Cât te costă să faci contrabandă în portul Constanţa? Între 1.000 şi 7.000 de euro de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Mircea Banias, secretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) Laurenţiu Mironescu şi Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare sunt doar trei nume grele din lotul de 30 de persoane anchetate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

UPDATE Asociaţii şi angajaţii firmelor din port au participat şi ei la activităţile suspecte desfăşurate de cei luaţi în vizor de procurorii DNA.

Sorin Budăi (comisionar vamal, asociat în cadrul S.C. Air & Sea Container Shipping) este suspectat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, complicitate de dare de mită în formă continuată, dar şi de complicitate la infracţiunea de folosire de acte falsificate la autoritatea vamală.

De implicare într-un grup infracţional şi complicitate la dare de mită în formă continuată este suspectat şi Laurenţiu Cataragiu, asociat al firmei Lemnking Industry Com.

Mihai Culeu, asociat în Mirand International S.R.L, este cercetat de implicare în contrabandă şi dare de mită în formă continuată. Pentru aceleaşi infracţiuni este cercetat şi Ionuţ-Marian Iordănescu, asociat la firmele Marinco şi Galmondos.

Pe lista procurorilor figurează şi Corneliu Păun (administrator la societatea Flavia Com), dar şi Dagoş-Iulian Tudoran, Aurelian-Călin Pilcă şi Valentin Ţiripan – toţi trei având funcţii în cadrul firmei Container Clearance Services.

De complicitate de dare şi luare de mită în formă continuată, implicare în grupul infracţional şi dare de mită este acuzat şi intermediarul vamal Mihai Ciobanu.

Acţionarul societăţii Fotbal Club Progresul Bucureşti, Marian Dodu, este cercetat pentru dare de mită şi implicare în grupul infracţional.

UPDATE
Anchetatorii au arărat în propunerea de arestare preventivă remisă instanţei cum funcţiona mafia în port.

Un exemplu este cel al senatorului Mircea Banias care i-a cerut lui Eugen Bogatu, director în administraţia portuară, şpagă în produse contrafăcute.

În schimb senatorul se obliga să intervină ca ordinul privind scanarea tuturor mărfurilor să nu fie aprobat, să blocheze proiectul de restructurare al vămilor, să-l protejeze pe şeful Vămii Agigea, Liviu Durbac şi să intervină pentru a menţine în funcţie un director.

Mironescu i-a cerut lui Aurelian Pilcă 8000 de lei, ca s-şi poată sprijini candidatura la şefia Organizaţiei Municipale Constanţa a PDL. În iunie 2010 a fost ales prim vicepreşedinte. În plus i-a promis lui Pilcă un post de director în adrministraţia portului.

Anchetatorii au descries în amănunt cum funcţiona grupul infracţional şi cum banii colectaţi de vameşi ajungeau la politicieni.

Oamenii de afaceri care refuzau să dea şpagă, se trezeau cu importurile blocate în port. Cei care ofereau banii ceruţi erau privilegiaţi: containerele treceau nevămuite iar afaceriştii obţineau profituri frumoase prin neplata taxelor la stat.

Şpaga pentru a trece un containere nevămuit era cuprinsă între 1000- 7000 dolari pentru un transport. La un singur import statul pierde între 2 -80 miliarde lei vechi.

UPDATE
„Faţă de senatorul Mircea Marius Banias, procurorii au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, trefic de influenţă şi instigare la delapidare. Potrivit măsurii preventive dispuse azi-noapte de procurori, Banias nu are voie să părăsească ţara, timp de 30 de zile.

Secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, este cercetat pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi de trafic de influenţă.

Fostul fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa - Eugen Bogatu este şi  el cercetat pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, dar şi pentru cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită şi instigare la delapidare.

Liviu Adrian Durbac - şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti şi Liviu Costel Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“, se mai arată în comunicatul remis de procurorii DNA.

Anchetatorii spun că suspecţii au legătură cu activităţile de import-export cu mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa.

Liviu Adrian Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, este şi el crecetat pentru „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“, se arată într-un comunicat remis de DNA.

Rămâi pe constanta.adevarul.ro pentru a afla cum sprijineau politicienii contrabanda din Portul Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite