Sam, un american care trăieşte visul românesc la Cluj: „Politicienii români nu sunt atât de deştepţi!"

De zece ani, în Cluj-Napoca locuieşte un american care îşi spune Sam cel Român. Vorbeşte româneşte şi e îndrăgostit nebuneşte de România. Blogul său e dovadă clară, mai ales că motto-ul ales este: „Sunt mai român decât tine".

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca profesie spune că e scriitor şi a scris o carte pentru potenţialii turişti care ar putea vizita ţara noastră. Este un mare fan al lui Ştefan cel Mare, iar acest lucru este dovedit şi de imaginea de pe pagina sa de Facebook. Dar asta nu înseamnă că e dinamovist. Nici CFR-ist, deşi se plimbă prin oraş cu un tricou roşu cu însemnele echipei de fotbal ale CFR-ului. O confirmă chiar el.

Sam cel Român este mereu pus pe glume. Asta se vede lejer dintr-o simplă discuţie cu americanul care trăieşte visul românesc la Cluj-Napoca. Blogul său se numeşte „Regele României" („King of Romania"), iar la ziua de naştere, pe Facebook, Sam a trecut Ziua Naţională a României.

A venit în România în 2002, după ce a lucrat cu o româncă într-o tabără de vară în State. „Eram bucătar într-o tabără de vară pentru copii. Această colegă mi-a arătat poze cu România şi am văzut că e o ţară frumoasă", povesteşte Sam cel Român. Americanul, care nu vrea să-şi dezvăluie numele real, spune că nu îi place atitudinea plângăcioasă a românilor. „Oamenii se tot plâng că le lipsesc lucruri, dar nu fac ceva în acest sens. Asta mă enervează la ei!", afirmă Sam.

Obama, o mare dezamăgire

Deşi este la mii de kilometri distanţă de ţara sa natală, Sam este la curent cu tot ce se întâmplă în State. „Am urmărit ştirile despre alegerile din America. Nu am fost la vot pentru că nu am avut timp. Personal, sunt un susţinător al democraţiei şi sper ca acela care e cel mai bun candidat să câştige", mai spune Sam.

Dacă ar fi mers la vot, nu e sigur cu cine ar fi votat. Poate cu Obama, deşi acesta l-a dezamăgit. „La ultimele alegeri a făcut promisiuni pe care nu şi le-a ţinut. A primit Nobelul pentru Pace. Pentru care pace? că America este implicată în războaie", afirmă americanul. Întrebat care crede că este diferenţa între politicienii americani şi cei români, Sam răspunde simplu: „Politicienii români nu sunt atât de deştepţi!".

În ceea ce priveşte campaniile electorale din România, americanul s-a uitat pe pliantele din iunie 2012, distribuite în Cluj, şi spune că a găsit doar promisiuni ridicole. Bănuieşte că românii votează acel om politic pe care cred ei că e mai puţin hoţ.


citeste totul despre: