Secretele Heimlich, tehnica de salvare pe care trebuie neapărat s-o cunoşti. Peste 100.000 de oameni mor anual sufocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100.000 de oameni mor anual sufocaţi din cauza alimentelor sau a altor obiecte înghiţite. Protocolul European de Resuscitare 2015 şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă instruirea populaţiei în vederea acordării primului ajutor de bază şi a comunicării cu dispeceratele integrate de urgenţă 112.

Atunci când vorbim despre obstrucţia căilor aeriene, adică blocarea căilor aeriene cu un bol alimentar sau cu un corp străin, fiecare minut care trece este crucial pentru salvarea pacientului. Manevra Heimlich, făcută corect, poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte.

Manevra Heimlich este practic o soluţie fără costuri în cazuri de urgenţă şi nu presupune o putere deosebită, echipament special sau antrenament de specialitate. In 1972, dr. Henry Heimlich a început să investigheze mecanismul morţii accidentale prin sufocare. Acesta a explicat ca din motive fizice, lovirea unei victime sufocate în spate sau îincercarea de scoatere a obiectului cu degetele, de obicei îl duce pe acesta mai adânc în trahee.

Medicii susţin că sunt două situaţii: blocarea căilor aeriene superioare poate fi uşoară (victima tuşeşte foarte tare, dar respiră) sau severă (victima nu mai tuşeşte, respiraţiile sunt doar aparente – nu mai intră şi nu mai iese aerul – şi nu scoate sunete).

Primul semn care ar trebui să ne alerteze că o persoană se sufocă este că aceasta îşi duce mâinile la gât. În cazul în care avem de-a face cu o blocare a căilor aeriene incompletă, uşoară, victima este conştientă, se apleacă în faţă, tuşeşte şi prezintă respiraţie şuierătoare între accesele de tuse.

Victima va fi încurajată să tuşească fără să se intervină în vreun fel.

Semnele obstrucţiei căilor aeriene

Sufocarea se produce în general în timpul mesei. Persoana care se sufocă este usor de recunoscut datorită urmatoarelor semne:

- îşi duce involuntar mâna la gât

- nu mai poate respira, vorbi sau tuşi

- tegumentele îşi schimbă culoarea. Pielea se înroşeşte, apoi devine albastră, şi în sfârşit, dacă nu primeşte ajutor, victima îşi pierde cunoştinţa şi moare. Atunci când fluxul de oxigen la creier este intrerupt, creierul sufera leziuni foarte grave, care pot fi ireversibile începand din al 3-lea minut de privare de oxigen.

Manevra Heimlich

Situaţia devine foarte gravă dacă victima nu reuşeşte să facă singură dezobstrucţia, nu mai poate vorbi, tuşi sau respira. Asta înseamnă că obstrucţia a devenit totală şi trebuie să-i acordăm imediat primul ajutor pentru că altfel accidentul îi poate fi fatal.

image

Apropiaţi-vă de victimă din spate, cuprindeţi-o pe sub braţe, îndepărtaţi picioarele şi aplicaţi-i lovituri interscapulare, adică pe spate, între omoplaţi (umeri).

Dacă după 4-5 încercări nu aţi reuşit să-i eliberaţi căile aeriene, aşezati o mână la mijlocul distanţei dintre ombilic şi apendicele xifoid, deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor, sub stern.

Cu cealaltă mână prindeţi mâna încleştată şi faceţi mişcări bruşte înăuntru şi în sus. Faceţi aceste mişcări până eliberaţi căile aeriene. Manevra se poate repeta până când obiectul iese sau până când persoana îşi pierde cunoştinţa.

ATENŢIE! Dacă persoana îşi pierde cunoştinţa, sunaţi la 112!

Supravegheaţi victima până la sosirea ajutorului calificat.

image

Manevra Heimlich în diverse situaţii

Daca sufocarea apare la o persoană şi nu este cine să o ajute, aceasta ăşi poate aplica singură o apăsare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun şi sa apese puternic pentru ca obiectul să sară afară.

Dacă persoana îşi pierde cunoştinţa, aceasta este asezată uşor pe podea şi se cheamă ambulanţa.

Se începe resuscitarea cardiopulmonară, incluzand compresiunile la nivelul pieptului.

De fiecare data când caile respiratorii sunt deschise, în timpul resuscitarii, trebuie verificată prezenta unui obiect in cavitatea bucala sau în gât. Daca se gaseste aşa ceva, el trebuie scos.

Nu se fac apasari abdominale, cum ar fi manevra Heimlich.

Se continua resuscitarea cardiorespiratorie până cand persoana devine conştientă sau până când soseste ambulanta.

Citeşte şi

Care sunt cei patru paşi de urmat imediat în cazul unui accident rutier cu victime

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite