Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de struguri, după reţeta-minune a Sandei Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sanda Marin, pe numele său adevărat Cecilia Maria Siminionescu, autoarea celebrei cărţi de bucate româneşti, ne învaţă cum să pregătim cea mai bună dulceaţă de struguri.

Pentru a prepara dulceaţa de struguri avem nevoie de patru pahare pline cu boabe de struguri curăţaţi, un kg zahăr, trei pahare cu apă, vanilie, zeamă de la o jumătate de lămâie.
 

Se aleg struguri cu bobul mare şi cărnos. Se curăţă boabele de pieliţe şi cu un ac sau o scobitoare se scot sâmburii cu grijă, ca să nu se sfărâme bobul. Apoi, boabele se pun într-un tifon şi se ţin atârnate ca să se scurgă zeama. 
 

Se fierbe zahărul cu 3 pahare de apă şi când siropul este bine legat se pun strugurii. Se adaugă vanilia şi zeama de lămâie. Se ia compoziţia de pe foc, se ţine 10 minute şi se pune apoi din nou pe foc.
 

Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de la foc, ne sfătuieşte Sandală Marin, deoarece dulceţurile se ard uşor dau în foc.

Pentru a încerca dacă dulceaţa este gata, se trage oala de pe foc şi câteva picături de sirop se pun pe o farfurioară. Dacă siropul după ce s-a răcit este desul de legat, se ia compoziţia de pe foc.
 

Se toarnă dulceaţa într-un castron curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă.

Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce la gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane şi se leagă cu hârtie de pergament. 
 

Cartea de bucate a Sandei Marin a apărut în 1936 în editura Cartea Românească, fiind prefaţată de Păstorel Teodoreanu. Ea conţinea nu mai puţin de 10.000 de reţete culinare cunoscute în bucătăria românească, autohtone şi împrumutate sau inspirate din alte tradiţii gastronomice. 
 

Cartea a reapărut după cel de-al Doilea Război Mondial într-o ediţie prescurtată, care a apărut mai apoi în mai multe ediţii. Ulterior a fost tradusă în limbi străine - în engleză, germană etc. 


Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite