Îmi vine în minte o poveste de pe vremea lui Ceauşescu... Un grup de tineri strungari români au participat la un concurs meşteşugăresc cu nişte echipe din Germania. Ai noştri au terminat primii... dar au fost descalificaţi explicându-se că procedurile de realizare a pieselor nu au cum să dureze mai puţin decât minimum necesar proceselor tehnologice. Adică nu poţi căli o piesă în 3 minute în loc de 10, aşa cum scrie la manual.

Cam asta au încercat (şi încearcă) să facă administraţiile locale din România: să ignore principiul de bază al acestor planuri: abordarea participativă. (implicarea cetăţenilor în toate fazele proiectului)

De obicei, pentru informarea cetăţenilor sunt necesare zeci de întâlniri. La Bucureşti a fost o singură întâlnire (organizată de... Consiliul Judeţean Ilfov)  cu cetăţenii... însă nu s-a explicat DELOC care sunt principiile acestui tip de planificare. Adică... ori eşti specialist în mobilitate urbană, ori stai în banca ta şi taci din gură. (Apropo... sală a fost arhiplină.)

Însă specialiştii europeni nu vor ca asta să se întâmple. Ei le explică cetăţenilor tot ce ar trebui să ştie despre mobilitatea urbană, într-un limbaj uşor de înţeles. Abia apoi încep dezbaterile, fiecare cetăţean putând contribui la dezvoltarea viziunii de dezvoltare a oraşului/regiunii în care vor să trăiască. Această implicare a cetăţenilor face ca strategiile să fie aplicate, deoarece cetăţenii le înţeleg, le acceptă şi le doresc.

În ţările est-europene există mari probleme de trafic, deoarece s-a mers pe modelul de planificare de tip vechi: specialiştii propun soluţii, iar cetăţenii, neinformaţi, nu înţeleg documentele şi, firesc, nu se pot implica.

De fiecare dată, în urma acestui tip de planificare rezultă nişte strategii neacceptate de cetăţeni şi, în concluzie, generatoare de conflicte. Este adevărat, nici viziunea specialiştilor nu a fost întocmai cu cea a cetăţenilor.

Iată de ce PMUD trebuia/trebuie să aducă o schimbare în modul de informare şi consultare a cetăţenilor din România.

(Vă recomand să urmăriţi campania ProTV pentru a înţelege puţin de ce lucrurile funcţionează în alte oraşe europene)

Pe 8 iunie, de la 16 la 19, în Constanţa se va organiza prima întâlnire de informare a cetăţenilor pe subiectul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Constanţa. Această primă întâlnire este organizată cu o întârziere de vreo 18 luni... dar lucrurile se mai pot repara dacă autorităţile şi specialiştii nu insistă să se discute pe proiectele lor, ci pe viziunea cetăţenilor. Dar până la viziune, la primele întâlniri ar trebui să se explice abecedarul mobilităţii urbane durabile. Nu trebuie să fie nimic tehnic... nu vă speriaţi! Iar dacă nu înţelegeţi, să ştiţi că vina aparţine celor care explică, nu dumneavoastră.

Vă îndemn să întrebaţi, atunci când aveţi nelămuriri, să cereţi argumente şi să veniţi cu propriile argumente. Este singura modalitate în care se poate construi o viziune comună.

Voi fi prezent în sală.

Mai jos, detalii despre întâlnire:

Coaliţia ONG-urilor Constanţa în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu sprijinul Universităţii OVIDIUS Constanţa invită cetăţenii zonei metropolitane Constanţa la o întâlnire de informare despre Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Este vorba de o strategie care va propune măsuri pe termen scurt (1 an), mediu (5 ani) şi lung (15 ani) ce trebuie să contribuie la creşterea calităţii vieţii în întregul judeţ. Prima întâlnire va avea loc pe 8 iunie între orele 16.00-19.00 în Aulă Magna a Univeristatii OVIDIUS Constanţa din Bd. Mamaia nr 124.

Vor fi prezentate principiile planificării mobilităţii urbane durabile pentru ca cetăţenii să le înţeleagă şi să poată astfel să contribuie cu propuneri la îmbunătăţirea documentului final, atunci când vor începe dezbaterile. Pe 8 iunie vor fi prezenţi reprezentanţi din administraţia locală, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi ai societăţii civice din Constanţa.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) abordează în mod direct toate miljloacele de deplasare motorizată şi nemotorizată şi promovează principii ce încurajează o viaţă sănătoasă şi reducerea factorilor poluanţi. Infrastructura oraşului va suferi modificări în urma implementării acestui plan strategic, urmărindu-se utilizarea eficientă a spaţiului public prin împărţirea echitabilă între modurile relevante de transport: mersul pe jos, mersul cu bicileta, transportul public şi transportul motorizat individual. Aceste principii sunt aplicate cu succes în majoritatea oraşelor civilizate.

De ce să vii la această întâlnire de informare? Pentru că locuieşti în Constanţa, iar acest plan poate contribui la dezvoltarea oraşului, în beneficiul tău şi al celor apropiaţi ţie. Pentru că nimeni nu ţi-a explicat niciodată cum trebuie planificat oraşul astfel încât acesta să devină un loc în care trăieşti, nu un loc în care doar locuieşti.

Vino împreună cu prietenii la prima întâlnire de informare! Pune întrebări şi cere argumente! Iar după aceea, când vor începe dezbaterile, analizează proiectele propuse de specialişti şi vino cu propuneri, alături de ceilalţi cetăţeni.

Ai dreptul să fii informat şi consultat! Participă!

Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/mobilitateurbanadurabilaconstanta
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/544666229054340

Marian Ivan - membru cofondator OPTAR