Toate capetele încoronate ale Europei. Cine sunt suveranii aflaţi încă la putere pe bătrânul continent, în ţări cu un nivel de trai foarte ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece ţări europene, toate situate în jumătatea de vest şi în nordul continentului, au rămas fidele sistemului monarhic. Nouă dintre acestea se află printre primele 15 state de pe continent, ca nivel de trai.

Cinci regi, două regine, un mare prinţ şi doi duci duc mai departe tradiţia monarhică şi în secolul XXI. Totuşi, în prezent rolul suveranilor este mai mult decorativ, cu unele excepţii.

Elisabeta a II-a are în prezent 91 de ani şi a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii încă din 1953. Ea este regina a nu mai puţin de16 ţări suverane, toate membre ale Commonwealth. Acestea sunt Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu şi Grenadine, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Nevis. Elisabeta a doua mai deţine titlul de conducătoare a Bisericii Anglicane şi este membră a Casei Regale de Windsor, o casă regală desprinsă exact în urmă cu 100 de ani dintr-o veche dinastie germană, Casa de Saxa-Coburg şi Gotha. Decizia schimbării numelui casei regale a fost luată de regele George al V-lea, unchiul actualei regine, în timpul Primului Război Mondial.

Legături de sânge

Belgia este o altă monarhie a cărei rege, Philippe, este de asemenea descendent al Casei de Saxa-Coburg şi Gotha.

image

Regele Philippe a urcat pe tronul Belgiei în 2013. FOTO: Europe1.fr

La fel ca în Regatului Unit al Marii Britanii, belgienii au decis să schimbe numele casei regale, dar au făcut-o patru ani mai târziu, în 1921. Actuala dinastie poartă denumirea de Casa Belgiei – Belgique, în limba franceză, şi van België, în flamandă. Actualul suveran a urcat pe tron în urmă cu patru ani, într-un moment dificil, după abdicarea tatălui său, Albert al II-lea.

Tot în 2013 a urcat pe tronul Olandei şi Willem Alexander, din Casa Regală de Orania (Orange-Nassau). Tot ca o similitudine, Willem Alexander i-a urmat mamei sale, Beatrix, care a abdicat. Casa de Oranje-Nassau ocupă tronul de la crearea regatului Olandei în 1815 şi are rădăcini germane. Din 1702, Casa de Oranje-Nassau s-a aliat cu Casa de Hohenzollern, ca urmare a căsătoriilor dintre mai mulţi membri ai celor două mari familii nobiliare.

image

Regele Olandei, Willem Alexander (în plan îndepărtat, cu familia, lângă steagul Olandei), a ţinut să-i încurajeze pe sportivii olandezi la Jocurile Olimpice din Londra, 2012. Pe atunci, el era doar prinţ. Foto: wikipedia.org

Mai la nordul continentului, Casa de Oldenbourg ocupă tronul Norvegiei din 1905, data încetării Uniunii Suediei şi Norvegiei şi a ascensiunii la tron a prinţului danez Charles. În prezent, ţara e condusă de regele Harald al V-lea, aflat pe tron din 1991.

Spania şi Suedia sunt conduse de descendeţi ai unor case regale franceze

La fel ca Regatul Unit al Marii Britanii, Danemarca este condusă de o regină. Margareta a II-a are 77 de ani şi a fost încoronată în 1972, an în care i-a succedat tatălui său, Frederik al IX-lea.

Alte două importante ţări europene, Suedia şi Spania sunt conduse de regi. Pe tronul ambele state se află descendenţi ai unor case regale franceze. 

În ţara scandinavă se află pe tron, încă din 1973, regele Carl al XVI-lea Gustaf. În vârstă de 69 de ani, el i-a succedat bunicului său, Gustaf al VI-lea Adolf. Suedia este condusă încă din secolul al XIX-lea de Casa Bernadotte, care descinde din mareşalul Imperiului francez Jean-Baptiste Bernadotte.

În Spania, Felipe al VI-lea de Bourbon i-a urmat pe tron tatălui său, regele Juan Carlos I, care a abdicat în urmă cu trei ani. 

image

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi regina Letizia, alăturii de copiii lor. FOTO: buenanueva.es

Trei state minuscule - doi principi şi un Mare Duce

Al doilea cel mai mic stat din lume, Principatul de Monaco, este condus de prinţul Albert al II-lea. În vârstă de 58 de ani, el i-a succedat în 2005 tatălui său Rainier al III-lea. Principatul este condus încă din 1297 de vechea familie aristocrată Grimaldi, care a întemeiat în 1612 Casa de Grimaldi. 

Alte două mici state din Europa, Liechtenstein şi Luxemburg, sunt conduse de un principe, respectiv de un mare duce. Hans-Adam al II-lea, în vârstă de 72 de ani, se află la cârma Liechtensteinului încă din 1989. El poartă şi titlurile de Duce de Troppau şi Jägerndorf şi Conte de Rietberg.

Marele Ducat de Luxemburg este condus de marele Duce Henri. În vârstă de 62 de ani, acesta a moştenit titlul de la tatăl său, Jean, care a abdicat în 2000.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite