De ce îngheaţă Marea Neagră? Imagini de poveste cu iernile de altădată de la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase imagini de la Marea Neagră
Cele mai frumoase imagini de la Marea Neagră

Iarna desenează an de an, la malul Mării Negre, imagini de basm. Fotografii amatori au imortalizat imaginile şi le-au împărtăşit cu lumea întreagă.

Marea Neagră, mereu schimbătoare, a rămas un mister pentru cei care au privit-o din cele mai vechi timpuri. Cimerienii, primii locuitori din aceste ţinuturi, au numit-o „Marea albastră“. Grecii i-au spus „Marea primitoare“, bizantinii „Marea Crivăţului“, iar turcii „Kara Deniz“.

Numele de „Mare Neagră“ dat de turci provine din asocierea pe care o făceau popoarele antichităţii şi evului mediu, între punctele cardinale şi culori şi fenomene meteorologice. Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar şi de români astfel: Estul - Răsărit, Vestul - Apus, Nordul Miazănoapte (locul de unde vine întunericul/frigul) iar Sudul-Miazăzi (locul de unde vine lumina/căldura). 

În analele meteorologilor s-au consemnat de-a lungul vremii temperaturi record negative, când Constanţa a fost o mică Siberie. 

Cea mai scăzută valoare a fost înregistrată la Constanţa în anul 1929, când mercurul din termometru a scăut până la minus 25 de grade Celsius, însă ierni grele au mai fost şi în 1954, 1963, 1985 sau 2006.

În 1929, Marea Neagră a îngheţat pe cinci kilometri, producându-se adevărate iceberguri la topirea păturii compacte de gheaţă. 

O dată la zece ani se întâmplă ca apa mării să îngheţe chiar şi câteva sute de metri faţă de ţărm, cum s-a întâmplat în 2006 sau 2010. 

Marea Neagră îngheaţă pentru că este una dintre cele mai slab salinizate mări de pe Glob. Valorile de salinitate se încadrează între 10 - 22 la mie, faţă de 35 la mie cât are, de exemplu, Marea Mediterană. 

image

FOTO jurnaldenavetist.blogspot.ro

marea neagra daily mail

Fotografie publicată în Daily Mail

Vă mai recomandăm:

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Curiozităţi despre Marea Neagră: în locul unde a fost potopul lui Noe zac oraşe scufundate şi bântuie peşti ciudaţi

FOTO Zăpezile de altădată. Constanţa a fost o mică Siberie

FOTO Imagini de basm de pe faleza Constanţei. Un fotograf amator a dat culoare iernii

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite