Cum alegem fructele şi legumele pe care le consumăm. De Paşti, aceste produse nu trebuie să lipsească de pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că este bine să cumpărăm produse în ţara noastră, întrucât ele sunt mai naturale. Sunt de preferat legumele colorate: sparanghel, roşii, morcovi, ardei şi spanac.

Vă mai amintiţi gustul roşiilor pe care le mâncaţi în copilărie? Al merelor mici, stafidite, dar aromate? Din păcate, faţa produselor româneşti a fost luată de cele de import, mult mai aspectuoase, însă cu conţinut ridicat de produşi chimici, de pesticide mai ales. Multă vreme, românii au pus în coşurile de cumpărături mărul cel mai mare, salata gigant şi piersica nefiresc de netedă, lăsând deoparte legumele şi fructele crescute în ţara noastră.

Cum alegem produsele din pieţe sau din hipermarketuri? Ideal ar fi, spune dr. Doina Catrinoiu, medic primar, specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la „Ovidius Clinical Hospital“, să ştim sursa lor de provenienţă. Însă, cum majoritatea fructelor şi legumelor pe care le cumpărăm din piaţă nu sunt etichetate sau însoţite de certificate de calitate, este greu să ştim care sunt naturale şi care nu. De asemenea, nu întotdeauna cunoaştem ţara de provenienţă a legumelor. Tarabagiii spun că au la vânzare legume româneşti, când, de fapt, ele sunt importate din Turcia sau Olanda.  

Studiile au demonstrat că legumele cultivate în ţara noastră nu sunt foarte intoxicate de produşi chimici. Prin urmare, ar trebui să le alegem pe acestea preferenţial, spune dr. Doina Catrinoiu.  
„În ultima perioadă au apărut mai multe ferme bio, unde se produc fructe şi legume de bună calitate, la preţuri accesibile, ceea ce este un lucru îmbucurător“, spune specialistul. Dr. Doina Catrinoiu crede că dacă consumatorul ar căuta mai mult astfel de produse şi producătorul ar fi încurajat să mărească producţia lor.
În cazul în care consumăm produse tratate cu pesticide, substanţe care protejează culturile de prădători, ne putem alege cu alergii, dureri de cap sau probleme respiratorii.

image

dr. Doina Catrinoiu FOTO Cuget Liber

Cartoful, leguma principală a românului

Din păcate, ţara noastră nu are dezvoltată o cultură a consumului de legume. Astfel de produse sunt foarte necesare în alimentaţia noastră, întrucât sunt bogate în fibre, ori o alimentaţie săracă în fibre duce la apariţia constipaţiei şi la consecinţele ce decurg de aici. De asemenea, legumele conţin şi foarte multe vitamine şi minerale.
„În ţara noastră se foloseşte foarte mult cartoful, dar nu este cea mai bună alegere. În general, cel mai bune sunt legumele colorate. Ar trebui să consumăm sparanghel, roşii, morcovi, ardei, spanac, mai ales în această perioadă. Cel mai bine este să facem salate din spanac, în amestec cu foile de salată verde. Să ne bucurăm de el cât este pe piaţă“, spune medicul.

Legumele şi fructele, consumate în stare crudă

Cel mai bine este bine să consumăm fructele şi legumele în stare crudă, însă ele trebuie spălate foarte bine. Dacă alegem să le preparăm termic, această operaţiune trebuie să fie de durată cât mai scurtă, altfel fibrele, mineralele şi vitaminele sunt distruse prin fierbere prelungită. De asemenea, este bine să le consumăm imediat după ce au fost preparate. „Dacă le punem puţin pe grătar, fibrele se vor păstra. La fel se întâmplă şi dacă le scufundăm în apă fiartă şi apoi le scoatem“, spune ea.

De pe masa de Paşti, unde tradiţia românească spune că trebuie să se găsească carne de miel, cozonac şi ouă roşii, nu trebuie să lipsească fructele şi legumele, care fac ca aceste produse să fie mai uşor de digerat.  

Vă mai recomandăm:

Livada cu autoservire, în care clienţii îşi culeg singuri fructele eco

Constantin, ministrul Agriculturii: Temperaturile ridicate din ianuarie au creat probleme pomilor fructiferi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite