VIDEO Cum se face privatizarea la români? Spectacol inspirat de povestea Nokia și actual pentru Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica noastră românească. Un spectacol marca Fabrica de Pensule Cluj
Fabrica noastră românească. Un spectacol marca Fabrica de Pensule Cluj

Artiști și șomeri clujeni au pus în scenă un spectacol despre ce înseamnă privatizarea în România. Povestea este spusă de 5 șomeri și e inspirată din plecarea Nokia de la Cluj. Piesa se va juca și pe 6 octombrie, când este așteptat să participe inclusiv primarul Clujului, Emil Boc.

"Cinci tineri șomeri se aruncă de pe fabrică", sub acest titlu, care anunță o dramă inevitabilă, sunt momiți clujeni la cel mai nou spectacol marca Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, un spațiu nonconformist de cultură și originalitate. Piesa, cu un concept original și cu o prezentare inedită, va avea loc duminică, 30 septembrie, la ora 20.00, în sala studio.

Fabrica noastră românească. Un spectacol marca Fabrica de Pensule Cluj

Spectacolul a fost realizat cu tineri șomeri

Un grup de artiști clujeni, din asociația Ofensiva Generozității, au scris un proiect numit "LUCRĂTOR 2.0 [reactivare creativă a tinerilor adulţi şomeri]" pe care îl pun în scenă duminică cu ajutorul a cinci tineri șomeri, selectați prin intermediul Facebook-ului și prin sms-uri trimise de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă.

Scopul acestui proiect este de a-i ajuta pe tinerii șomeri, aflați într-o stare de mare confuzie, într-o societate care nu le oferă multe și în care sunt, adesea, o masă de manevră în economie. Prin proiect se dorește să-i facă pe tineri să vadă singuri ce poțențial și cum pot să se dezvolte.

Fabrica românească șterge informații

Aceștia vor spune povestea privatizării unei fabrici românești în timp ce vor pedala pe biciclete - acțiune ce în piesă produce energie și pune fabrica în mișcare. "Fabrica noastră românească" se numește firma din prim planul spectacolului și are ca obiect al muncii o sarcină extrem de importantă în secolul 21 când viteza informației e vitală și înseamnă mai mult decât cunoaștere: fabrica șterge informații.

Fabrica noastră românească. Un spectacol marca Fabrica de Pensule Cluj

Tineri șomeri simulează cum se aruncă de pe acoperiș

Dacă la premieră au fost invitați și muncitori de la fabrici din Cluj-Napoca, la spectacolul pe care îl vor juca actorii și șomerii pe 6 octombrie a fost invitat, indirect, prin intermediul presei, primarul Clujului, Emil Boc.

Șomerii au fost îndrumați, timp de o lună, în care au urmat ateliere menite să le dezvolte creativitatea și aptitudinile artistice, de o echipă de profesioniști - Ioana Păun (coordonatoarea proiectului), Florin Caracala, Andrei Cozlac, Dora Mircea-Radu.

Nokia și Oltchim, exemple de privatizare

Spectacolul spune povestea unei fabrici care a fost cumpărată de un investitor străin, domnul Smith, spunea actorul Florin Caracala, la conferința de presă în care a fost prezentat un rezumat al piesei.

"A fost un mare eveniment la deschidere pentru că, la acea vreme, era o mare speranță pentru România. Era o fabrică care ștergea informații. La deschidere au venit numeroase personalități: premierul (n.r. Victor Ponta), primarul (n.r. domnul Boc), președintele (n.r. Traian Băsescu), ministrul de Finanțe, Ion Cristoiu, Liiceanu, Nadia Comăneci, Dan Chișu, Dinu Patriciu, toate somitățile din țară și din Cluj", afirmă actorul Florin Caracala.  

Fabrica a funcționat o perioadă, a început să se formeze un sindicat, al doilea sindicat, al treilea și, în timp, domnul Smith ajunge să nu mai poată susține firma.

"Toată fabrica e ca o lecție despre privatizare, sindicat, disponibilizări, profit, mită, șpagă. E ca un fel de lecție pentru copii de 2 ani despre ce înseamnă profit și privatizare. Povestea fabricii este spusă de cinci oameni, o fată și patru băieți, unul dintre ei lucrând la Nokia. Povestea Nokia ne-a inspirat, a venit înainte de Oltchim și se pare că se potrivește foarte bine cu ce se întâmplă acum la Oltchim", crede Ioana Păun, coordonatoarea proiectului, și regizor totodată.

 Dezbateri cu muncitorii și conducerea orașului

 Artiștii care au scris proiectul nu vor să se limiteze doar la simple reprezentații pe scenă, ci speră ca piesa lor să aibă efecte vizibile, în timp. De aceea, la spectacole, a căror intrare e gratuită, au invitat muncitori de la fabrici din Cluj, iar pe 6 octombrie vor să facă, după piesă, o dezbatere cu oficialități din administrația locală, cu șeful AJOFM Cluj, Daniel Don.

Unul dintre șomerii care joacă în piesă, Ștefan Andrei, care a lucrat și la Nokia Cluj, spune, în video de mai jos, cu ce l-a ajutat acest spectacol.

Sala unde se joacă piesa are o capacitate de 100 de locuri.

Intrarea este liberă.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite