Ce trebuie să ştii când alegi aparatul de aer condiţionat. La ce specificaţii tehnice e bine să te uiţi şi unde montezi aparatul ca să nu te îmbolnăvească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul de aer condiţionat trebuie montat şi reglat în funcţie de parametrii locuinţei Foto Arhivă
Aparatul de aer condiţionat trebuie montat şi reglat în funcţie de parametrii locuinţei Foto Arhivă

În plină caniculă, aparatul de aer condiţionat poate fi gura de aer de care ai disperată nevoie, pe loc. La temperaturile extrem de ridicate, cu valori periculoase, pe care România le traversează vara, briza unui astfel de aparat pare mană cerească.

Pare, pentru că totuşi şi această răcoare are riscurile ei, dacă nu este moderată. Variaţia de temperatură la care supunem organismul (afară - 40 grade Celsius, înăuntru - sub 20 grade Celsius) poate face mai mult rău decât bine. De aceea este recomandat, atunci când decizi să îţi cumperi un aparat de aer condiţionat, să consulţi un specialist în electrocasnice, ca să nu ajungi să te consulte un medic.

Alegerea aparatului de aer condiţionat

Pentru utilizare casnică, consumatorii au trei variante de aparate de aer condiţionat diferenţiate în primul rând în funcţie de amplasarea lor: pe perete, pe tavan sau portabile. La rândul lor, acestea sunt clasificate în funcţie de putere: 9.000 BTU, 12.000 BTU, 18.000 BTU, 24.000 BTU. Fiecare dintre ele este recomandabil unei anumite suprafeţe pe care dorim să o acoperim.

Întâi de toate, aparatul trebuie să aibă capacitate adecvată încăperii în care va fi instalat. Pentru o garsonieră de 20 - 25 metri pătraţi, aparatul de aer condiţionat trebuie să aibă o capacitate de 9.000 BTU. Pentru un apartanent cu 2 camere, cu o suprafaţă cuprinsă între 25 şi 40 mp este mai potrivit aparatul cu o capacitate de 12.000 BTU. Dacă aveţi o casă înaltă sau o vilă cu un living mai mare, trebuie să alegeţi un aparat cu o capacitate de 18.000 BTU. Iar pentru săli, hale sau magazine, opţiunea este aparatul cu o capacitate de 24.000 BTU“, recomandă specialiştii în aparatură electrocasnică. BTU este unitatea de măsură pentru energie termică (British Thermal Unit), 1 BTU fiind echivalentul a 1,055 Joules. 1 BTU/oră consumă 0.293 Waţi.

Unde instalezi aparatul de aer condiţionat?

Astfel că, după alegerea tipului de aparat, urmează alegerea locului unde va fi instalat. Cele mai căutate şi mai comode aparate de aer condiţionat sunt cele pentru perete, care - de regulă - sunt luate pentru a fi instalate în camera cea mai călduroasă. Sau nu acesta trebuie să fie locul de montare?

Specialiştii atrag atenţia asupra greşelilor care se fac în această etapă a climatizării, care pot dărâma şi cele mai bune intenţii. Ca să se asigure că vor avea răcoare destulă, oamenii cumpără un aparat de putere mare, pe care-l instalează în mijlocul casei, ca să ajungă în toate ungherele. Greşit!

„Niciodată nu este recomandată într-o locuinţă folosirea unui singur aparat de putere mare, de exemplu 18.000 BTU, care să fie amplasat pe hol, pentru climatizarea unui întreg apartament. Debitul de aer foarte mare a unui astfel de aparat puternic, ce este amplasat într-un spaţiu mic cu înălţimea sub 3 metri, provoacă un disconfort pronunţat locatarilor, ajungând să le pună sănătatea în pericol“, arată specialiştii.

image

Ca să nu răciţi grav, cu efecte asupra întregii stări de sănătate, cu blocaje ale musculaturii sau chiar alergii, este de dorit să renunţaţi la ideea unui aparat puternic, care să contracareze canicula. În afară de argumentul de sănătate, există şi unul tehnic, pentru care aparatul este de evitat. Un aparat de putere mare amplasat într-un spaţiu mic va scădea foarte repede temperatura aerului la valoarea setată şi apoi se va opri. În consecinţă, aerul rece nu va mai fi împins de ventilatoarele aparatului ca sa treacă în celelalte camere.

Mai mult, amplasarea aparatului de aer condiţionat pe hol înseamnă suplimentarea traseului frigorific de la exterior până la locul ales. Rezultă implicit un cost mai mare al montajului. Astfel că dacă aveţi un apartament compartimentat, luaţi în calcul amplasarea mai multor aparate de putere mai mică, pe care să le instalaţi acolo unde doriţi, ţinând cont că de exemplu aparatul din dormitor nu poate face faţă până în bucătărie.

Alţi factori de care să ţii cont

După felul în care funcţionează, aparatele de aer condiţionat sunt de două tipuri. Există aparate de aer condiţionat standard cu motoare Stop and Go şi există aparate de aer condiţionat cu motoare Inverter. Diferenţa între cele două modele o face consumul de energie cu 30% mai mic şi timpul de atingere a temperaturii cu 15% mai scurt, pe care-l oferă modelele cu inverter.

Lumea tinde să aleagă aparatura electrocasnică în funcţie de preţ, care pleacă de la 700 lei (şi pot ajunge la 200.000 lei pentru cele industriale). Dar până şi comercianţii ne atrag atenţia că nu acesta trebuie să fie criteriul principal, ci trebuie să avem în vedere care este aparatul cel mai potrivit pentru nevoile noastre. Aşadar, când alegem aparatul de aer condiţionat, să mai luăm în calcul factori cum ar fi suprafaţa camerei, ferestrele prin care intră foarte mult soare şi implicit căldură, orientarea locuinţei (spre Nord sau spre Sud) şi dacă în cameră avem foarte multe electrocasnice sau electronice, pentru că şi ele reprezintă o sursă de căldură.

Dacă ţineţi cont de toate condiţiile acestea, alegerea trebuie să fie optimă. Ce poţi face cu un aparat performant este să reglezi temperatura şi umiditatea din cameră, să filtrezi aerul de praf, polen şi chiar viruşi şi chiar să îl programezi de pe telefonul mobil sau tabletă să pornească atunci când doreşti, ca să creeze o atmosferă confortabilă şi respirabilă.

Întreţinerea aparatului

Mai rămâne să aveţi grijă de întreţinerea aparatului, care trebuie montat de o firmă autorizată de producător. Specialiştii spun că instalarea corectă a aparatului de aer condiţionat este crucială pentru o funcţionare impecabilă, deoarece în timpul manevrării se pot ivi defecţiuni provocate chiar de instalator.

Aparatele de aer condiţionat sunt dotate cu filtre care au rolul de a menţine praful, impurităţile, dar şi aerul din încăpere cât mai curat posibil. Curăţarea filtrelor este necesară şi trebuie făcută cu o frecvenţă variabilă în funcţie de durata de utilizare a aerului condiţionat. Operaţiunea este o operaţiune extrem de simplă, care poate fi realizată de orice persoană.

Cum curăţaţi aparatul de aer condiţionat

  • Deschideţi capacul frontal al unităţii din interior şi îndepărtaţi filtrul/filtrele de aer cu mâna
  • Spălaţi filtrele sub jet de apă călduţă cu săpun sau cu detergent
  • Limpeziţi foarte bine
  • Lăsaţi filtrele la uscat
  • Introduceţi la loc filtrele spălate, exact în poziţia în care erau în interiorul aparatului
  • O ultimă recomandare este să urmaţi sfaturile producătorului, aşa cum sunt prevăzute în manualul de utilizare al fiecărui aparat.
Evită să intri transpirat ­într-o cameră răcită prea mult cu aerul condiţionat, pentru că te poţi alege cu o răceală.

Vă mai recomandăm

Afecţiuni ORL frecvente în timpul verii: de ce apar, cum se manifestă şi cum pot fi prevenite

Soluţia simplă de a merge cu aerul condiţionat pornit fără să cheltui mult

Atenţie mare! Aerul condiţionat poate provoca răceli, infecţii respiratorii, bronşite, otite, lombosciatică sau lumbago

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite