală gravată, nu scrisă. Manifestarea are o expunere atipică, pe care am conceput-o împreună cu academicianul Mircia Dumitrescu. Lucrările sunt prezentate pe jos, fiindcă aşa îi vom pune pe vizitatori să se aplece asupra lucrărilor şi chiar să îngenuncheze în faţa unor lucrări de artă care-l omagiază pe Brâncuşi“, mărturiseşte profesorul Florin Stoiciu, managerul de proiect al expoziţiei. 

În manifestare sunt implicate personalităţi precum Mircia Dumitrescu, Aurel Bulacu, Ştefan Câlţia, Alexandru Ghilduş, Bogdan Hojbotă, Napoleon Tiron, Costel Iacob, Mihai Tugearu etc.

La vernisaj vor participa iniţiatorul Florin Stoiciu, Sorin Rugină - rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, Daniela Vitcu - decanul Facultăţii de Arte a Universităţii Ovidius din Constanţa, Adriana Lucaciu - prodecanul Facultăţii de Arte de la Universitatea de Vest din Timişoara, Aurel Vlad - UNARTE Bucureşti, Răzvan Constantin Caratănase, dar şi majoritatea artiştilor care au lucrări în expoziţie.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 20 februarie - 13 martie 2018.

La manifestare participă, printre alţii, Adam Puslojić - poetul sârb care l-a tradus pe Nichita Stănescu şi care a făcut pentru prima oară în viaţa lui o gravură, pictorul Ştefan Câlţia, rapsodul Grigore Leşe, muzicianul Florian Chelu Madeva - care a creat prima operă de rock filarmonic din România. „Madeva a creat sonetul muzical, iar gravura sa este o partitură de George Enescu care nu a mai fost cântată niciodată“, arată organizatorii.

Mai participă cu lucrări Napoleon Tiron, Mihail Mănescu, Marieta Besu, Gheorghe Caruţiu, Ion Tiţoiu, Tudor Tiţoiu, Zamfir Dumitrescu, Aurel Vlad, Alexandru Ghilduş, Bogdan Hojbotă.

image

Pe aceeaşi temă: 

Expoziţia la care îngenunchezi în faţa lui Brâncuşi. Lucrări inspirate de geniul din Hobiţa, expuse într-o prezentare inedită

Cum se recuperează mândria unui oraş de provincie. Brâncuşi al Bărăganului, românul care a fost profesor la Sorbona, descoperit în locurile natale

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite