John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Ion Banu (stânga) împreună cu James Rosapepe, fost ambasador SUA în România Sursa foto RAL
John Ion Banu (stânga) împreună cu James Rosapepe, fost ambasador SUA în România Sursa foto RAL

Emigrat în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor `80, John Banu este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, organizaţie ce reuneşte 5.000 români dintre cei aproape 200.000 care trăiesc acolo.

Inginer mecanic, actualmente antreprenor, John Ion Banu (64 ani) trăieşte în Davie, Florida şi a venit în România pentru a participa la Repatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat, creat de Guvernul României pentru a încuraja diaspora să revină şi să investească acasă.

Aveam 32 ani când am reuşit să părăsesc legal România în 1985, datorită unei munci susţinute cu Guvernul comunist. M-au ajutat americanii, ce-i drept, de aceea îl şi iubesc pe Reagan. N-am plecat «la fraţii mei baptişti», n-am fugit înot lăsându-mi familia în urmă. Am plecat cu soţia şi cu fiica mea, motivul era politic, dar în acte am trecut că doresc să emigrez din motiv «economic». Sunt antreprenor, am de 25 ani o firmă de echipamente pentru cercetări oceanografice, Ocean Team Equipment. Am angajaţi români“, relatează liderul Romanian-American League.

Asociaţia sa este cea mai puternică din Florida, în ceea ce priveşte reunirea românilor-americani. „Românii au o reticenţă să se înscrie în asociaţii, s-a creat o neîncredere că «mă ascultă cineva», că îi pune cineva să plătească taxe fiscale. Am încercat chiar să facem un recensământ al populaţiei române din State, dar nu am reuşit, din cauza aceleiaşi reticenţe. Nu ai cum să pretinzi că eşti altcineva, să nu admiţi că eşti român. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în America a fost să-mi pun numele „John“, astfel că acum sunt John Ion Banu. Dar nu pot să pretind că sunt John, când de fapt, eu sunt Ion. Prietenii îmi spun Jean. Oriunde ar fi, românii tot cu români se strâng, aşa se simt ei bine. Eu sunt pentru taxarea românilor din diaspora, trebuie să susţinem Guvernul şi pe românii rămaşi în ţară. Ei duc greul. Noi ne-am făcut un rost, pe meleaguri mai bune“, spune liderul din Florida.

Întrebat cum se vede România de peste Ocean, John Banu oferă un răspuns care ar putea surprinde. „Să ştiţi că ţara se vede foarte bine de afară. Sunt progrese vizibile, de care noi suntem conştienţi - în infrastructură, în piaţa forţei de muncă, în IT, în învăţământ. Dar corupţia ţine România în loc, aceasta trebuie limitată pentru ca ţara să se poată dezvolta. Eu aş introduce pedeapsa cu moartea pentru cei care aduc deficit foarte mare statului. Şi pentru cei care ucid, bineînţeles. De asemenea, aş da românilor dreptul să deţine arme pentru securitatea lor. Eu acasă în Florida am 5 arme, nu umblăm cu ele la şold, nu facem paradă. Dar am arme pentru protecţie“, spune românul-american.

Cu Mark Gitenstein, fost ambasador SUA în România Susa foto Facebook Romanian-American League

John Ion Banu - liderul Romanian-American League Foto Facebook JIB

Deşi trăieşte acolo, mersul societăţii din România este o preocupare pentru Banu. El separă, însă, lucrurile foarte tranşant. „La ultimele discuţii privind alegerile parlamentare din România, am obţinut un centru de votare în Florida, dar prezenţa la vot este scăzută. Nu mă aştept să apară foarte mulţi. Este trist că românii din diaspora nu sunt interesaţi mai mult de viaţa din România. Trebuie specificat: diaspora nu înseamnă muncitorii care au plecat doar să muncească în străinătate, dar au familii în ţară. Diaspora reprezintă românii care trăiesc peste hotare, stabiliţi în alte ţări, cu tot cu familii, din motive politice sau de altă natură. S-a înfiinţat acum şi un Departament al Românilor de Pretutindeni, total ineficient, făcut doar să consume bani Acel congres organizat pentru diaspora a fost un fiasco. Se dau granturi, foarte dubios, unor biserici din diaspora. Noi abia am obţinut unul de 8.000 dolari, mai mult simbolic, pentru centrul social. Iar noi avem activitate nu doar românii din Florida, ci şi pentru cei din ţară. Ajutăm români bolnavi să fie îngrijiţi de cei mai buni doctori, le plătim tratamentul, costurile. Nu m-aş mai întoarce în ţară, pentru că viaţa mea e acum acolo. Până când ţara nu devine locuibilă la nivelul în care am trăit în ultimii 30 ani, nu pot lua în calcul revenirea. Americanii au o vorbă: «How about me?». Şi cu mine cum rămâne? Patriotismul nu are nimic de-a face cu ţara în care trăiesc. Şi nu, România nu este pregătită să primească înapoi cei 8 milioane de români plecaţi afară“, este de părere Banu.

John Banu s-a arătat interesat, în numele asociaţiei, să cumpere orice suprafaţă de teren care este în pericol să fie înstrăinat şi pierdut pentru interese străine comunităţii: „Suntem dispuşi să cumpărăm orice teren şi s-o donăm primăriei, cu condiţia să facă acolo parc, în mijlocul oraşului, oriunde-ar fi, şi să nu-l vândă niciodată. Dacă auziţi de aşa ceva, vă rog să ne spuneţi! Îl cumpărăm pe loc“.

Pe aceeaşi temă:

Reprezentanţii românilor din afara frontierelor, nemulţumiţi de legea votului prin corespondenţă, taxele consulare şi eliberarea de acte

De ce nu se înscrie diaspora la votul prin corespondenţă: „Guvernanţii erau obligaţi să găsească cele mai bune strategii de informare“

Cum a fost sabotată sistematic diaspora de Parlamentul României. Doar 49 de delegaţi din 300 ajung la primul Congres al Românilor de Pretutindeni

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite