Constanta: Litoral 2009- Plajă printre alge şi gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Apelor spune că sănătatea turiştilor nu este în pericol, iar zeci de turişti şi localnici, deşi deranjaţi de aspectul şi de mirosul înţepător emanat de alge, se scaldă în continuare în mare.

Tot mai mulţi turişti reclamă în ultima vreme calitatea apei de îmbăiere şi algele care şi-au făcut apariţia pe întreg litoralul. Este nevoie de un stomac de fier pentru a putea intra în apa mării din cauza aspectului dezolant, dar şi a mirosului de hoit.

Ca şi cum mirosul neplăcut şi aspectul plajelor n-ar însemna mare lucru, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa spun că în afară de senzaţia de disconfort (miros urât şi consistenţă vâscoasă), fenomenul nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. În plus, au precizat ei, Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) supravegheză toate plajele şi alertează echipele de intervenţie pentru îndepărtarea algelor.

Ape curate, ape murdare

Conform Raportului Comisiei Europene privind apele de îmbăiere din luna iunie, ţara noastră are o calitate a apei care a crescut până la 98%. Purtătorul de cuvânt al DADL, Cătălin Anton a declarat: „Stăm foarte foarte bine în raport cu alte ţări din Uniunea Europeană, avem o creştere de 20% faţă de anul precedent privind calitatea apelor de îmbăiere. Tocmai din această cauză turiştii pot sta liniştiţi deoarece apa este curată şi nu au de ce să-şi facă griji.“

Informarea turiştilor

Din această săptămână se va lansa proiectul „Informează-te înainte de a intra la apă!“. Acesta este realizat de ONG Mare Nostrum, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, Direcţia Apelor Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa. În perioada iulie - septembrie, voluntarii Mare Nostrum vor distribui materiale cu privire la calitatea apei de îmbăiere. „Proiectul vine în întâmpinarea informării corecte a turiştilor cu privire la calitatea apei de îmbăiere“, a declarat directorul Mare Nostrum, Mihaela Cândea.

Directorul DADL, Laurenţiu Marin, a declarat că ştie că algele constituie o mare problemă la acest moment, însă este de părere că, din punct de vedere ecologic, Marea Neagră „se regenerează cu peşte“.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite