Americanii revin cu forţe sporite la Kogălniceanu. Militarul care a fost aici şi acum 14 ani: „Este foarte schimbat locul. Am cerut să mai vin o dată în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto David Muntean
Foto David Muntean

După 14 ani de la debarcarea din februarie 2003, Armata SUA trimite efective mărite şi echipament greu în baza de la Marea Neagră, pentru a asigura „pacea şi stabilitatea regională“ pe flancul estic NATO.

La exact 14 ani de la debarcarea din februarie 2003, americanii au sosit din nou la Mihail Kogălniceanu, de data aceasta cu un efectiv sporit. Motivul: operaţiunea Atlantic Resolve, menită să asigure pacea şi stabilitatea regională pe flancul estic NATO.

Circa 500 militari din Batalionul 1 „Vulturii Luptători“ din Brigada 3 Blindate de la Fort Carson - Colorado au venit cu tehnică militară care include zeci de tancuri (M1 Abrams), maşini de luptă (M2 Bradley) şi obuziere autopropulsate de calibrul 155 mm (M109A6 Paladin). Echipamentele au fost aduse din centrul Statelor Unite ale Americii, au traversat Atlanticul, au fost descărcate la Bremerhaver - Germania la începutul lui ianuarie, apoi au ajuns în Polonia, de unde o parte dintre ele au fost trimise în România.

„Acţiunea trebuia să dureze între 5 şi 7 zile. Nouă ne-a luat 6 zile, deşi planificaserăm să venim cu o zi mai devreme. Distribuirea echipamentului şi formalităţile vamale au întârziat sosirea, dar suntem în grafic“, a declarat maiorul Scott Stephens.

„Cele mai bune tancuri“, „cei mai buni oameni“

Pe câmpul deschis de la Mihail Kogălniceanu, 17 tancuri Abrams aşteptau din seara de luni să fie date jos de pe platforma deschisă care le-a transportat pe calea ferată, de-a lungul Europei. Piesele de luptă sunt aduse în etape, cum în etape are loc şi venirea trupelor americane. După o scurtă prezentare, americanii dau semnalul descărcării tancurilor cu ajutorul unor macarale. „Sunt cele mai bune tancuri pe care le avem“, spune maiorul Stephens despre coloşii de 62 tone. „Valoarea Armatei SUA o reprezintă însă oamenii, soldaţii noştri. Ei sunt cei mai buni“, a adăugat comandantul Jason Sabat.

Înapoi în România

Majoritatea americanilor se află pentru prima oară în România. Cu excepţia căpitanului Montego White (39 ani), un afro-american din North Carolina, care s-a numărat printre soldaţii care au venit în februarie 2003 în România. Erau 200 militari atunci, acum sunt 500 aduşi la Baza de la Mihail Kogălniceanu.

Montego White Foto Sînziana Ionescu

Montego White militar american la baza de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu

„E foarte schimbat locul, s-au construit clădiri, e diferit de atunci. În 2003 am stat cam două luni, apoi am fost de două ori în Irak, în Kuweit. Sunt de 22 ani în Armată şi le-am spus superiorilor că vreau să mai vin o dată în România, să mă trimită din nou aici. Camarazii mei care au stat atunci mai mult au apucat să meargă şi la plajă, în Mamaia, dar eu nu“, râde Montego (foto). 

Ziua Îndrăgostiţilor pe câmpul de luptă

Dacă ar fi fost acasă în State, Gunbold Ligden (29 ani), originar din Mongolia, şi-ar fi petrecut Ziua Îndrăgostiţilor (14 februarie) cu soţia sa. Dar locotenentul este în România, alături de alţi soldaţi şi păzeşte câmpul îngheţat al Dobrogei pe care au răsărit tancurile americane. Nici flori nu-i poate trimite soţiei prin curier, pentru că ea locuieşte într-o bază militară.

„Ştiu că va suferi că nu suntem împreună, dar vom vorbi la telefon. M-am înrolat pentru că am simţit că e datoria mea. Părinţii mei au rămas în Mongolia, la Ulan Bator, au făcut un sacrificiu să îşi trimită copiii la studii în SUA. Iar eu am vrut să îmi arăt recunoştinţa faţă de această ţară. Nu mi se pare un sacrificiu, este datoria mea. Iar soţia mea a fost de acord cu asta“, spune Gunbold. Ştie deja câteva cuvinte în română, pe care le rosteşte foarte bine. Pe drumul dintre calea ferată şi poarta unităţii, învaţă de la ziarişti şi culorile în româneşte. 

Exerciţii comune cu militarii de la Galaţi

Militarii americani vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă“ şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ din Galaţi. „Pentru noi este o onoare să ne antrenăm împreună cu partenerii americani“, a afirmat lt.col. Marius Moneanu, comandantul „Cavalerilor Negri” de la Galaţi.

Avantajele de la Kogălniceanu

Documentele oficiale ale Armatei SUA vorbesc fără echivoc că acţiunea are loc „în contextul intervenţiei Rusiei din Ucraina“ şi se desfăşoară în ţări precum Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi România. Totuşi, mesajele ofiţerilor americani au evitat cu grijă pronunţarea numelui vreunui inamic al invocatei stabilităţi regionale. „Trebuie să fim pregătiţi oricărei ameninţări“, s-au mărginit ei să spună. Din aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, acţiunile americanilor aflaţi în bazele militare din Europa s-au intensificat. SUA a organizat stagii de pregătire şi antrenamente multinaţionale cu aliaţii şi partenerii din Europa de Est. 

Gunbold Ligden Foto Sînziana Ionescu

Gunbold Ligden militar american la baza de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu

Din iunie 2014, Baza de la Mihail Kogălniceanu a fost reactivată ca obiectiv strategic pentru armata SUA, care a transformat-o în centru de tranzit pentru retragerea trupelor din Afganistan. Kogălniceanu a luat astfel locul bazei din Manas - Kîrgîstan, care a funcţionat cu această misiune din 2001 până în 2014. „Facilităţile sunt grozave aici, avem clădiri în loc de corturi. Inginerii au construit în timp util şi în bugetul prevăzut tot ce ne era necesar“, au declarat oficiali americani.

Timpul operaţiunilor a scăzut spectaculos, transferul făcându-se în 36 ore la Mihail Kogălniceanu faţă de cele 48 ore de la Manas. Costul operaţiunilor este, de asemenea, redus substanţial: de la 80 milioane dolari/an la Manas, la doar 18 milioane dolari/an la Mihail Kogălniceanu.

Ambasadorul Hans Klemm: „Parteneriatul puternic dintre SUA şi România funcţionează“ 

„Sosirea trupelor evidenţiază faptul că puternicul parteneriat strategic dintre SUA şi România există nu doar în scris, ci şi în realitate. Noua prezenţă rotaţională persistentă extinde capacitatea noastră de a ne urmări interesul colectiv de menţinere a păcii şi securităţii în Europa de sud-est şi în regiunea Mării Negre. În mod semnificativ, România este şi furnizor de securitate pentru comunitatea internaţională, nu doar beneficiar, aşa cum clar demonstrează angajamentul său continuu în Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL şi recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru apărare“, a declarat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Ambasada SUA precizează că în perioada staţionării în România, forţele americane vor efectua antrenamente şi exerciţii cu forţele armate române, cu alţi aliaţi NATO şi alte naţiuni partenere, inclusiv cu Brigada Multinaţională de la Craiova. Toate unităţile brigăzii blindate se vor reuni periodic la diverse evenimente de amploare, care demonstrează capacitatea acesteia de a furniza rapid forţă de luptă eficientă în zona estică a NATO. 

Foto Sînziana Ionescu

Militari americani la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Militarii americani şi tehnica lor performantă de luptă au sosit la Mihail Kogălniceanu: „Suntem pregătiţi pentru orice ameninţare“

Armata americană, „răpusă“ de căile ferate din România. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanţa în termenul programat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite