Văcarii ardelenii au ajuns aproape la sapă de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de vaci care au contractat credite spun că au mari dificultăţi în a-şi plăti ratele la bănci, în lipsa subvenţiilor, neachitate de stat. Ei nu şi-au primit, până acum, subvenţia pe anul în curs pentru lapte, iar bugetul pentru 2010 este deja epuizat.

Stelian Prodan deţine o fermă de 600 de vaci lângă Turda, la Copăceni. A obţinut bani europeni din două proiecte diferite: unul înainte de aderare, prin programul SAPARD, altul după 2007, din fondurile de coeziune. În total, a primit trei milioane de euro, prin cele două proiecte, pentru care a trebuit să asigure o co-finanţare de 1,3 milioane de euo. Banii i-a luat din bănci, iar acum trebuie să-i returneze. „Am noroc că, în cazul unuia dintre credite, banca mi-a acordat o perioadă de graţie.

Din păcate, băncile nu sunt interesate de investiţiile în agricultură şi nu le pasă dacă tu ai dificultăţi financiare, pentru că nu ai primit subvenţia de la stat. Subvenţia asta nu este o pomană, pe care noi o aşteptăm de la stat. Chiar avem nevoie de acei bani, pentru a ieşi din impas”, spune fermierul.

Acesta a precizat, că în acest moment, ferma sa se află într-un deficit de un milion de lei, pe care speră să îl acopere o dată cu primirea subvenţiei de la stat. În aceeaşi situaţie se mai află câteva ferme din judeţ, în special cele care au peste 100 de capete de bovine, potrivit conducerii Direcţiei Agricole Cluj.

Posibilă rectificare

„Pentru subvenţiile de anul acesta, noi primim cereri şi acum, dar banii nu se ştie când vor veni. Poate după luna august, dintr-o posibilă rectificare bugetară. Nu de alta, dar nu mai sunt bani de la buget pe 2010. Poate o să dea din cel de anul viitor”, a declarat Grigore Onaciu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj (DADR).

În urma negocierilor dintre fermieri şi conducerea Ministerului Agriculturii, fermierii ar urma să primească 21 de euro pentru tona de lapte predată şi 320 de lei pentru carcasa de vită sacrificată. Fermierii români nu au fost, de acord în primă instanţă, să primească subvenţia sub această formă, pe motiv că nu toţi crescătorii de vaci au bovine pentru carne. „Ar trebui să se orienteze şi fermierii români, de vreme ce în Uniunea Europeană este un deficit mare de carne de vită, pe care noi l-am putea acoperi, iar piaţa laptelui este din ce în ce mai slabă”, a declarat directorul DADR Cluj, Grigore Onaciu.

De partea cealaltă, fermierii contrazic autorităţile. „Ei vorbesc din birourile lor. Nu au habar că o junică de rasă de carne costă între 1.500 şi 1.700 de euro. Iar ca să ai o fermă întreagă de vaci de carne îţi ia cel puţin trei ani şi jumătate. Nu intri pe producţie ca la găini, după câteva săptămâni”, a spus Dan Ţandea, liderul Sindicatului Fermierilor Crescători de Vaci din Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite