Forţele Navale Române derulează misiuni de cercetare a spaţiului maritim şi fluvial al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinari miloitari foto: Călin Gavrilaş
Marinari miloitari foto: Călin Gavrilaş

Peste 950 de militari vor participa la exerciţii şi misiuni de cercetare a spaţiului naval al României. În paralel, marinarii militari supraveghează zona maritimă pentru combaterea pericolului de mine în Marea Neagră.

Forţele Navale Române anunţă că se desfăşoară concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două exerciţii întrunite, pentru creşterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forţe participante, precum şi pentru dezvoltarea procedurilor operaţionale de asigurare a securităţii spaţiului naval (maritim şi fluvial) al ţării noastre.

Exerciţiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă şi zona economică exclusivă a României, şi Exerciţiul „Danube Protector 22”, desfăşurat pe Dunăre şi în nordul Dobrogei, în zona lagunar-deltaică, fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forţele Navale şi se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacţie al militarilor români pentru contracararea unor acţiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre şi în Delta Dunării.

„Trei nave militare maritime, şase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detaşament de scafandri de luptă (EOD) şi o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forţele Navale care participă la cele două exerciţii. Din partea Forţelor Terestre, sunt prezente structuri de infanterie, de artilerie şi logistice de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar şi de la Batalionul 325 Artilerie Caracal”, anunţă Forţele Navale.

Peste 950 de militari îşi vor sincroniza acţiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării şi în zona costieră a României.

În timpul desfăşurării Exerciţiului „Tomis 22”, specialiştii de la Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare şi Jocuri de Război al Forţelor Navale şi de la Comandamentul Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” vor evalua pachetul de forţe navale ale României „Gata de acţiune” care va face parte din Forţa de Răspuns a NATO în anul 2023 (NATO Response Force 23 - NRF 23). 

Totodată, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a dispus măsuri suplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creşterii vitezei de reacţie pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră.

Vă recomandăm şi: 

Refugiaţii ucraineni continuă să cureţe de gunoaie plajele din Constanţa. „E singurul mod în care vă putem mulţumi”

Explozie la fabrica de amidon din Medgidia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite