Capacitate 2017. Subiectele la Matematică la Evaluarea Naţională Constanţa: grile, probleme şi exerciţii cu enunţuri de completat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de clasa a VIII-a înscrişi la Evaluarea Naţională 2017 au susţinut miercuri, 22 iunie, proba scrisă la Matematică. În judeţul Constanţa erau aşteptaţi să participe 5.211 elevi.

UPDATE 11.40 „Subiectele au fost accesibile, echilibrate şi au respectat programa şcolară. Toate tipuriile de exerciţii ar fi trebui să fi fost rezolvate la clasă cu profesorii. Se putea lua nota 7 chiar şi de către elevii mediocri“, consideră prof. Denisa Tănăsesescu, dascăl de Matematică la Colegiul Naţional I. L Caragiale din Capitală.

„Subiectul I mi s-a părut uşor, cred că se putea rezolva şi oral. La subiectul al II-lea, problemele de Algebră au fost mai uşoare în comparaţie cu anul trecut, chiar banale. Cred că departajarea între nota 9 şi nota 10 se va face la subiectul al III- lea la problemele de geometrie. Cât despre ultima cerinţă, nu consider că a fost dificilă pentru elevii peste medie. De obicei, aceştia se încurcă mai degrabă la geometria plană, nu la geometria în spaţiu“, a afirmat prof. Tănăsescu.

UPDATE ORA 10.45 Primul subiect a fost tip grilă, de algebră şi geometrie, unde elevii trebuia să completeze enunţurile necunoscute, consemnate cu puncte-puncte, de la final. Una dintre cerinţe era: „Aria pătratului de 6 centimetri este... “. 

Al doilea subiect cerea construirea unei figuri geometrice, un cub, urmat de rezolvarea unor exerciţii de algebră: funcţii, sisteme, ecuaţii E(x). 

Eduard Roşca - Colegiul Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa Foto S.I.

Al treilea subiect era compus din două figuri geometrice date, un dreptunghi şi un cilindru, la care trebuia rezolvate 3 subpuncte: să calculeze sinusul unui unghi, să arate că o latură este mai mică decât 16 etc. 

Eduard-Mihai Roşca, elev constănţean care susţine examenul de Evaluare Naţională 2017, a catalogat subiectele de la Matematică ca fiind de nivel mediu de dificultate. 

„Sincer, nu aveau un grad de dificultate ridicat, aş spune mai degrabă că erau de nivel mediu. Mizez pe o notă bună la Matematică, eu personal am avut emoţii mai mari la Română. Am ieşit din examen la ora 10.40. Aştept să văd rezolvarea, am urmărit Adevărul Live după proba de la Română şi mi-a fost de ajutor să îmi punctez lucrarea“, a declarat Eduard (foto). 

Eduard-Mihai Roşca este elev al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, iar prima lui opţiune la admiterea în liceu este secţia de Arhitectură. 

La ora 13.00, la Adevărul Live Manuela Mişcoci, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, a rezolvat subiectele primite astăzi de elevi. 

Anul trecut, 75% din candidaţii care au susţinut Evaluarea Naţională 2016 au obţinut note peste 5, potrivit datelor emise de Ministerul Educaţiei, rata fiind în scădere faţă de anul 2015, când 79,3% din elevi au obţinut note de trecere.

În anul 2016, peste 37.000 dintre evaluaţi au luat, însă, note mai mici de 5 la examen, cele mai slabe rezultate fiind în judeţele Giurgiu, Teleorman, Mehedinţi şi Călăraşi.

subiecte matematica capcaitate 2017 1
subiecte matematica capcaitate 2017 2

Subiectele de la Evaluarea Naţională a Olimpicilor 2017

Denisa Tănăsescu, profesor de Matematică la Colegiul Naţional I.L Caragiale spune că subiectele de la Evaluarea Naţională, susţinută de olimpici, au avut un nivel mediu de dificultate, însă la ultimele probleme ar fi fost nevoie şi de puţină creativitate  pentru a le rezolva.

„Exerciţiile au fost uşoare, unele fiind chiar de-a dreptul banale. Elevii ar fi trebuit să rezolve toate aceste tipuri de subiecte la cursuri şi să nu fi întâmpinat dificultăţi. Dacă anul trecut au fost nişte probleme cu înţelegerea cerinţei de la exerciţiul 6 de la Subiectul I, acum nu mai este cazul de aşa ceva. La Subiectul al II-lea era nevoie de atenţie la calcule, pentru că planul logic de rezolvare al problemelor nu era complicat. Exerciţiile de la Subiectul III, care au vizat, preponderent, geometria, au avut un nivel scăzut de dificultate la punctul „a“, mediu la punctul „b“ şi ridicat la punctul „c“. La cea din urmă cerinţă era nevoie şi de puţină creativitate în vederea rezolvării.  Asta va face diferenţa între nota nouă şi nota zece“, a arătat dascălul.

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a 2017, la care s-au înscris 5.211 elevi, a debutat luni, 19 iunie. La proba scrisă la Limba şi literatura română au fost prezenţi 5.149 de absolvenţi.

Examenul se desfăşoară în 126 de unităţi de învăţământ - centre de examen din judeţul nostru, după următorul calendar:

     19 iunie - Limba şi literatura română, probă scrisă

     21 iunie - Matematica, probă scrisă

     22 iunie - Limba şi literatura maternă, probă scrisă

     26 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

     26 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

     27-29 iunie - Rezolvarea contestaţiilor

     30 iunie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Probele scrise încep la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei respective, până la ora 8.30. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de fiecare elev.

Admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calcului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

„Evaluarea Naţională este pentru absolvenţii clasei a VIII-a prima etapă decizională în pregătirea unui parcurs vocaţional asumat responsabil. Dorim ca elevii noştri şi părinţii acestora să privească această evaluare ca un test de maturitate, prin care să le fie confirmate aşteptările şi încrederea în propria formare“, a declarat prof. Alina Diana Codreanu, inspectorul şcolar general adjunct, preşedintele Comisiei Judeţene pentru organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale. 

Pe aceeaşi temă: 

Capacitate 2017. Subiectele la Limba Română la Evaluarea Naţională la Constanţa

UPDATE VIDEO EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 Rezolvarea subiectelor la proba de Română de la Capacitate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite