De ce este bine să nu refuzăm discuţia cu un străin. Explicaţiile unei femei extrem de dezinvolte în faţa necunoscuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii aruncă pulbere colorată la Festivalul Culorilor desfăşurat în Parcul Wembley din Londra. FOTO Guliver/Gettyimages
Oamenii aruncă pulbere colorată la Festivalul Culorilor desfăşurat în Parcul Wembley din Londra. FOTO Guliver/Gettyimages

Kio Stark, o scriitoare şi cercetătoare din SUA, nu are reţineri când vine vorba de a închega o discuţie cu un străin. După ce şi-a dat seama că are o predilecţie în ce priveşte discuţiile cu necunoscuţi s-a apucat să scrie o carte.

„În multe părţi ale lumii suntem crescuţi să credem că străinii sunt periculoşi, că nu putem avea încredere în ei şi că ne pot răni. Însă străinii nu sunt periculoşi, deşi ca femeie ştiu că nu fiecare străin de pe stradă are cele mai bune intenţii“, spune Kio Stark, scriitoare şi cercetătoare americană, pe scena TEDx.

Pentru ea, discuţiile cu străinii sunt la ordinea zilei. Realizând că nu toată lumea obişnuişte să fie prietenoasă cu cei pe care nu îi cunoaşte, aşa cum este ea, Kio Stark s-a apucat să cerceteze cu ce îi ajută pe oameni vorbitul cu străinii. Iar asta mai ales că are acasă o fetiţă de vreo 4 ani care o întreabă de ce salută anumite persoane şi de ce e bine să fii prietenos cu unii. Răspunsul, crede Kio Stark, e mereu o provocare.  

Aceasta le-a povestit celor din sala TEDx că într-o zi aştepta, în New York, pe stradă, ca semaforul să se facă verde şi să traverseze: „Un bătrân mi-a spus: nu sta acolo! Poţi să dispari! Era absurd, dar l-am ascultat, am făcut un pas înapoi, m-am urcat pe trotuar. Bătrânul a zâmbit. Am avut un sentiment ciudat, dar în acelaşi timp, cald. Bătrânul era încântat că mă protejase“. 

Scriitoare a descoperit că vorbitul cu străinii are şi beneficii. Unul e că ajută oamenii să se elibereze. „Să foloseşti percepţia şi nu categorisirea/etichetarea e mai uşor de spus decât de făcut în condiţiile în care creierul nostru utilizează categorisirea ca un fel de scurtătură care ne ajută să gândim“, zice ea. 

Din studiile cercetătorilor, adaugă Kio Stark, reiese că oamenii se simt mai confortabili când vorbesc cu străinii, adoptă o atitudine sinceră faţă de ei şi sunt mai deschişi faţă de ei decât faţă de familie şi prieteni. De ce se comunică atât de bine cu străinii? Răspunsul, crede Kio, e că vorbitul cu necunoscuţii e o interacţiune de scurtă durată, fără consecinţe pe termen lung, fără obligaţii, şi nu e greu să fii sincer cu cineva pe care nu o să-l mai vezi. Străinii înţeleg uneori mai bine anumite lucruri faţă de cei apropiaţi. „Asta pentru că ne aşteptăm ca cei apropiaţi să ne înţeleagă şi să ne citească minţile“, explică Kio Stark. Premisă greşită.

Regulile legate de vorbitul cu străinii sunt nescrise şi diferă de la ţară la ţară, respectiv de la cultură la cultură. Concluzia finală a cercetătoarei: „Am putea face loc de o schimbare“.

Mai puteţi citi:

Cum ne ajută limbajul să avem succesul pe care ni-l dorim. „Cuvintele au distrus naţiuni. Gândiţi-vă la dictatori!“

Românul care a scris o carte cu un faimos speaker motivaţional: „Succesul e simplu, noi l-am complicat. Cea mai puternică motivaţie a mea e frica“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite