Proteză pentru copilul căruia i s-a îndepărat o tumoră gigant la faţă, la Cluj, ca să poată vorbi şi mânca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj îi vor monta o proteză provizorie copilului de cinci ani căruia i-a fost îndepărtată o tumoră ce îi afectase faţa, pentru a-l ajuta să poată vorbi şi mânca, astfel încât să poată merge la grădiniţă

Şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, Teofil Lung, cel care l-a operat pe copilul de cinci ani căruia o tumoră îi afectase o parte a feţei, a declarat, joi, că acesta va mai rămâne internat cel puţin o săptămână, după care va reveni lunar la control în primul an, urmând ca apoi să fie supus unor intervenţii de reconstrucţie facială, potrivit Mediafax.

"Andrei are o săptămână de la operaţie, iar în această perioadă s-a recuperat excepţional de bine. Vineri îi vom lua o amprentă, prin cavitatea bucală, să-i facem un obturator, o proteză provizorie din material acrilic, care să suplinească lipsa oaselor maxilarului şi să îi dea o conformaţie cât de cât acceptabilă şi funcţionalitate.

În urma operaţiei, copilului îi lipseşte cerul gurii, iar până când i se vor face închiderile complete prin chirurgie reparatorie are nevoie de acest obturator ca să poată vorbi corect şi să se poată alimenta pe cale bucală. Acum se alimentează pe sondă nazo-gastrică. Acest obturator este indispensabil pentru refacerea morfologică, pentru restabilirea funcţiilor de vorbire şi pentru a-i reda un aspect estetic şi o simetrie a feţei pentru a se putea prezenta în societate în condiţii mai bune", a spus Teofil Lung.

Potrivit acestuia, copilul va mai rămâne internat la Cluj cel puţin încă o săptămână, până când îi va fi introdusă proteza şi va fi adaptată cavităţii bucale. "După externare, copilul va reveni, lunar, la control, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj, în primul an, iar când starea sa generală va permite, se va pune şi problema unei reconstrucţii chirurgicale a feţei. Astfel de reconstrucţii se fac în momentul în care se apropie de stabilizarea creşterii, undeva după 17 ani.

Dar, în cazul lui Andrei, cred că o astfel de reconstrucţie facială o vom face mult mai devreme, peste circa un an, pentru a-l ajuta să se integreze social, în comunitatea de copii, să poată să meargă la şcoală, să crească normal. Să vedem şi ce va face organismul. Reconstrucţia o vom face aici, la clinică, iar pentru aceasta avem nevoie de foarte multe lucruri, cum sunt fire speciale, ace adecvate, pense, lupe de lucru. E vorba de multe materiale pe care le cumpărăm din banii noştri.

Dacă nu ar fi entuziasmul celor care lucrează în clinică, aceasta s-ar putea închide în acel moment", a explicat Lung. Şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca a precizat că intervenţia chirurgicală în cazul lui Andrei Dima a fost una complexă, toată baza craniului acestuia fiind goală, neavând nicio bază de susţinere, nici vascular, nici nervos, nici de structură osoasă, iar o recuperare în aceste condiţii se face foarte greu. "Nu există maxilar, mandibulă, articulaţii în partea stângă. Va trebui refăcută şi arcada de la ochiul stâng. Reconstrucţia feţei se va face din oasele proprii ale copilului, care vor fi luate fie din creasta iliacă, fie din peroneu sau din omoplat.

Copilul va trebui să mănânce carne în fiecare zi, pentru a creşte aportul de proteine, dar şi alimente naturale, din piaţă, în special ouă de la producători de la ţară", a explicat Teofil Lung. Părinţii copilului nu se mai descurcă din punct de vedere financiar, în condiţiile în care vor mai rămâne încă cel puţin o săptămână cu Andrei în spital şi trebuie să cheltuiască bani pe mâncare, dar şi să îi cumpere acestuia haine şi jucării. Ei au fost nevoiţi să deschidă două conturi, în lei şi în euro, la o bancă, sperând să fie ajutaţi. "Soţul meu lucrează ca agent de pază pentru un salariu de 1.000 de lei pe lună, iar eu sunt casnică. Am lucrat ca patiser, dar când au început problemele de sănătate ale lui Andrei a trebuit să renunţ la serviciu", a spus Cristina Dima. Potrivit acesteia, după ce medicii îi vor pune obturatorul lui Andrei, copilul va putea merge la grădiniţă şi să devină, în timp, "un copil normal".

Operaţia de extirpare a tumorii care îi afecta copilului de cinci ani partea stângă a feţei, cuprinzând ochiul, urechea, gura şi un plămân, s-a desfăşurat, în 19 septembrie, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, intervenţia fiind realizată în premieră mondială de o echipă de cinci medici. După operaţie, Teofil Lung spunea că intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat într-un timp record, de peste două ore, şi s-a reuşit extirparea tumorii în întregime. Băieţelul este din Călăraşi şi şi-a petrecut ultima perioadă în spitale din Bucureşti, făcând chimioterapie, după ce în primăvara anului trecut i-a apărut o tumoră care i-a afectat partea stângă a feţei.

Mama lui Andrei, Cristina Dima, spunea că după sărbătorile de iarnă, la sfârşitul anului trecut, tumora a început să crească fulgerător. Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, spunea că iniţial tumora avea, în iunie 2011, dimensiuni de 5 pe 6 centimetri, iar după două luni se dublase, iar chimioterapia nu a avut niciun succes. El spunea că ea cuprindea întreaga hemifaţă stângă, tot obrazul stâng, cu urechea, ochiul, baza craniului, iar oasele de la baza craniului au fost erodate, tumoarea pătrunzând în cutia craniană şi în masa cerebrală. De asemenea, tumora a atins şi vârful plămânului în stânga şi i-a afectat şi cavitatea bucală, astfel încât copilul nu mai putea închide gura, nu îşi putea înghiţi saliva şi se alimenta cu mare greutate, explica Lung.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite