Războiul sexelor în lumea sunetelor. De ce bărbaţii elimină detalii neimportante, iar femeile ascultă cu atenţie tot ce aud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre sunetele din jurul nostru sunt accidentale, dar ne afectează în patru moduri: fiziologic, psihologic, cognitiv şi comportamental. Există diferenţe, spun specialiştii, în modul în care bărbaţii şi femeile receptează sunetele înconjurătoare sau discursurile.

„Hinduşii spun: «lumea e sunet». Şi, într-un fel, e adevărat pentru că totul vibrează. Şi voi toţi care sunteţi aici vibraţi. Corpurile voastre vibrează pe diverse frecvenţe. Fiecare dintre voi sunteţi o coardă“. Afirmaţia îi aparţine lui Julian Treasure, un specialist în sunet din Statele Unite, şi a fost făcută la o conferinţă TEDx din iulie 2010.

„Urechile nu sunt făcute pentru auzit, ci pentru ascultat“, spune Julian Treasure, în unul din numeroasele discursuri pe scena TEDx din State. Treasure e un consultant de sunet, o profesie de care puţini români au auzit, calitate în care a studiat efectele sunetelor asupra minţii şi corpului şi îi consiliază pe oamenii de afaceri cum să le folosească adecvat.

Multe dintre sunetele din jurul nostru sunt accidentale, dar ne afectează în patru moduri: fiziologic, psihologic, cognitiv şi comportamental. Pentru corp, unele sunete sunt precum o injecţie cu cortizol (n.r. hormonul stresului) – consideră specialistul englez - şi afectează respiraţia, ritmul inimii şi undele creierului. Pentru minte, muzica e cel mai puternic sunet care ne transmite emoţii, dar nu e singurul. Britanicul a observat că sunetele din natură şi cântecul păsărilor au acelaşi efect asupra psihicului uman ca muzica.

În ce priveşte zgomotele puternice, specialistul a descoperit că acestea reduc productivitatea cu 66%, iar zgomote precum e cel al traficului intens, din marile oraşe ale lumii, - ne afectează la nivel comportamental. Un exemplu pe care Treasure îl dă e un studiu făcut pe vânzări. Dacă într-un hipermarket se aude un zgomot neplăcut, pentru o anumită perioadă, vânzările de acolo vor scădea cu 28%.

„Ascultaţi conştient sunetele din jurul vostru şi puteţi prelua controlul acestora. E bine pentru sănătatea şi productivitatea voastră“, spune Treasure.

Cum ascultă bărbaţii versus cum ascultă femeile

Specialistul britanic consideră că ascultarea este o abilitate care nu se predă la şcoală şi pe care trebuie să o învăţăm. „V-aţi gândit vreodată că există poziţii pentru ascultat?“, e întrebarea retorică pe care Treasure o adresează celor din sală.

În opinia sa, există două modalităţi de a asculta: reductiv (n. r. simplificând lucrurile) – totul se reduce la ce e relevant şi la îndepărtarea lucrurilor neimportante; bărbaţii ascultă astfel; respectiv expansiv – înseamnă a asculta cu, nu a asculta pentru, acest gen de ascultat nu are o destinaţie anume; „aşa obişnuiesc femeile să asculte“, spune Treasure.

Boala ce afectează 1 din 6 adolescenţi americani

„Avem în jurul nostru foarte mult zgomot. Unul precum cel pe care-l auziţi (n. r. în video de mai jos, la minutul 2; şi care seamănă cu cel dintr-un trafic intens) reduce calitatea vieţii şi sănătatea cu 25%“, spun Treasure. Procentele la care el face referire provin din documente ale Uniunii Europene, unde mii de oameni mor anual din pricina zgomotului. El avansează o cifră de circa 200.000 de persoane afectate mortal de efectele zgomotului.

O altă problemă medicală de care vorbitorul TEDx aminteşte e NIHD – noise induse hearing disorder – care afectează 1 din 6 adolescenţi din SUA din pricina folosirii foarte dese a căştilor pentru ascultat muzică. Treasure i-a sfătuit pe cei din sală să aibă grijă de urechile lor folosind protectoare de auz profesionale, căşti de bună calitate pentru telefon (mai scumpe la preţ) şi prin îndepărtarea de locul unde e acel zgomot.

Natura, prieten de nădejde

El a oferit 7 soluţii care să „apere“ corpul şi mintea de sunetele dăunătoare minţii şi corpului: ascultaţi conştient, protejaţi-vă urechile, împrieteniţi-vă cu liniştea, antrenaţi-vă vocea, faceţi muzică (sau învăţaţi să cântaţi la un instrument), desenaţi peisaje, spuneţi ce vă deranjează. „Vânt. Apă. Păsări. Sunt sunete sănătoase pentru voi. Căutaţi-le! Ca şi liniştea. Liniştea e frumoasă“, afirmă specialistul.

Mai puteţi citi:

Cele 7 „păcate mortale“ ale vorbirii. Cum să porţi un dialog în aşa fel încât lumea să te asculte

„Vocea umană este instrumentul la care toţi cântăm şi e, probabil, cel mai puternic instrument din lume. E singurul care poate porni un război sau spune te iubesc“, afirmaţia aparţine lui Julian Treasure, consultant de sunet, şi a rostit-o la una din conferinţele TEDx la care a fost invitat. La cea din februarie 2013 le-a explicat celor din sală câteva tehnici despre cum să vorbească în aşa fel încât lumea să îi asculte.

Cele 10 reguli esenţiale ca să evitaţi discuţiile plictisitoare. Lucruri complet interzise într-o discuţie

„În lumea în care trăim, fiecare conversaţie are potenţialul să se sfârşească într-o ceartă“, le spune jurnalista de radio şi scriitoarea Celeste Headlee curioşilor veniţi, în mai 2015, să o asculte la una dintre conferinţele TEDx din SUA. Le-a dezvăluit ce reguli aplică atunci când ia parte la o conversaţie, fie că e una cu un câştigător al Premiului Nobel, fie cu un camionagiu, cu oameni care-i plac sau pe care-i detestă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite