Iohannis, în vizită la baza Kogălniceanu. Preşedintele, despre rachetele Patriot: „Statul român a lansat o solicitare principială către partea americană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, în jurul orei 11.00, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, şi a vizitat Centrul Administrativ.

Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte, rachetele Patriot, a fost atins de Klaus Iohannis, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. Întrebat dacă armata va cumpăra rachete Patriot, preşedintele a spus că ”Este o chestiune care e un pic mai greu de discutat în faţa publicului general, dar am lansat o solicitare principială către partea americană şi s-a publicat, ieri cred, pe site-ul Departamentului de stat al SUA această notă care urmează să fie aprobată. Apoi vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom face public”.

Întrebat ce părere are despre afirmaţii potrivit cărora România nu ar trebui să plătească atât de mulţi bani pentru sistemul Patriot, Iohannis a spus: ”Nu am deloc de gând să le răspund, acestea sunt chestiuni militare, tehnice, iar militarii vor formula atunci când este cazul un punct de vedere”.

Şeful statului s-a întâlnit la baza de la Mihail Kogălniceanu cu militari români, americani şi britanici, spunând că a fost ”plăcut impresionat” de nivelul de pregătire al acestora. 

klaus iohannis foto m iancu

Klaus Iohannis, la MIhail Kogălniceanu FOTO Mariana Iancu

”Sunt adevăraţi profesionişti şi cred că e un lucru foarte important pentru români să avem oamenii aştia aici, care aduc o contribuţie însemnată pentru securitatea noastră. M-a bucurat că mi s-a confirmat ce am crezut despre oamenii care lucrează la baza Kogălniceanu şi i-am întrebat cum colaborează românii cu americanii şi cu britanicii, iar invariabil răspunsurile au fost aceleaşi: colaborăm foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiţi de colegii români, suntem foarte bine integraţi. Lucru care m-a bucurat foarte mult şi sigur m-a făcut să mă simt mândru de oamenii noştri, care au reuşit să dea partenerilor, aliaţilor noştri sentimentul că vin într-o echipă de profesionişti”, a declarat Iohannis.

El a precizat că la Kogălniceanu sunt foarte multe dotări şi că a avut ocazia să vadă o unitate Patriot. ”Putem să fim bucuroşi şi mândri că avem această bază militară la Kogălniceanu”, a adăugat şeful statului. 

Armata nu a folosit banii alocaţi

Klaus Iohannis a precizat că a discutat şi cu Guvernul Grindeanu, şi cu actualul Guvern despre cheltuirea banilor alocaţi armatei şi care până acum nu au fost folosiţi. ”Mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achiziţiile, aştept să se întâmple”, a continuat Klaus Iohannis. 

El a mai spus că a discutat şi cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, despre banii pentru armată, oficialul străin spunându-i că apreciază decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

”Am discutat şi despre bani, mai exact domnul general a ţinut să-mi spună că apreciază foarte mult această poziţie a României de a aloca un buget de 2% pentru apărare”, a menţionat şeful statului.

Pe de altă parte, întrebat dacă se va renunţa la cumpărarea celor patru corvete, Iohannis a spus că MApN trebuie să decidă acest lucru.

    

klaus iohannis foto m iancu

Klaus Iohannis, la MIhail Kogălniceanu FOTO Mariana Iancu

”Asta va trebui să aflăm de la MApN. Cum îşi vor împărţi în final banii. Probabil vă amintiţi că acest plan de achiziţii strategice fusese iniţial prevăzut pe ordinea de zi a CSAT de acum o săptămână, nu a îndeplinit toate condiţiile şi a fost retras, dar vor reveni şi atunci vom şti foarte exact care sunt planurile pentru achiziţiile de acest tip”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă este necesară achiziţia acestora, preşedintele a răspuns: ”Toate aceste programe au fost considerate necesare şi s-a cerut inclusiv acordul Parlamentului, care a fost primit”.

UPDATE 11.10 La sosirea preşedintelui la Baza Militară, a fost intonat imnul de stat al României. 

Îmbrăcat în ţinută lejeră, cu pantaloni şi cămaşă albă şi un sacou de culoare neagră, care a fost lăsat ulterior în grija unui membru al pazei, preşedintele a salutat garda de onoare şi apoi s-a retras la o discuţie cu preşedintele Comitetului Militar NATO, generalul Petr Pavel.  

În perioada mai - până la sfârşitul lunii august, în zona teritoriului României se află patru avioane Eurofighter Taifun, alături de personalul aferent, peste 150 de piloţi şi personal tehnic, aceştia  asigurându-se „de buna desfăşurare a misiunii de poliţie aeriană în zona de sud a flancului estic al NATO..

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite