De ce-l caută Poliţia la Constanţa pe Radu Mazăre, deşi fostul primar a anunţat că este în Madagascar. Etapele punerii în aplicare a mandatului de arestare în lipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Radu şi Alexandru Mazăre se află în Madagascar         FOTO Facebook Alexandru Mazăre
Fraţii Radu şi Alexandru Mazăre se află în Madagascar         FOTO Facebook Alexandru Mazăre

Instanţa supremă a dispus astăzi, 10 ianuarie, arestarea în lipsă a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Acesta nu s-a prezentat în data de 30 decembrie 2017 la sediul IPJ Constanţa pentru a semna în condica de prezenţă, fiind sub control judiciar. Mazăre a anunţat că este în Madagascar unde va solicita azil.

Deşi Radu Mazăre se află în Madagascar, poliţia va respecta toate procedurile cu privire la mandatul de arestare în lipsă dispus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„La data de 10 ianuarie a.c , în jurul orei 16.00, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa s-a primit sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele inculpatului Radu Ştefan Mazăre. Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost dispuse acele măsuri pentru punerea în executare a respectivul mandat”, transmite IPJ Constanţa.

Concret, aceste măsuri constau în verificari efectuate de poliţie la domiciliul sau domiciliile care aparţin fostului primar al Constanţei. Apoi, se vor face demersurile pentru urmărirea la nivel naţional. Numai după această etapă se va sesiza „organul judiciar competent pentru emiterea cererii de urmărire internaţională a mandatului european de arestare”, transmit poliţiştii.

Abia după această etapă Radu Mazăre va fi urmărit internaţional, iar Ministerul Justiţiei poate cere extrădarea lui.

În data de 24 iunie 2015 magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Deşi printre obligaţii se număra şi cea de a nu pleca din ţară, Radu Mazăre a obţinut clemenţă din partea judecătorilor care i-au admis contestaţia depusă în martie 2016 şi au decis să „înlăture din conţinutul obligaţiilor impuse inculpatului Mazăre Radu Ştefan obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României”. Astfel, fostul primar al Constanţei a devenit o persoană liberă să iasă din România.

Pe aceeaşi temă:

Curtea Supremă a emis mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre, plecat în Madagascar

Cazul „oligarhului“ Radu Mazăre, în presa elveţiană: „Şansele să-i fie acordat azil politic în Madagascar sunt scăzute“
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite