„Şeriful“ care vrea să facă revoluţie în Poliţia Română: „Mi s-a făcut lehamite“. Pe cine reprezintă Marius Robert Stoica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mişcarea sindicală a poliţiştilor din România şi-a făcut apariţia de ceva vreme un personaj care se recomandă a fi „ajutor de şerif“ din Statele Unite ale Americii. Marius Robert Stoica (41 ani) a ajuns întâmplător în legătură cu Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie şi spune că poate schimba percepţia românilor asupra acestei meserii.

Un român de peste Ocean se străduieşte să-şi facă în România cariera pe care n-a avut-o în Statele Unite ale Americii. Marius Robert Stoica (41 ani) este un fost ajutor de şerif din statul Ohio, care actualmente nu mai activează nicăieri, dar care spune că poate fi de mare folos Statului român. El avea de gând să facă o structură paralelă de reprezentare a poliţiştilor din România, care să ajute la schimbarea imaginii Poliţiei. 

„Voiam să îi învăţ cum să fie mai respectaţi - de şefi şi de comunitate. Mi-am oferit serviciile ca instructor la Academia de Poliţie din Bucureşti, dar mi s-a spus că nu sunt eu de nasul lor. În America, orice poliţist trebuie să fie apropiat de oameni, să fie îndatoritor, nu să aibă atitudinea asta, pe care am întâlnit-o aici în România, ca un simplu cetăţean“, motivează Stoica.

Cine este Marius Robert Stoica

Născut la Cluj şi crescut la Braşov, din părinţi originari din Moldova, Marius Robert Stoica avea 14 ani când a emigrat cu familia în SUA, imediat după Revoluţie. 

Povesteşte că a făcut „şcoala de Poliţie“ prin 1995, apoi a urmat cursuri de specializare până când a reuşit să se angajeze. Pe contul de Facebook „Marius R. Stoykka“, românul-americanul s-a trecut ca „instructor at Certified Police Instructor through the State Highway Patrol Academy and Police Officer at International Police Association“, având ca studii ƒ„Criminologia la Ohio State University“ între anii 1993 şi 1997.

În Poliţie a îndeplinit diferite funcţii care s-ar traduce generic prin „ajutor de şerif“. Titulatura o poartă poliţiştii dintr-un stat, ca „locotenenţi“ ai „şerifului“. Parcursul său fragmentat începe în 2006, trece prin 10 locuri de muncă şi se sfârşeşte în decembrie 2015, după o scurtă activitate (de câteva luni) ca „special deputy“ la Lawrence County Sherriff`s Office. Cea mai lungă perioadă petrecută de Stoica într-un birou de poliţie a fost o slujbă part-time, pe care a avut timp de 4 ani (septembrie 2010-decembrie 2014), ca „deputy marshall“ la Cardington Police Department. El mai activase aici o perioadă de două luni în 2008, ca ofiţer auxiliar (de rezervă), până când a demisionat.

image

Anterior, românul îndeplinise aceeaşi funcţie în anul 2007, la un departament similar din Jacksonville, de unde a fost demis după numai trei luni. Motivul: scandalul cu conotaţii sexuale în care Marius Robert Stoica a fost implicat. Presa americană relatează despre acest incident soldat cu demiterea unor dispecere de la linia de urgenţă 911. „Aveam colege care au folosit telefonul de serviciu pentru a-mi face avansuri. Mi-au trimis poze indecente cu ele la locul de muncă. Eu le-am raportat şefului, pentru că ne trimiteau pe teren după cum aveau ele chef. Am preferat să plec, lucram oricum sub acoperire şi îmi periclitam misiunea“, spune el.

Femeile i-au provocat neplăceri şi în viaţa personală, pe numele său figurând mai multe litigii civile pe care le are cu fostele sale soţii sau iubite. Una dintre ele l-a acuzat chiar de fals în acte. „Ne-am luptat pentru custodia copiilor“, explică Stoica.

O secretară i-a deschis calea

Româno-americanul a ajuns întâmplător în contact cu Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) din România. Liderul Constantin Mandache recunoaşte că n-avea habar de Stoica până când secretara sa de la Cluj, pe care o rugase să-i găsească un român care lucrează în Poliţia din State, le-a făcut legătura. „L-am cunoscut în vara lui 2015 la Congresul Internaţional al Poliţiştilor, în Florida, Statele Unite ale Americii. El a venit de la 700 kilometri să ne întâlnească, era cu preşedintele unui sindicat de poliţie, ne-a deschis uşile unor instituţii, ne-a dus să vizităm închisori de minori, ne-a ajutat să avem discuţii cu poliţişti americani. Era îmbrăcat în uniformă, i-am văzut şi actele, erau în regulă. A venit la câteva luni după aceea în România. L-am prezentat colegilor, am fost cu el prin şcoli, apoi el a pornit într-un turneu prin ţară, pe cont propriu. Nu a avut întâlniri cu nimeni din IGPR, doar cu membri de sindicat. Cu noi n-a mai ţinut legătura. Am înţeles că acum e în România, că s-a retras din activitate, dar mai multe nu ştiu“, arată Mandache, liderul SNAP.

Lămuriri oficiale

Poliţia Română confirmă faptul că nu a purtat niciun fel de discuţii cu românul-american, pentru că orice reprezentant vine pe cale oficială, prin Ambasada SUA. „Nu şi-a exprimat dorinţa de a veni la IGPR, niciodată nu s-a întâlnit cu cineva din IGPR, ca din partea unei instituţii. Astfel că nu am verificat cine este, de unde vine, pentru că la noi nu a venit şi nici nu a cerut vreo întrevedere. Noi avem contacte cu poliţişti americani doar prin Ambasada SUA, cu ofiţeri şi ataşaţi de legătură. Dar dacă cineva vine cu o uniformă, ca reprezentant al unei instituţii, atunci ambasada trebuie să ştie în ce calitate vin aici cetăţenii ţării respective“, au declarat oficiali ai Poliţiei Române.

image

La rândul său, Ambasada SUA neagă prezenţa în calitate oficială a lui Marius Robert Stoica. Cele două autorităţi au discutat pe tema vizitei lui Stoica, care apare îmbrăcat în uniforma de poliţie cu însemnele statului Ohio şi este prezentat drept „ajutor de şerif din America“. „Nu reprezintă nicio instituţie a Statelor Unite ale Americii“, au transmis pentru „Adevărul“ diplomaţii americani.

Un răspuns prompt de la autorităţile americane vine să lămurească statutul „şerifului american“ Marius Robert Stoica. „Robert Stoica figurează ca ofiţer de pace al statului Ohio, în baza de date a Ohio Peace Officer Training Commission. Aceasta înseamnă că a fost certificat în urma unui program de pregătire şi angajat de forţele de ordine din Ohio. Actualmente nu este angajat de nicio structură din Ohio, ultimul său angajament, încheiat în decembrie 2015, fiind la Lawrence County Sherriff`s Office“, a comunicat Jill Del Greco, ofiţer de Relaţii Publice şi Comunicare de la Procuratura Statului Ohio, instituţie condusă de procurorul general Mike DeWine.

„Şeriful“ bate în retragere

Marius Robert Stoica se află în România de ceva timp şi continuă să rămână cu diferite treburi familiale, după cum mărturiseşte. „M-am retras din activitate şi vreau să ies la pensie. Aveam de gând să fac ceva pentru poliţiştii acestei ţări, să îi unesc, să schimb mentalităţi, dar am primit mai mult critici de la oameni care au spus că am fost paznic, că am insigna acoperită, că nu ştiu româneşte, că mă iau de femei sau mai ştiu eu ce. Acum, cu toate criticile astea, mi s-a făcut lehamite, deşi eu am discutat cu ei să îşi înregistreze şefii, să facă totul public ca să nu mai existe asemenea practici şi presiuni“, susţine Stoica.

image

Pe aceeaşi temă:

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

O campanie de abuzuri a Poliţiei Rutiere

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite