Tot ce trebuie să ştii despre admiterea la cea mai mare universitate din ţară. Cât contează BAC-ul la Universitatea „Babeş-Bolyai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Admitere UBB FOTO UBB
Admitere UBB FOTO UBB

Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cea mai mare universitate din ţară ca număr de studenţi, scoate la concurs circa 16.000 de locuri bugetate şi cu taxă, la nivel de licenţă. Din toamnă, universitatea propune şi specializări noi precum Matematică-Informatică în engleză sau Economie şi Afaceri Internaţionale în engleză. Taxa de admitere este, în funcţie de facultate, de la 80 de lei la 220 de lei.

UBB a anunţat că scoate la concurs pentru anul universitar 2016-2017 circa 26.000 de locuri în regim de buget şi cu taxă, pentru licenţă şi master. Pentru licenţă sunt circa 16.000 de locuri - 4.915  locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă, peste 2.700 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Iar dintre acestea, 60 de locuri bugetate sunt special pentru candidaţii de etnie rromă.

Pentru master sunt circa 10.500 de locuri - 3.500 de locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă şi aproximativ 1.000 de locuri pentru învăţământ cu frecvenţă redusă. Din aceste locuri bugetate 24 sunt locuri speciale pentru candidaţii de etnie rromă.

Specializări noi

Din toamnă, UBB introduce patru specializări noi la nivel de licenţă, mai precis:  Matematică informatică în limba engleză (Facultatea de Matematică şi Informatică),  Biologie ambientală în limba română (Facultatea de Biologie şi Geologie), Economie şi afaceri internaţionale în limba engleză (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor), Media digitală în limba română (Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării).
O altă noutate este programul de master numit Master of Public Health (sănătate publică), cu predare în limba engleză.

Când se fac înscrierile

Perioada de admitere este 12-31 iulie 2016. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile şi a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB.

Perioada de înscriere pentru licenţă o găsiţi AICI, iar pentru master, AICI.

Taxa de admitere diferă de la facultate la facultate şi este de la 80 de lei la 220 de lei. Toate taxele de admitere le găsiţi pentru licenţă - AICI, respectiv master.

Reprezentanţii UBB anunţă că taxele de şcolarizare sunt mai mari cu circa 500 de lei la facultăţile de Matematică-Informatică, respectiv Ştiinţe Politice. Toate taxele de şcolarizare, AICI.

Examenul

Pentru admiterea în anul universitar 2016-2017, facultăţile din cadrul UBB au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. În calculul mediei finale de admitere vor ţine cont de media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită. Ponderea este de la 30 la 50%.
Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Mai puteţi citi:

Laureatul Nobelul pentru Chimie, Stefan Hell, Doctor Honoris Causa al UBB: „E important să conştientizezi că poţi reuşi indiferent de ţara unde te-ai născut“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite