Studenţii care şi-au deschis afaceri pe banii facultăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) au devenit, zilele trecute, în urma unui concurs, oameni de afaceri încă de pe băncile facultăţii. Trei planuri de afaceri vor fi sprijinite financiar în cadrul unui incubator de afaceri deschis de Facultatea de Business din Cluj. Studenţii-afacerişti vor primi un sediu de firmă „la cheie”, nu vor plăti chirie, nici cheltuieli.

Adela Cristea şi Corneliu Nişte sunt colegi la Facultatea de Business Cluj. Nici prin cap nu le-a trecut, în cei trei ani de când studiază împreună, că vor deveni şi parteneri de afaceri. Planul lor de afaceri, cu care au participat la o competiţie, a reuşit să-i convingă că merită un loc în incubatorul de afaceri deschis de Facultate de Business din Cluj.

CITIŢI ŞI:

Vrei să iei bani de la stat? Vezi cum a reuşit noul Donald Trump de România

Sprijiniţi timp de trei ani

Proiectul instituţiei de învăţământ a fost demarat cu o parte din banii câştigaţi la „Gala Premiilor în Educaţie”, un proiect al Fundaţiei „Dinu Patriciu“, după ce aceasta a fost desemnată „Facultatea Anului”.

Incubatorul de afaceri, care îşi va avea sediul în Parcul Industrial TETAROM I, va găzdui cinci firme, toate deschise exclusiv de studenţii UBB. Primele trei planuri de afaceri au fost alese, săptămâna trecută, în urma unui concurs, de un juriu profesionist, celelalte două urmând să fie selectate în toamnă.

Studenţii vor primi „la cheie” biroul unde îşi vor desfăşura activitatea, care va fi dotat cu mobilier, laptopuri, imprimante şi fax, nu vor plăti cheltuieli timp de trei ani, iar profesorii Facultăţii de Business Cluj le vor deveni, gratuit, contabilii sau consilierii lor judiciari. „Este primul incubator de afaceri în care cadrele didactice le oferă intensiv sprijin şi îşi oferă gratuit serviciile. A fost achiziţionat deja şi softul contabil, care costă aproximativ 1.000 de euro. Colegii mei vor lucra cu ei pe acel soft, însă după câteva luni vor învăţa să-şi ţină singuri contabilitatea”, a declarat asistentul universitar Dragoş Păun, iniţiatorul proiectului.

Investiţie de 30.000 de euro

Adela Cristea şi Corneliu Nişte vor să investească 30.000 de euro în firma lor, prin care să ofere servicii de educaţie financiară şi antreprenorială nonformală elevilor şi liceenilor. Deţin doar 20% din această sumă, însă susţin că proiectul lor „RichieRich” a reuşit deja să stârnească interesul unui investitor. Ei vor să-i înveţe pe cei mici, dar şi pe liceeni cum să devină oameni de afaceri.

„Deşi statul încurajează dezvoltarea afacerilor de către tineri între 18 şi 35 de ani, acestea nu vor putea fi susţinute şi dezvoltate din cauza lipsei unei pregătiri de specialitate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Noi asta vrem să facem, traininguri, workshopuri în care îi vom învăţa cum ideea lor de afaceri poate fi implementată”, a explicat Adela Cristea. Ei vor apela în cadrul traningurilor la specialişti din domeniul antreprenorial, însă vor înfiinţa şi o platformă online unde aceştia vor putea găşi şi cumpăra cărţi de specialitate, jocuri, seminarii interactive, videoconferinţe live etc.

Potrivit celor doi, costurile serviciilor pe care le vor oferi nu vor depăşi cuantumul unei alocaţii lunare şi speră ca în primul an să-şi amortizeze 40% din investiţie. „E adevărat că nu avem experienţă, însă fiind de vârstă apropiată le cunoaştem nevoile. Ne aştepăm la un profit abia după trei ani”, a spus Corneliu Nişte.

Felicitări handmade originale

Un alt proiect aparţine studenţilor Cristina Dulău şi Gabriel Puşcaş, care îşi vor deschide în cadrul incubatorului de afaceri o firmă care va comercializa şi produce invitaţii şi felicitări realizate manual. Originalitatea produselor este punctul forte al businessului lor, susţin cei doi.


„Felicitările care sunt pe piaţă nu sunt personalizate. Nu există pe piaţa felicitări pentru căsătorii, de exemplu. Ne-am mai gândit la felicitări pentru prima angajare, pentru pensionare, pentru majorat etc”, a declarat Cristina Dulău, studentă în anul I la Facultatea de Business. Ei au reuşit deja să-şi găsească două puncte de vânzare a felicitărilor: în Iulius Mall, dar şi într-un magazin de cadouri din Cluj.

image

Afacere studenţească în turism

Georgiana Petruţiu, cea de-a treia beneficiară a proiectului, studentă în anul III la „Geografia turismului” îşi va deschide o afacere în domeniul serviciilor turistice. Ea va vinde tabere private pentru elevi şi studenţi şi va oferi consultanţă în turismul rural. Ea va investi în afacere 5.000 de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite