Activiştii LGBTI, revoltă înainte de o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Familie la TNB. Ion Caramitru a răspuns Asociaţiei Accept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii gay din România i-au trimis o scrisoare lui Ion Caramitru, în care îl roagă să disocieze Teatrul Naţional din Bucureşti de o conferinţă a Coaliţiei pentru Familie care va avea loc acolo.

Asociaţia ACCEPT a transmis miercuri, 11 octombrie, conducerii Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) o scrisoare deschisă în legătură cu organizarea conferinţei „O mărturie americană despre libertatea de conştiinţă“ de către Coaliţia pentru Familie sub acoperişul Teatrul Naţional „I. L. Caragiale“ din Bucureşti. Aceasta va avea loc joi, 12 octombrie, la TNB.

„Acest eveniment, organizat recent şi în alte oraşe din România, încalcă demnitatea umană a minorităţii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex (LGBTI) prin conţinutul instigator la ură şi portretizarea acestora ca agresor şi rău absolut în discursul public al participanţilor.

Organizatorii promovează în mod fals ca eroină a libertăţii religioase pe Kim Davis, cetăţean american condamnată de instanţele americane în 2015 la 5 zile de închisoare pentru sfidarea curţii, după ce i s-a cerut să îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu ca funcţionar unei primării din SUA.

Dreptul la demnitate este garantat în mod egal tuturor cetăţenilor României prin Constituţie şi Codul Civil, şi încălcarea lui nu poate fi justificată de prejudecăţi motivate religios. Vorbitorii, în celelalte evenimente organizate în ţară, au insinuat că orientarea sexuală este o boală psihică, în ciuda consensului de la nivelul întregii comunităţi medicale cu privire la faptul că orientarea sexuală homosexuală nu este o patologie.

Mai grav, dl. Miheţ a continuat să prezinte persoane sancţionate pentru discriminare de instituţii abilitate sau de justiţia americană ca fiind victime ale unei opresiuni anti-religioase, deşi, în realitate, ele au fost trase la răspundere pentru discriminarea unor persoane gay în ceea ce priveşte accesul la servicii, educaţie, sănătate şi serviciile unor instituţii publice“, au transmis membriii ACCEPT într-un comunicat de presă.

„Asociaţia ACCEPT, ca organizaţie de drepturile omului, încurajează dezbaterea liberă, schimbul de idei şi libertatea de exprimare a tuturor persoanelor, însă doar dacă ea nu se transformă într-un abuz al acestui drept şi este realizată în condiţiile legii şi fară ca ea să afecteze demnitatea umană, limită consacrată de chiar Constituţia României prin articolul 30.

Solicităm, în concluzie, ca domnul Caramitru să ia măsurile necesare pentru a disocia Teatrul Naţional „I. L. Caragiale“ de conţinutul acestui eveniment, şi, în măsura în care nu este de acord cu instigarea la ură şi discriminare promovată de vorbitori, să retragă suportul pentru organizarea acestui eveniment în cadrul TNB“, au declarat membriii ACCEPT. 

Răspunsul TNB, prin Ion Caramitru: „Am solicitat în mod expres să nu se încalce Dreptul la demnitate” 

Conducerea Teatrului Naţional I.L.Caragiale a reacţionat rapid la scrisoarea Asociaţiei Accept. Printr-un comunicat transmis Adevărul, managerul Ion Caramitru precizează că a cerut expres organizatorilor să nu încalce prevederile Art. 19 (Dreptul la demnitate personală) din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Directorul TNB a mai precizat că închirierea sălii în care se va desfăşura evenimentul din 12 octombrie s-a făcut conform legii, pe baza unui contract, cu tarife stabilite în cazul instituţiilor din subordine de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. 

„Posibilitatea închirierilor sălilor TNB pe bază de contract de închiriere este menţionată inclusiv în Regulamentul de oragnizare şi funcţionare a instituţiei (ROF). Conţinutul activităţilor/evenimentelor care se derulează în sălile închiriate de către diverşi solicitanţi nu angajează responsabilitatea Teatrului Naţional I.L.Caragiale, aşa cum, de altfel, este menţionat explicit pe site-ul TNB: „Eveniment găzduit de TNB. Răspunderea pentru calitatea şi conţinutul acestui eveniment aparţine exclusiv organizatorului”, se precizează în comunicat.

În cazul conferinţei din 12 octombrie, Caramitru precizează că aceasta se desfăşoară pe baza unui Contract de închiriere sală, încheiat conform prevederilor legale. 

„Precizăm că în urma scrisorii deschise care ne-a fost trimisă prin email de către Asociaţia Accept, în data de 10 octombrie 2017, ora 18.02, am transmis organizatorilor conferinţei, în data de 11 octombrie 2017, o atenţionare scrisă prin care le solicităm, în mod expres, să nu încalce prevederile Art. 19 (Dreptul la demnitate personală) din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. În ce priveşte Teatrul Naţional I.L. Caragiale, ţinem să precizăm ferm că prin activităţile sale proprii, instituţia nu doar se disociază de orice fel de forme de intoleranţă şi încălcare a demnităţii umane, ci promovează constant, prin cultură, valorile majore ale umanităţii”.

Răspunsul oficial al TNB este semnat de managerul Ion Caramitru şi de Adriana Popescu, Director Comunicare şi Relaţii Internaţionale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite