VIDEO Tânărul care a cumpărat prima pizza din istorie vândută la Cluj cu bani virtuali. „Am plătit 0,0086 Dash pentru o comandă de 35 de lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul unei pizzerii din Cluj a decis, în urmă cu trei zile, să accepte comenzile şi plăţile făcute în monedă virtuală. În scurt timp, a apărut şi primul client.

Andrei Palatkas este primul clujean care a comandat pizza şi a plătit-o cu bani virtuali, utilizând criptomoneda dash. Un Dash este cotat în prezent la peste 1.000 de dolari (1.086), iar plăţile sunt procesate prin intermediul unei aplicaţii care are şi rol de cont bancar. 

Tânărul în vârstă de 32 de ani a postat pe Facebook momentul în care a primit pizza. „Un prieten bun mi-a dat tag pe Facebook la pagina unei pizzerii care tocmai anunţa că acceptă plata în Bitcoin sau alte monede. Mi-era foame şi n-aveam de gând să ies în oraş, aşa că m-am gândit să fac pasul ăsta. I-am contactat şi i-am întrebat dacă pot plăti cu Dash. Au fost foarte prompţi şi mi-au comunicat preţul meniului în moneda virtuală. Am comandat şi primit o pizza de 35 de lei pentru care am plătit 0,0086 Dash. Dar ţineţi cont că un Dash era cotat în ianuarie la 24 de dolari. În prezent, e cotat la 1.086 de dolari”, a povestit Andrei. 

A trecut la următorul nivel

Fost producător, actor şi scenarist la televiziunea locală NCN şi manager la TIFF, Andrei este pasionat de monedele virtuale încă de acum cinci ani. „Eu am început să cochetez cu cryptomonedele acum cinci ani când mi-am cumpărat două plăci video costisitoare special pentru procesul de minat. La început am minat Bitcoin, apoi Litecoin, apoi Dash. Puteam plăti cu oricare alta monedă, în afară de Bitcoin, dar am ales Dash pentru viteza de confirmare a tranzacţiei şi costurile foarte mici”, a adăugat el.

Investiţiile făcute au meritat, spune Andrei. În ultimul timp, el nu se mai ocupă cu „minatul”, ci preferă să plătească alte persoane, care primesc în schimb o cotă din câştig.

„Este foarte costisitor mai ales dacă nu ai afinitate pentru aşa ceva. Piesele se strică des, curentul este încă scump la noi şi disconfortul creat de un „miner” este relativ mare,  sună ca avionul. Dar la scară mare, acolo unde se minează în hale mari cu ventilaţie, curent ieftin şi în mod profesionist, încă se merită. Eu unul nu mai minez la scara mică de ceva vreme, am preferat să cumpăr contracte de minat. Altfel spus, îi plătesc pe alţii să mineze pentru mine la o fracţiune din cost. Deşi n-aş putea spune că sun bogat, a meritat tot ce am făcut”, a mărturisit Andrei.

A început un serial în care îşi împărtăşeşte cunoştinţele din domeniu

Între timp, el a trecut şi la nivelul următor, în care le împărtăşeşte şi altora cunoştinţele sale. Împreună cu Cristi Gog, de la „Românii au talent”, Andrei a început, la finele lunii decembrie, un serial pe această temă şi nu duce lipsă de cursanţi. 

„În niciun caz nu vreau să vând ce am acumulat, cel puţin nu tot. Eu văd un viitor cu un potenţial imens pentru cryptomonede şi tehnologia blockchain. Implementaţiile sunt de ordinul milioanelor. Fiind de foarte mult timp în acest joc, eu am reuşit să dobândesc anumite cunoştinţe pe care vreau să le împărtăşesc cu prietenii şi cunostintele mele. De aceea am şi început un serial pe tema asta împreună cu Cristi Gog de la „Românii au talent”. 

Deşi în România plăţile prin intermediul criptomonedelor nu sunt încă populare, există ţări ca Germania şi Japonia unde au devenit o adevărată modă. În prezent, există case de schimb specializate doar pentru a transforma criptomonedele în monede fiat, adică în bani cash.

„La noi, în România, avem două principale astfel de case de schimb, Coinflux şi BTExchange. La nivel mondial există însă sute, poate chiar mii. Cum ziceam, nu este doar un instrument financiar, este mult mai mult. Pe tehnologia blockchain se pot construi sisteme de arhivare, de comunicare specializată, aplicaţii în chimie, farmaceutică, auto etc Aspectul financiar e doar unul”, a mai afirmat acesta. 

Zeci de plăţi cu criptomonede în doar 3 zile

Andrei Palatkas nu este singurul clujean pasionat de criptomonede. Sebastian Şuteu deţine pizzeria Giuseppe, prima din Cluj care acceptă plăţile în astfel de monede, şi se declară fascinat de acest domeniu.

„Acceptăm de acum trei zile plăţile prin intermediul criptomonedelor, iar în tot acest timp am avut deja zeci de solicitări. Aş vrea să fac o precizare, pentru că am văzut că unii au înţeles greşit. La noi se poate plăti cu fracţiuni din aceste monede, mai ales că un dash, de exemplu, costă în jur de 1.000 de dolari. E exemplu, primul client a plătit 0,0086 dash pentru o pizza de 35 de lei”, a precizat Şuteu.

Omul de afaceri este pasionat de mai mult timp de acest domeniu şi crede în viitorul criptomonedelor. „Am intrat acum ceva timp pe o astfel de platformă de tranzacţionare. M-a fascinat, acum tranzacţionez şi eu asemenea criptomonede. Am o aplicaţie pe telefon, un portofel numit Jaxx pe care sunt incluse 56 de monede dintr-un total 1.075. Cine comandă de la noi şi vrea să plătească astfel, primeşte bon fiscal exact ca şi cum ar fi plătit cash. Deocamdată ANAF nu a făcut reglementări în acest sens, dar eu sunt convins că aceste criptomonede vor avea un viitor frumos, chiar dacă în prezent sunt destul de volatile”, a încheiat Şuteu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite