Constanţa: Excursie la Balcic, fost tărâm românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul reginei Maria este atracţia oraşului Balcic
Castelul reginei Maria este atracţia oraşului Balcic

La Balcic, în Bulgaria, ajungi după ce străbaţi aproximativ 115 kilometri de la Constanţa. Odinioară era tărâm românesc. La Balcic, fiecare cale are o poveste. Zona aminteşte de staţiunile situate pe Coasta de Azur. Găseşti mare şi munte la un loc.

Cărările şerpuiesc printre casele vechi şi coboară spre mare. Descoperi un loc încărcat de istorie. Versanţii de calcar se oglindesc în mare. Tocmai de aceea Balcic mai este denumit şi Oraşul Alb sau Coasta de Argint.

În perioada 1913 - 1940 oraşul care acum este una dintre atracţiile Bulgariei a aparţinut României. Teritoriul a fost pierdut în 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Cadrilaterul a trecut în componenţa ţării de la sud de Dunăre.

Castelul Reginei Maria

Atracţia oraşului este castelul reginei Maria, reşedinţa de vară a soţiei regelui Ferdinand. „Cuibul liniştit“, aşa i se spunea acestui loc unde regina îşi găsea tihna. O construcţie modestă înconjurată de o grădină superbă cu plante viu colorate, care coboară spre mare. La intrare trebuie să plăteşti două bilete - unul pentru grădină şi altul pentru castel, adică zece leva.

Castelul e simplu şi contrastează cu reşedinţele somptuoase de la Sinaia. Pereţii sunt văruiţi în alb, uşile sunt realizate din lemn masiv, iar acoperişul este din ţiglă roşie. În faţa castelului, e tronul reginei, realizat din marmură. Pare încremenit de timp. De pe balcon poţi privi liniştit marea.

Tot la Balcic te poţi plimba liniştit prin pădurile din împrejurimi, zona fiind privilegiată din acest punct de vedere.

Meniu în română

În Balcic n-ai să găseşti restaurante luxoase, ci simple, cu mâncare tradiţională, dar şi cu preparate pescăreşti. Mai ales în extrasezon, patronii teraselor muncesc alături de angajaţi, iar turiştii sunt „agăţaţi“ de pe stradă.

La multe dintre terase, la intrare scrie „Bine aţi venit“, iar meniurile sunt traduse şi în limba română. Suvenirurile au obligatoriu aromă de trandafir: săpunuri cu petale, geluri de duş, parfumuri, dulceţuri şi siropuri, care costă în jur de cinci leva. Hainele scoase la vânzare sunt copii fidele ale modelelor realizate de cele mai cunoscute branduri din lume.

Dacă ajungi la Balcic, poţi da o fugă şi până la Albena. Ai de străbătut până acolo  aproximativ zece kilometri. Staţiunea seamănă cu Mamaia românească şi este renumită pentru nisipul fin şi culoarea azurie a mării.

Pentru a ajunge la Varna şi în staţiunea Constantin şi Elena, renumită datorită bisericii ortodoxe care poartă acelaşi nume şi a apelor termale, mai trebuie să străbaţi aproape 50 de kilometri.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite