Constanta: Cel mai mare covor oriental, expus în Moscheea Regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Cel mai mare covor oriental, expus în Moscheea Regală
Constanta: Cel mai mare covor oriental, expus în Moscheea Regală

Iniţial, covorul de 490 de kilograme a mângâiat tălpile musulmanilor din Insula Ada-Kaleh. După ce insula a dispărut sub ape, odată cu ridicarea barajului de la Porţile de Fier II, covorul a fost donat musulmanilor din Dobrogea.

Covorul, având o greutate de 490 de kilograme, cu o lungime de 14 metri şi o lăţime de 9 metri, a fost dăruit de sultanul Abdul Hamid moscheii de pe Insula Ada-Kaleh, în urmă cu 200 de ani.

„Covorul a fost lucrat manual la centrul artizanal Hereke din Turcia“, spune hogea Revan Veli. La realizarea lui s-a lucrat timp de 17 ani.

Ţesătura s-a uzat

În prezent, doar o parte din lucrarea orientală poate fi admirată de turişti. Din cauza vechimii lui, de peste două secole, covorul a început să se uzeze. Din păcate, spune Ibram Ali, unul dintre bărbaţii care vin zilnic la slujbele de la moschee, nu au la dispoziţie niciun loc unde să poată expune covorul.

„Este foarte mare covorul şi pentru moscheea noastră. Nu putem să-l derulăm complet. Pentru a-l păstra, am acoperit marginile lui cu alte câteva covoare donate de oameni“, spune Ibram Ali.

Accesul în moschee este interzis celui care este încălţat. Atât musulmanii, cât şi turiştii care doresc să viziteze moscheea se descalţă în vestibul, unde este păstrată încălţămintea pe toată perioada vizitei.

Culori vii

Albastrul de pe pereţii interiori ai Moscheii Carol te duce cu gândul la albastrul de Voroneţ. Alături de albastru, ochiul este încântat de o combinaţie de crem şi verde.

Spre deosebire de locurile de rugăciune ale creştinilor ortodocşi, pline de sfinţi, pe pereţii moscheii nu vezi decât versuri din Coran, numele profetului Mahommed şi numele celor mai apropiaţi companioni ai săi: Ebu Bekir, Omer, Osman şi Ali.
 
Peretele din dreapta al moscheii a crăpat. Legenda spune că actualul lăcaş de cult al musulmanilor s-a ridicat pe locul fostei moschei de la care s-a păstrat doar un zid, cel care s-a crăpat. Din vechiul lăcaş de cult a mai rămas şi nişa de rugăciune.

Moscheea a fost inaugurată în anul 1913, de regele Carol I şi de Regina Maria, dar şi reprezentanţi ai sultanului.
Lăcaşul de cult poate fi vizitat zilnic. Preţul unui bilet de intrare variază între patru lei pentru adulţi şi doi lei pentru elevi şi studenţi.

Ne rugăm direct lui Allah

Hogea Revan Veli îi cheamă pe credincioşi la slujbă de cinci ori pe zi. „Spre deosebire de slujbele credincioşilor ortodocşi, unde păcătosul se spovedeşte unui preot pentru iertarea păcatelor, noi ne rugăm direct lui Allah. Totul e ca trupul să fie cu faţa spre Mecca“, explică hogea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite