EXCLUSIV Cum a ajuns un nume de român să fie încrustat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de Elon Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoturismul trimis de Elon Musk în spaţiu, cu Starman la volan Sursa SpaceX
Autoturismul trimis de Elon Musk în spaţiu, cu Starman la volan Sursa SpaceX

Automobilul Tesla Roadster lansat în spaţiu la 6 februarie 2018 conţine o placă pe care sunt trecute numele angajaţilor SpaceX, compania producătoare a rachetei cu care maşina a zburat pe orbită. Din echipa vizionarului Elon Musk face parte şi Christina Sfedu, o tânără ingineră cu rădăcini româneşti.

Automobilul Tesla Roadster trimis în spaţiu de compania SpaceX la 6 februarie 2018 poartă cu el un nume de român. Pe lângă mesajele scrise la vedere, cum ar fi „Don’t panic“ şi „Made on Earth by humans“, pe platforma superioară de susţinere a maşinii există o placă pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajaţi SpaceX. Printre ele se află cel al Christinei Sfedu, o tânără specialistă în inginerie electrică, al cărei tată este român.

Să atingi stelele

Familia Sfedu provine din România. George Sfedu, tatăl Christinei, este consulul României la Philadelphia şi s-a născut la Bucureşti la 20 aprilie 1955. Absolvent de ASE, George a părăsit ţara în decembrie 1979, împreună cu fratele său mai mic. Au mers în SUA, acolo unde-i aşteptau părinţii care se stabiliseră acolo, după un contract de muncă în Libia.

În vara lui 1986, George Sfedu s-a căsătorit cu avocata Susan Satkowski, iar la 15 iulie 1990 li s-a născut prima fiică, Christina Alexandra.

„I-am pictat bolta cerească pe plafon şi pe un perete, astfel încât imaginea să fie pe două planuri. Erau Soarele, Luna şi stelele aurii, iar astrele aveau feţe zâmbitoare. Christina obişnuia să adoarmă numărând stelele din camera ei“, îşi aminteşte George.

După 2 ani a venit pe lume şi a doua fiică, Larissa. Christina era la fel de fascinată de astre, iar tatăl îi povestea câte-n lună şi-n stele. „Seara ieşeam pe terasa casei şi priveam cerul. Odată ea a întins mâna spre Lună şi a spus: ‘Touch‘. Voia să atingă Luna. I-am spus: ‘Acum nu poţi, dar cândva vei ajunge la Lună’. A fost mulţumită de răspuns“, mărturiseşte George Sfedu.

Micul geniu

Christina avea doar 3 ani când a început să-şi uimească părinţii. Rezolva puzzle-uri complicate, pe care ei o puneau iar şi iar să le facă, vrând să vadă dacă fetiţa se bazează pe logică sau pe memoria vizuală. În liceu a scris programul de calculator pentru construirea unui elicopter care să zboare fără pilot la bord. La şcoală a fost numită ‘little genius‘ - micul geniu. „Am fost plăcut surprinşi la festivitatea de premiere când am auzit cum îi spun colegii. Era validarea ei, obţinută din partea echipei“, spune tatăl Christinei. 

Christina (dreapta), la absolvirea Larissei. „Fără tine n-aş fi reuşit“, i-a spus sora ei Sursa Facebook

image

Fata a urmat Springside School (2004-2008), apoi a mers la Bucknell University (2008-2012). Iniţial a optat pentru specializarea Inginerie Mecanică, apoi a trecut la Inginerie Electrică. „Am susţinut-o în alegerea ei. Ingineria Electrică este mai potrivită pentru fete. Oricum, Christina a fost singura fată din promoţia ei. Parcă mi-era şi milă de ea, mă întrebam cum se va descurca într-o lume considerată eminamente masculină“, mărturiseşte George Sfedu.

În studenţie, Christina a fost intern la NASA Goddard Space Flight Center, în perioada mai-august 2010. În iunie 2011 a devenit intern la Boeing Satellite Systems, iar la absolvirea facultăţii compania i-a oferit un post de inginer în telemetrie şi sisteme de comandă.

Şansa de a lucra cu Elon Musk

În iunie 2015 avea să vină marea şansă a carierei: Elon Musk o voia în echipa sa de la SpaceX. Compania era deja celebră pentru că făcea istorie în proiectarea şi lansarea de rachete. „Ţelul nostru este să populăm alte planete“ este motto-ul SpaceX, iar Christina a acceptat oportunitatea fără să stea pe gânduri.

Din vara lui 2015, tânăra lucrează la SpaceX şi trăieşte în Redondo Beach, California. Părinţii ei au rămas în Philadelphia, la fel şi sora ei, economistă. Pentru munca ei, Christina a trebuit să traverseze America, din Philadelphia până în California - o distanţă de 3.900 kilometri. 

Familia Sfedu - George, Larissa, Christina şi Susan Sursa Facebook

image

„O dată am vizitat-o la SpaceX. Au nişte reguli foarte stricte de securitate, accesul este restricţionat, se fac programări, control la sânge. Nu eşti primit decât dacă un angajat garantează pentru tine şi te însoţeşte pe toată durata vizitei. Şcolile nu sunt primite, de exemplu. Nu ai voie să faci fotografii în interior, poţi face doar la exterior. Probabil este politica lor, vor să aibă controlul asupra a ceea ce iese în spaţiul public“, arată George Sfedu.

Ce l-a uimit pe român este atitudinea lui Elon Musk, care vrea să fie considerat om de echipă, nu patron. „Primele locuri de parcarea companiei sunt rezervate persoanelor cu handicap. Locul lui Elon Musk este mai departe de intrare. Total diferit de mentalitatea directorilor care îşi urcă jeep-ul pe scări, nu?“, remarcă George.

Dincolo de imaginaţie

SpaceX este revoluţionara companie de tehnologie spaţială fondată în 2002 de vizionarul Elon Musk. După o serie de performanţe istorice, compania a lansat maşina Tesla Roadster pe orbita Pământului, cu cea mai puternică rachetă construită vreodată - SpaceX Falcon Heavy. 

Autoturismul-sport fabricat în 2008 îi aparţine lui Musk, iar la volan se află Starman, manechinul-astronaut ce ascultă în buclă piesa „Space Oddity“ a lui David Bowie.

După marea reuşită, Christina Sfedu a postat pe contul ei de Facebook coperta revistei Time cu Starman pe orbită. „Am ajuns şi în Time, nu mi-aş fi imaginat“, a scris ea.

Tânăra ingineră cu origini româneşti lucrează acum la programul SpaceX care va trimite o rachetă pe Marte.

Vizitând România

Surorile Sfedu au fost de două ori în România, în anii 2000. Părinţii le-au dus să viziteze câteva ţări dn Europa şi Orientul Mijlociu. Fetele au mărturisit că în România s-au simţit cel mai bine pentru că au fost răsfăţate de toată lumea. Iar cel mai mult le-a plăcut la „Momaia“ - adică la Mamaia.

Acasă, în State, copilăria se termină devreme. „Când fetele s-au făcut mari, mama lor le-a spus ferm că de acum este timpul să îşi facă propriul rost în viaţă. M-a surprins şi pe mine atitudinea ei, pentru că noi, românii, suntem mai sentimentali, obişnuim să stăm pe lângă părinţi, ne desprindem mai greu de cuib. Eu am îndulcit puţin pastila spunându-le că dacă vreodată ceva nu merge, sunt oricând binevenite înapoi acasă“, povesteşte tatăl Christinei. 

Placa SpaceX pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajaţi Sursa spacex.com

image

Automobilul Tesla Roadster urcat pe platforma ce conţine plăcuţa cu numele angajaţilor Sursa spacex.com

image

El însuşi a purtat grija mamei sale Emilia, în ultimii ani de viaţă. Lipsa mamei calme, duioase şi ambiţioase doare mereu.

„Mă gândesc la mama mea, care a plecat din Bucovina să înveţe carte tocmai la Bucureşti. Un învăţător le-a spus părinţilor ei că au o fată tare deşteaptă şi e păcat să n-o trimită la şcoală mai departe.

Parcă o şi văd, îmi place să cred că a plecat desculţă, cu pantofii în mână, să nu-i murdărească prin colb şi noroi. Apoi când a ajuns la gară, s-a spălat la o cişmea şi s-a încălţat să meargă la oraş.

Mama mea a pornit aşa. Acum, nepoata ei ajunge în spaţiu. 

Părinţii îşi influenţează copiii, au acest rol. Dar ce se întâmplă mai departe ţine numai de ei, de ambiţia lor, de munca lor. Trebuie să-i lăsăm să facă propriile alegeri şi când ne cer sfatul să îi susţinem“, încheie George Sfedu. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Reacţia de milioane a lui Elon Musk în momentul lansării Falcon Heavy: „Drăcia aia chiar funcţionează!“

FOTO Elon Musk a publicat pe Instagram ultima poză cu Starman şi Tesla Roadster, după ce bateria maşinii s-a terminat

Elon Musk: ce cărţi a citit omul care tocmai a trimis o maşină în spaţiu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite