Constanţa: Manuela Coza s-a dedicat artei handmade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A renunţat la catedră în favoarea artei
A renunţat la catedră în favoarea artei

Artista a început să facă o afacere din arta handmade în urmă cu doi ani. Este pasionată de croitorie şi de grădinărit. Deşi a fost cadru didactic câţiva ani, Manuela Coza s-a dedicat artei handmade şi a lăsat munca la catedră deoparte.

Se declară o îndrăgostită a tot ceea ce ţine de frumos şi a început să-şi vândă obiectele de numai doi ani. Cu toate acestea, este mulţumită că ele au fost dintotdeauna apreciate de familie şi prieteni.

Face bijuterii din copilărie

Artista îşi aminteşte că este atrasă de ceea ce face încă de pe vremea când era la grădiniţă, însă a început să realizeze frumoasele obiecte câţiva ani mai târziu. „Găseam tot felul de obiecte, precum borcanele, le ardeam şi apoi confecţionam din ele broşe în forme de ceară dentară şi le dădeam colegilor din şcoala generală şi liceu“, rememorează ea. „Când mă prinde... lucrez ore-n şir“, mai spune artista.

Manuela confecţionează diferite bijuterii din argilă polimerică fimo, cum ar fi cercei, broşe, mărgele, lănţişoare şi farfurii pictate lucrate manual. În casa ei vor putea fi mereu găsite bijuterii, cercei, mărgele lucrate lemn sau pasta fimo, broşe fantezie, dar şi vitralii.

Artista spune că a început să-şi prezinte marfa şi la târgurile de handmade şi este impresionată de faptul că tinerii şi nu numai optează pentru bijuterii făcute manual.

Chiar dacă preţurile anumitor obiecte sunt mai piperate, cumpărătorii se declară însă mulţumiţi de alegerea făcută pentru că produsele alese sunt unicat, realizate manual şi au siguranţa că nu vor mai întâlni bijuterii identice la alte persoane. 

Manuela este de părere că nu există client care să nu plece în final acasă cu câte o amintire, oamenii având la dispoziţie o gamă largă de accesorii pe care le pot achiziţiona direct de la producător.

Arta handmade a început să fie apreciată

Marea ei dragoste rămâne realizarea vitraliilor. „Acestea le fac într-o tehnică nouă. Este vorba despre tehnica americană overlay, ceea ce presupune un tip de vitraliu aplicat“. Nepictat, a povestit artista, vitraliile apar numai ca un efect confuz de strălucire şi nuanţe.

Vitraliile sunt destul de migăloase. „Mai întâi se pictează umbrele, după aceea vitraliul fiind pictat, se introduce în cuptor. Coacerea produselor constă în încălzirea sticlei, în aşa fel încât pictura şi sticla să fie lent legate împreună.

Cuptorul se încinge treptat până la maximum 65o de grade Celsius, apoi dacă temperatura este prea mare sau dacă vitraliul a fost încălzit prea mult timp, sticla va se va deforma, trecând în topire“.

Iubitoare de animale

În afară de pasiunea pe care o are pentru arta handmade, Manuela Coza este o mare iubitoare de animale şi adoră plimbările în aer liber. Are un câine pe nume Katrina şi o pisică pe care o cheamă Moacă.

Citiţi mai multe în:!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite