Cocaina, drogul cel mai scump, preferat de consumatorii români. Cum intră stupefiantele de mare risc în ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cocaina este cel mai scump drog, al doilea cel mai folosit drog din România şi al treilea cel mai folosit drog din Europa. Un kilogram are preţul uriaş de 90.000 euro. Pe litoralul românesc a fost descoperită în martie o cantitate de 1,1 tone de cocaină adusă de traficanţi pe Marea Neagră.

Descoperirea cocainei de puritate 90% traficată prin Delta Dunării şi pierdută în apa Mării Negre aduce în atenţie statistici realizate de organisme europene şi naţionale privind consumul şi dstribuirea de droguri pe plan internaţional. 

Cocaina este al doilea cel mai folosit drog din România, după cum arată Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2018, realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi dat publicităţii la finele anului trecut. Cele mai disponibile droguri în ţara noastră sunt ecstasy, cocaina și amfetaminele.

La nivel european, cocaina este pe locul al treilea la consum: canabis (38%), heroină (28%), cocaină (24%). 

Dintre drogurile identificate pe piața ilicită, cocaina păstrează cel mai ridicat preţ - 90.000 euro/ kg.

Studiul românesc mai dezvăluie că, spre deosebire de tendinţa ultimilor ani la nivel european, cocaina nu a mai cauzat niciun deces în România, fiind înregistrate 2 cazuri letale în 2014, 1 caz în 2015, 1 în 2016, niciunul în 2017. 

Agenţia Naţională Antidrog indică faptul că România este o țară de tranzit pentru traficul ilicit de droguri, dar și un teritoriu în care piața drogurilor este în creștere, în special pentru canabis, cocaină, MDMA și medicamente cu continut stupefiant. Această creştere se manifestă prin: creșterea numărului de capturi (de la 138 la 169); numărul de capturi semnificative (de la 7 la 9). 

Ruta droguri cocaină America Sud Europa România Sursa ana.gov.ro

Trei capturi semnificative de cocaină (2,587 kg) au avut ca destinație România. În raportul ANA, cantitățile de cocaină confiscate au scăzut: de la 2.321,345 kg în 2016, la 8,176 kg în 2017.

„Dacă în perioada 2008-2012 s-au confiscat 1.505,212 Kg cocaină din 424 capturi, în următoarea perioadă de 5 ani, cantitatea de cocaină confiscată a crescut cu peste 65% (2.488,23 kg), iar numărul de capturi la 580“, este scris în studiu. 

Captura de cocaină de la Marea Neagră Sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea 

Captură cocaină / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 26 mar 2019

Cocaina capturată pe teritoriul României în cursul anului 2017 provine din Spania, Italia şi Brazilia. Totuşi, pentru 6 din cele 9 capturi semnificative (4,699 kg, reprezentând 57,47% din cantitatea totală) nu au putut fi identificate date referitoare la țara de origine sau la destinație.

Conform anchetatorilor, traficul de cocaină se face pe cale rutieră sau pe cale aeriană, în special. Pe cale rutieră, cocaina vine în butelii de gaz, pe ruta Spania – Italia - Austria – Germania – Ungaria – România, și în borcan, din Italia, cu destinaţie România. Pe cale aeriană, cocaina vine din Brazilia, pe ruta Elveția – Germania – România – Turcia. Au mai fost capturate transporturi în zona feroviară de frontieră (în bagaj abandonat) și la domiciliu ascunse în frigider. 

Captura de cocaină de la Marea Neagră Sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea 

Captură cocaină / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 26 mar 2019

În acelaşi timp, Raportul European privind Drogurile publicat în 2018 denotă că o creștere a producției de cocaină în America Latină își face simțită prezența pe piața europeană. „În unele țări, analiza apelor reziduale a oferit un avertisment timpuriu cu privire la creșterea disponibilității și a consumului acestui drog, creștere care se reflectă acum și în alte surse de date. Prețurile cocainei au rămas stabile, dar puritatea drogului este în prezent la cel mai înalt nivel înregistrat în Europa de peste un deceniu“, scriu specialiştii europeni.

Studiul elaborat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie revelă că, de-a lungul timpului, cea mai mare parte a cocainei a intrat în Europa prin Peninsula Iberică. „Capturile mari efectuate recent în alte zone sugerează că importanța acestei rute poate să se fi diminuat puțin, traficanții aducând din ce în ce mai multă cocaină în Europa și prin porturile mari în care sunt descărcate containere“, mai spun experţii antidrog care se bazează pe informaţiile ultimilor ani. 

Pe aceeaşi temă: 

Ce s-a întâmplat cu cei patru străini misterioşi implicaţi în traficul de cocaină de la Marea Neagră. „Nimeni n-o să vă spună numele lor“

Aventurile traficanţilor de droguri la Sfântu Gheorghe. Cum s-au dat drept pescari, au cumpărat toţi sacii de la magazin şi au băut cu poliţistul satului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite