Constanţa: Comercianţii morţii îi chinuie pe vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Comercianţii morţii îi chinuie pe vii
Constanţa: Comercianţii morţii îi chinuie pe vii

Trai insuportabil: locuitorii din zona Cimitirului Central sunt asurziţi şi intoxicaţi de meşterii de monumente funerare.

„Suntem oameni săraci şi nu avem posibilitatea de a ne apăra împotriva lor, putând să ne agreseze, să afecteze integritatea locuinţelor sau a bunurilor, lucruri deja petrecute.

Au existat replici de genul «dacă faci reclamaţie, aflu eu de ea şi te aranjez, îţi dau foc la cas㻓, se mai arată în sesizare.
Oamenii se plâng că mulţi dintre ei suferă deja de afecţiuni ale aparatului respirator: bronşite, astm, alergii şi alte afecţiuni datorate inhalării prafului.

Casă distrusă...

Acest lucru este confirmat de fiecare locuitor al zonei. Oamenii nu-şi mai pot lăsa ferestrele deschise din cauza prafului care se depune peste tot. Ei s-au adresat în repetate rânduri patronilor acestor ateliere pentru a-şi schimba modalitatea de lucru, însă de fiecare dată răspunsul a fost „Nu îţi convine, mută-te de aici“ sau „Nu e treaba voastră“.

„Casa mea e făcută praf“, este supărată Ioana Stoica (50 de ani), de pe strada Cibinului. Femeia spune că stă cu geamul închis în permanenţă din cauza prafului. S-a decis să nu mai investească bani în casă pentru că ar face nişte investiţii inutile: „Am tot zugrăvit şi în zadar, pentru că la scurt timp pereţii au ajuns în aceeaşi stare“.

Vecina ei este terorizată de activitatea asiduă a atelierelor. „Când se taie marmura, se cutremură pereţii casei“, spune Elena Aftene care s-a plâns patronilor de zgomotul făcut, dar aceştia i-au spus că ei trebuie să-şi facă treaba.

...în normele admise

Unul dintre deţinătorii unei astfel de atelier, Ion Drăghici, administratorul Clares, a ţinut să precizeze: „Este adevărat că se face praf, însă în limita normelor admise. Normele de zgomot nu sunt depăşite, nici cele de praf. Înainte de a ne da avizele de funcţionare, cei de la Garda de Mediu fac mereu măsurătorile “.

Inspectorii ITM au mers pe teren în urma reclamaţiei făcute la societăţile incriminate. „Angajatorii ne-au promis că vor lua măsuri ca să nu mai deranjeze cetăţenii din acea zonă şi că vor încerca să lucreze mai cu grijă, să ude mereu locurile unde se prelucrează marmura.

Le-am dat înştinţare şi celor de la Clares ca să vină cu actele societăţii, dar şi celor de la Progres Impex SRL, Zemat Imvest Construct şi Biţ Logistics. Vom face un control amănunţit“, a declarat directorul adjunct Marius Ciobanu.
În urma şlefuirii cu dalta sau alte ustensile a unor obiecte, în aer sunt emanate particule fine care periclitează sănătatea cetăţenilor.

„Angajatorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia salariaţilor nişte măşti speciale şi să aibă şi nişte hote de aspirat praful pentru că particulele pot parcurge prin aer o anumită distanţă.

Oamenii care inhalează praf emanat de la marmură se pot îmbolnăvi de silicoză, o afecţiune pentru care nu există remediu, dar şi astm, cancer pulmonar, bronşită“, a explicat şeful Dispensarului TBC Constanţa, dr. Emanoil Vasiliu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite