FOTO VIDEO Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit înaintea autorităţilor: „Am vrut să facem bine şi uitaţi cât de rău a ieşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Ovidiu, care au ajuns înaintea autorităţilor la epava SMURD cu bărci de agrement nu mai au pace de când s-a prăbuşit elicpterul. Oamenii îşi reproşează că n-au putut face mai mult, spre deosebire de oficialităţi care îşi găsesc doar scuze.

Când au auzit luni, la câteva minute după ora 16.00, că un elicopter s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol, localnicii din Ovidiu au crezut întâi că o fi vreo glumă. Părea de necrezut, dar oamenii s-au mobilizat pe loc. Primul gând: să fugă la pescăria de pe malul lacului, unde bărcile sunt trase pe ţărm. „Nici nu închisesem bine telefonul să chem băieţii, că ei erau deja la poartă. Au plecat imediat pe lac“, îşi aminteşte Ioana Marin, proprietara pescăriei din Ovidiu.

„Băieţii“ nu sunt pescari, ci oameni ai locului deprinşi cu pescuitul. Cornel Cilioaică (39 de ani) şi amicul său Cătălin au fost primii care au ieşit pe apă de la pescărie. Au luat două bărci de lemn. Uneia i-au pus motorul, pe cealaltă au luat-o la remorcă, să fie acolo în caz de nevoie.

„Când am ajuns la elicopter, i se vedea coada ieşită din apă. Cu băieţii de la insulă şi cu pompierii am ridicat coada elicopterului şi am scos doctoriţa dintre fiare. Noi am dus-o la ţărm, că aveam barca mai rapidă. Până vâsleau pompierii... pierdeam timp“, dă din cap Cornel.

Este atât de ostenit, încât oboseala i se citeşte pe chip şi în privirea înnegurată. Nu s-a mai odihnit din acea seară. „Am stat până la miezul nopţii, tot am vrut să dau o mână de ajutor... Oricum suntem foarte supăraţi că nu am putut salva pe nimeni“, oftează bărbatul.

image

Operaţiunea de resuscitare a doctoriţei Laura Vizireanu este o imagine pe care ar vrea s-o uite. Colegii ei de la SMURD făceau cu rândul la manevrele menite să-i readucă pulsul: ba compresie toracică, ba respiraţie gură la gură. La un moment dat, doctoriţa a vomitat. Paramedicul a curăţat locul şi a continuat să-i facă respiraţia gură la gură.

„Pompierii... dădeau la rame. Au făcut ce-au putut“

„Am vrut să facem bine şi uitaţi cât de rău a ieşit. Ne doare sufletul că n-am putut face mai mult, să salvăm oamenii aceia...“, regretă bărbatul. Are şi el o fiică şi la ea se gândeşte când deplânge soarta copiilor rămaşi orfani în urma accidentului de pe Siutghiol. Cândva a fost şi el pescar, ca mai toţi băştinaşii din Ovidiu, orăşelul de pe malul vestic al Siutghiolului. Dar cum din pescuit nu se poate trăi, Cornel a plecat să muncească bucătar în Grecia. Nu judecă pe nimeni, nici măcar pe pompierii care s-au dovedit depăşiţi de situaţie. „Pompierii... dădeau la rame. Au făcut ce-au putut, erau şi ei disperaţi“, spune el resemnat.

Cornel Cilioaică din Ovidiu, voluntar în acţiunea de salvare de pe Siutghiol


Gheorghiţă zice adevărat

Gheorghiţă Zice (35 de ani), omul care a ajuns primul la epavă înaintea autorităţilor, alături de colegul său Mihai, caută să nu se mai gândească la cât de puţin a lipsit ca acei oameni să fie salvaţi. Îşi face de lucru pe insula Ovidiu, unde este angajat, şi nu o să accepte niciodată explicaţiile pentru moartea salvatorilor.

„Mă uitam la declaraţiile celor de la ISU... că maşinile de pompieri au ajuns târziu din cauza traficului. Trafic, în Mamaia, în decembrie? Cu cine cred ei că vorbesc? Suntem constănţeni, ştim exact cât se face pe drum până la Butoaie. Dacă era vară, da, înţelegeam. Dar când eşti maşină de pompieri, de poliţie, de Salvare, n-ai girofar, nu îţi face lumea loc să treci? Astea sunt baliverne, să-şi acopere incompetenţa“, spune indignat omul.

image

Barcagiul Gheorghiţă, pilot de ambarcaţiuni de agrement, este revoltat de ce a văzut. „Pompierii nu aveau de nici unele la ei. A venit un ski-jet şi i-a tras ski-jetul, i-a agăţat de un cârlig şi i-a plimbat pe acolo, să cerceteze locul. Nu erau pregătiţi de intervenţie, nu aveau generator, nu aveau lumini, ceva de neimaginat. Nici scafandrii, care au venit după o oră, nu vedeau să se îmbrace, nu nimereau buteliile de oxigen. Le-am făcut noi lumină cu lanternele, cu telefoanele mobile, cu ce aveam“, spune Gheorghiţă.

„Gândurile astea te omoară!“

În timp ce declaraţiile oficialilor curg a disculpare, barcagiul îşi reproşează că n-a putut face mai mult pentru salvarea echipajului. Pentru Gheorghiţă Zice nu există scuze: „Gândurile astea te omoară! Dacă eram mai aproape şi ajungeam mai repede, oamenii aceia trăiau. Au murit cu zile. Păcat de ei, de familii, de copii... durere fără margini. Ce s-a întâmplat la Apuseni s-a repetat la indigo la Siutghiol. Căpitănia are şalupa Jupiter, puternică, 5 minute făcea până la elicopter. De ce nu s-au dus? Organele noastre... umflau barca. Suntem o ţară de 2 lei. Şi cu asta am spus tot!“.

Gheorghiţă Zice şi barca folosită în intervenţia de pe Siutghiol 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO EXCLUSIV Gheorghiţă, barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite